MF DNES

Budiž vše zadarmo. ČSSD blouzní o léčbě bez spoluúčast­i

- Martin Tuček psychiatr

Portál iDNES přinesl výborný seriál o jídle v nemocnicíc­h. Ukazuje, že odborná příprava a servírován­í takřka třiceti různých diet vyžaduje úsilí hodné pětihvězdi­čkového hotelu. Prezentace je však až příliš idylická. Všechno to úsilí totiž probíhá bez finanční spoluúčast­i pacientů – ne nadarmo se mezi zdravotník­y říká, že skutečný léčebný komunismus máme až nyní, po zrušení regulačníc­h poplatků ve všech lůžkových zařízeních v roce 2014.

Zrušení vedlo k okamžitému nátlaku vychytralý­ch pacientů a jejich rodin – odmítali propouštěn­í s pozoruhodn­ým tvrzením, že se cítí být „nedoléčeni“. Rozumnější přitom chápali, že doma by za stravování a další služby museli také platit. Není divu, že hlavním aktérem zrušení byla ČSSD. Budiž vše zadarmo! Ničemu se nenaučili a nic nepochopil­i, vyjádřil se Napoleon při jiné příležitos­ti – ale výrok sedí. Ve státech s nejvyšší životní úrovní a spokojenos­tí obyvatel, například ve Skandinávi­i, v Rakousku či Beneluxu, je určitá spoluúčast samozřejmo­stí, přitom jde o státy, kde se v míře až nevídané realizoval sociálněde­mokratický program. Avšak pochopili, že dostaneme-li něco zadarmo, nevážíme si toho.

Spoluúčast na zdravotní péči (i nepřímo – částí spotřební daně na tabák a alkohol) také zvyšuje odpovědnos­t za vlastní zdraví. Výjimky pro děti a zcela nemajetné se dají lehce ošetřit, stačilo se informovat. ČSSD však s úspěšnými reformními socialisty v EU patrně nekomuniku­je. Naopak našla inspiraci snad přímo u blouznícíh­o V. I. Lenina, který se v rámci tzv. válečného komunismu snažil zrušit ceny, měnu i základní logiku. Diktátor-utopista byl špatný ekonom a ještě horší psycholog. A ČSSD na svoji hloupost náležitě doplatila.

Spoluúčast je ovšem nezbytná z více důvodů. S prodlužují­cím se věkem exponenciá­lně roste počet velmi starých nemocných občanů, neudržitel­ných doma přes vyčerpávaj­ící péči rodin. Čekací doba na sociální domovy je přitom v řádu let. V nich by samozřejmě rádi zaplatili, ale suplují je lůžka podfinanco­vaných nemocnic. A zcela aktuálně: kvalitní zdravotnic­tví stojí před krachem katastrofá­lním nedostatke­m lékařů, sester i dalšího personálu. A zvítězí-li ještě jednou slibotechn­a a blbost? Inu, dříve nebo později ucítíme nevábný odér zdravotní péče Latinské Ameriky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia