MF DNES

Statisíce nemovitost­í Komu to patří

Díky historii a chybám nemají domy a pole jasné majitele.

-

Nejméně nemovitost­í bez jasného majitele je v Praze.

Robert Oppelt reportér MF DNES

přibližně tolik je nejasných vlastníků nemovitost­í v Česku. ečekaná zpráva před rokem překvapila jednu kladenskou důchodkyni. Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) kontaktova­l 70letou ženu, aby si doplnila údaje o své osobě do katastru nemovitost­í k půlhektaro­vému pozemku v obci Klobuky u Kladna. „Pozemek jí darovali jako pětileté v roce 1948 její rodiče a ona sama neměla až do chvíle, kdy loni obdržela výzvu ÚZSVM, o tomto daru ponětí,“líčí jeden z příběhů mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Stát už pátým rokem hledá majitele dvou set tisíc pozemků a budov, které nemají jasného vlastníka. Oslovil i veřejnost, ale najít si některý z nich, kde figuruje shodné příjmení, a přihlásit se o něj jako o svůj domnělý majetek, podle Ležatky nestačí. „Z dosavadníc­h zkušeností s prošetřová­ním žádostí vyplynulo, že zhruba v 90 procentech případů se nejedná o příbuzné žadatelů, ale o osoby se stejným příjmením. Doložit své příbuzenst­ví nějakým dokladem je tedy schopno jen přibližně 10 procent z nich,“vysvětluje.

Největší pozemek s nejasnými vlastníky se nachází ve Vizovicích. Les o výměře 418 hektarů má totiž celkem 276 vlastníků, z čehož pět patří mezi nedostateč­ně identifiko­vatelné. Od roku 2014 běží desetiletá lhůta, během které je možné se k majetku (je-li špatně zapsaný v katastru) přihlásit. Pak bude mít totiž podle zákona stát za to, že vlastník svou nemovitost opustil, a potom připadne opuštěná nemovitá věc do vlastnictv­í státu.

Většina problemati­ckých zápisů tohoto druhu v katastru nemovitost­í pramení ze situace před rokem 1989.

HIstorIe se otIsklA do kAtAstru

Mezi špatnými zápisy vlastníků lze dohledat řadu pohnutých příběhů 20. století. Některé z nemovitost­í jsou také stále zapsané na osoby, které zemřely během 2. světové války v nacistický­ch táborech. „ÚZSVM v takových případech podává k soudu návrh na prohlášení těchto osob za mrtvé, aby se poté mohla projednat jejich pozůstalos­t,“říká Ležatka.

Příkladem může být osud vlastníků zemědělský­ch pozemků rodiny Spirových. „Ve spolupráci s městem Napajedla se podařilo zjistit, že se jedná o židovskou rodinu,“vysvětluje mluvčí.

Manželé Šandor a Františka Spirovi se stali nezvěstným­i po deportaci z koncentrač­ního tábora Terezín v roce 1943 a o čtyři roky později byli prohlášeni za mrtvé. Jejich syn Emil zemřel v Osvětimi.

Naopak ve Vacenovicí­ch u Kyjova se úřadu podařilo dohledat, že vlastníkem opuštěného pole je významný místní rodák Polykarp Křížek, příslušník čs. letectva v britské RAF během 2. světové války. Ten po roce 1945 odešel do emigrace ve Velké Británii, kde se také oženil a prožil zbytek života. Zemřel v roce 1994. Šetření bylo ukončeno podáním návrhu na dodatečné projednání dědictví.

Dohledáván­í neznámých nebo nejasných vlastníků je mimořádně časově a odborně náročná agenda.

„Vyřešených případů je zhruba 22 tisíc, 48 tisíc jsme jich začali prošetřova­t,“vypočítává Ležatka. V 60 procentech případů dal úřad podnět k zahájení dědického řízení. Ve 12 procentech případů se zjistilo, že nemovitost je už ve vlastnictv­í státu. A jen v osmi případech ze sta se vlastník položky sám přihlásí.

MAjItelé žIjÍ zA mořem

Na majetkový úřad se obracejí i potomci Čechů žijící v zahraničí. Ozvala se například Australank­a, která potřeboval­a dohledat dokumenty potřebné pro nabytí vlastnictv­í pozemku ve Vodňanech, jenž patřil jejímu otci.

Naopak město Frenštát pod Radhoštěm pátrá po spolumajit­elce šesti pozemků, na kterých jsou postaveny mimo jiné obecní bytové domy. Město by chtělo domy opravovat, k udělení stavebního povolení je však nutný souhlas všech majitelů pozemků. Jenže podle dostupných informací a poslední zprávy majitelka podílu žila v roce 1938 v americkém Chicagu a zemřela bezdětná.

Úřad proto po možných dědicích dále pátrá i ve spolupráci s velvyslane­ctvími v zahraničí.

 ??  ?? Asi 200 tisíc pozemků a budov v Česku nezná své majitele. Foto: Tomáš Vocelka, www.tomasvocel­ka.com
Asi 200 tisíc pozemků a budov v Česku nezná své majitele. Foto: Tomáš Vocelka, www.tomasvocel­ka.com
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia