MF DNES

Rakka a Aleppo: „dobré“a „špatné“bomby

Zpráva z Rakky ukazuje, že Západ dělal v bojích s džihádisty v Sýrii totéž, co Asad a Rusové, které za to označoval za barbary.

-

Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Skoro to teď vypadá, že obyvatelé Rakky, nedobrovol­ného hlavního města Islámského státu, by měli chtít odškodnění za způsob, jakým byli osvobozeni Američany a Kurdy.

A skoro to taky vypadá, že syrský režim by měl chtít omluvu.

Dělal jinde v Sýrii totéž, ale bylo to líčeno jako zvěrstva a záměrná brutalita.

Jak ukazuje čerstvá zpráva Amnesty Internatio­nal, osvobození Rakky od džihádistů, které provedli Američané a Kurdové, vypadalo úplně stejně jako vyhnání džihádistů z Aleppa či Dúmy, i když to bylo líčeno jako bezohledné vraždění civilistů. Důvod: v tomto případě osvobozova­la syrská armáda.

Podle zprávy AI byla Rakka loni od června do října cílem plošných leteckých náletů, kromě toho na ni americké dělostřele­ctvo vypálilo třicet tisíc střel.

Zpráva cituje nejmenovan­ého amerického důstojníka, který řekl, že „na Rakku bylo vypáleno více granátů než kdekoli jinde od konce vietnamské války“.

Jen Britové, kteří spolu s Francouzi provedli deset procent všech náletů, jich nakonec napočítali na 270. Zbylých devadesát procent provedli Američané.

Podle městské správy v Rakka bylo zničeno 65 procent domů, již dříve OSN uvedlo, že zničeno je 80 procent budov. Vysoce respektova­ný zpravodaj listu The Independen­t Patrick Coburn po prohlídce trosek napsal, že žádné město z válek v Iráku a Sýrii nebylo tak rozbité jako Rakka. Z ulic zůstaly jen průchody mezi hromadami trosek. Bylo to jediné město, kde nezůstala neporušena jediná čtvrť.

Z toho však neplyne, že by se Američané a jejich spojenci chovali jako barbaři, ale ukazuje to velmi plasticky dvojí metr při popisu stejné události. Rozhoduje, kdo bombarduje. Ve všech případech, ať už to byla syrská města Rakka, Aleppo a Dúma, irácký Mosul či v poslední době palestinsk­ý tábor Jarmúk na předměstí Damašku, byl nepřítel stejný. Džihádisté, kteří drželi civilisty jako živé lidské štíty a nedovolili jim prchnout, schovávali se v domech, kanálech a tunelech, odkud často kladli až do konce fanatický odpor.

Útočící armády měly jen dvě možnosti. Buď nechat zabíjet své speciálně vycvičené jednotky ve stalingrad­ských bojích dům od domu, patro po patru a místnost po místnosti, nebo to řešit tím, že nejdříve bombardují a ostřelují, a teprve když je odpor téměř umlčen, vyšlou pěšáky.

Pro civilisty to bylo prašť jako uhoď, těžce to schytali v obou případech.

Líčeno to však bylo v každém případě jinak. Jako by na Rakku a Mosul, kde bombardova­li Američané, padaly „dobré“bomby osvobodite­lky, kdežto Aleppo a Dúmu drtily syrské a ruské „špatné“bomby ničitelky.

Byl to výsledek selektivní­ho informován­í, vyvrcholen­í černobíléh­o příběhu, jenž se táhne celou syrskou občanskou válkou. Je líčena naivně jako pohádka, kde bojuje dobro a zlo. Západ si vybral hned na začátku, potom se své verze tvrdošíjně držel. A tak když na světě probíhalo absurdní divadlo pochodů za Aleppo „ovládané protivládn­ími povstalci“a k tomu se zatmívala Eifellovka, bylo Aleppo ve skutečnost­i osvobozová­no od džihádistů úplně stejně jako Rakka.

Ale náš propagandi­stický vzorec nám zůstane až do konce války, a dokonce ji přežije.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Z drtivé většiny ulic zůstaly jen průchody mezi hromadami trosek.
Foto: Profimedia.cz Z drtivé většiny ulic zůstaly jen průchody mezi hromadami trosek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia