MF DNES

Dvouletí jsou bez šance

Školky ve velkých městech pořád nestačí. A bude ještě hůř

-

Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

ydlí ve středních Čechách, školku mají v Praze. Je jedno kde, hlavní je, aby byla po trase do práce. Umístit totiž dítě do školky za Prahou je potíž. Proto mladé rodiny přehlašují dětem před zápisem na pár dní bydliště do pražských příměstský­ch částí. „Je to obrovský problém, navíc si magistrát přeje, abychom děti losovali. Já losovat nebudu a jsem připravený jít do sporu,“říká starosta pražských Běchovic Ondřej Martan. Obecní školka má 38 volných míst, přihlášek přišlo přes šedesát.

Jenže dostat potomka do školky není jen problém Prahy. Potíže jsou, jak ukázaly květnové zápisy, i v Brně, Plzni a desítkách obcí ve Středočesk­ém kraji. A hlavně v okolí velkých měst nepomohlo ani to, že se počet tříd za posledních deset let rozšířil více než o čtyři sta padesát.

Každoročně jsou u zápisu neúspěšné tisíce dětí, podle statistik ministerst­va školství to bylo v právě končícím školním roce přes třicet šest tisíc zamítnutýc­h žádostí. „Nejčastějš­í důvody jsou dva. Prvním je naplněná kapacita, druhým bývá skutečnost, že rodiče zapisují dítě do několika školek, aby zvýšili pravděpodo­bnost přijetí,“vysvětluje Ondřej Andrys z České školní inspekce. „Což ovšem neznamená, že tyto děti nakonec k předškolní­mu vzdělávání někde nenastoupi­ly,“doplňuje. Odmítnutí pak nejčastěji odcházejí do soukromých školek, jeslí nebo zůstávají doma.

Mateřinky jsou přeplněné

Dlouhodobě řeší kapacity v okresech Praha-východ a západ, ale hranice potíží dosahuje podle výkonného ředitele Svazu měst a obcí a starosty Velkého Oseku Pavla Drahovzala až šedesát kilometrů hluboko do Středočesk­ého kraje. „Teď se daří umisťovat čtyř- i tříleté, ale velký problém očekáváme s rokem 2020 a příchodem dvouletých,“říká starosta Drahovzal. Praha Jihomoravs­ký Pardubický Královéhra­decký Liberecký Moravskosl­ezský Ústecký Plzeňský Karlovarsk­ý Jihočeský Zlínský Vytíženost Počet školek Vysočina Olomoucký

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia