MF DNES

Zpropadené tyčinky. Mohou být z papíru

- — Ivo Kropáček odpadový expert Hnutí DUHA

Kdo chce Evropskou unii bít, hůl si vždycky najde. I kdyby to měla být jen malá tyčinka. Ekonom Aleš Michl se v komentáři pro MF DNES 30. května ironicky opřel do Unie kvůli navrhovaný­m omezením jednorázov­ých plastových výrobků a ilustroval to na vatových tyčinkách.

Přitom ty zpropadené tyčinky jsou jen zástupný problém. Selský rozum říká, že současné používání jednorázov­ých plastů narostlo do absurdních rozměrů. Nesmyslné zboží či obaly se stávají odpadem téměř ještě na výrobní lince. Na břehu oceánu sice nežijeme, ale končí v nich naše řeky. A naše odpadky se také vozí k „recyklaci“do zámoří. Dříve zejména do Číny, než usoudila, že už nechce sloužit jako globální skládka. České skládky se nám snad líbí? Nové plasty vyrábíme z dovážené ropy, jejíž těžba ničí třeba sibiřské pralesy... i oceány. A spalovny? Znečišťují ovzduší, produkují skleníkové emise, které... už se opakuji, ale například okyselují oceány a ničí v nich život.

Faktem zůstává, že v Unii rozhodují členské státy. Mytický Brusel pouze navrhuje. Výsledkem našeho členství v EU je lepší životní prostředí a lépe chráněná příroda. Evropská komise nyní nenavrhuje zakázat vatové tyčinky ani mít čisté uši, ale výrobu zboží ze zbytečných nerecyklov­atelných plastů. Sám pan Michl v historické­m exkurzu až k vynálezu vatové tyčinky zmiňuje, že dříve se vyráběla ze dřeva či z papíru. Tak se k tomu prostě vrátíme. Podobně jako už nyní některé firmy nahrazují papírovými jiné „zakazované“výrobky – brčka na nápoje. Jistě nejsme tak líní, abychom nedovedli přehodit výhybku ze slepé koleje!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia