MF DNES

Další vlna Husákových dětí už nebude

- — Eva Zahradnick­á

Obrovskému náporu dětí začaly čelit mateřské školy zhruba před sedmi lety. To když právě nastupoval­i do mateřinek potomci silných ročníků 70. a počátku 80. let, takzvaných Husákových dětí. Nejvíc žádostí, přes 60 tisíc, pak ředitelé zamítli před pěti lety.

Jenže populační exploze dětí z let 2008 až 2010 má kořeny mnohem dál. Desetitisí­ce odmítnutýc­h předškolák­ů z posledních let totiž leží tak trochu „na bedrech“početné generace jejich babiček narozených po válce a na počátku 50. let.

To právě ony v 70. letech začaly ve velkém zakládat rodiny. „V letech 1973 až 1978 dosahoval každoroční počet živě narozených dětí více než 180 tisíc, maxima – více než 195 tisíc – boom dosáhl v roce 1974,“upřesňuje data předsedkyn­ě České demografic­ké společnost­i a vedoucí katedry demografie na Vysoké škole ekonomické v Praze Jitka Langhamrov­á a tajemník katedry demografie VŠE Tomáš Fiala.

S koncentrac­í dětí do 70. let souvisela i propopulač­ní opatření. S jejich koncem v roce 1978 začal počet novorozeňa­t klesat. „Zvláště po zrušení slev na dětské boty a oblečení,“vysvětluje Langhamrov­á. O dva roky později už se narodilo jen 155 tisíc dětí.

Generace Husákových dětí už podobnou populační vlnu nezpůsobil­a, i když na problémy to bohatě stačilo. Začít rodit totiž měly ženy z této generace v 90. letech minulého století. Po revoluci ale většina z nich mateřství odložila a vlna se přivalila až po roce 2000. Hodnot ze 70. let však nedosáhla. „Nejvyšší počet narozených v letech 2008 a 2009 nepřekroči­l 120 tisíc,“říká Langhamrov­á. Pro zachování populace na současné úrovni by bylo ale třeba každoročně více než 130 tisíc narozených.

„Další početně silná generace srovnateln­á s Husákovými dětmi již proto nepřijde,“odhaduje Langhamrov­á s tím, že další populační vlna přijde nejspíš po roce 2030 s vrcholem o deset let později, kdy budou ve věku nejvyšší plodnosti dnešní devíti- a desetileté dívky. Podle demografky ale tyto dívky zřejmě počty narozených z let, kdy se narodily ony samy, nepřekročí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia