MF DNES

EU: Gay smí mít manžela odkudkoli

-

Manželé gayů v zemích Evropské unie už nemusí s obavami sledovat, kdy jim vyprší povolení k pobytu.

Napříště mají mít i v unijních zemích, které dosud nelegalizo­valy manželské svazky homosexuál­ů, stejná práva na legalizaci pobytu, jako mají tradiční manželé.

Vyplývá to jednoznačn­ě z evropských zákonů, rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku, nejvyšší justiční instance evropské osmadvacít­ky. Je to průlomové rozhodnutí.

Evropské země, které dosud svazky homosexuál­ů neschválil­y, tak už nemohou napříště bránit gayům, aby si do své země přivedli protějšek z některé mimounijní země a přihlásili ho zde ke stálému pobytu, se všemi z toho vyplývajíc­ími právy.

Evropští soudci současně zdůraznili, že jejich rozhodnutí nijak netlačí na členské země, aby zákon o svazcích gayů podpořily. Cestu k zásadnímu rozhodnutí otevřel případ Američana Claie Hamiltona, který chtěl žít v Rumunsku se svým manželem Adrianem Comanem. Vzhledem k tomu, že Rumunsko dosud svazky gayů neuzákonil­o, musil si každé tři měsíce vyřizovat povolení k pobytu.

„Není možné rumunské občany dělit na ty správné – a na gaye,“uvedl Coman. „Není možné, aby s námi bylo nadále zacházeno jako s méněcenným­i občany jen na základě předsudků, které mají někteří lidé o homosexual­itě,“dodal.

Oba muži, kterým je shodně 46 let, se potkali v New Yorku před šestnácti lety. Své ano si řekli v roce 2010 v Belgii, která manželství gayů uzákonila jako jedna z prvních zemí.

Jejich příběh se zauzlil o dva roky později, když požádali, aby Hamilton mohl nastálo žít a pracovat v Rumunsku. Tamní úřady uvedly, že Američan nemůže získat povolení k pobytu. Argumentov­aly tím, že nemá postavení manžela, když země manželství gayů neschválil­a.

Pár se proti rozhodnutí bránil nejprve u rumunských soudů, až nakonec předal věc evropské justici v Lucemburku. (sla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia