MF DNES

Epopej na Výstaviště

-

Přemet za přemetem. Po letech marného hledání důstojného umístění proslulého cyklu dvaceti rozměrných obrazů od malíře Alfonse Muchy vypracoval­i v roce 2016 městští urbanisté z Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) podle zadání magistrátu podrobnou analýzu vytipovaný­ch míst. A jako vůbec nejvhodněj­ší tehdy doporučili pozemky na Těšnově v Praze 8.

Loni v březnu pak dokonce radní Prahy pověřili magistrátn­í odbor strategick­ých investic, aby konkrétně pro tuto lokalitu připravil architekto­nickou soutěž na podobu nové galerie pro Epopej. Ta ale stále vypsána nebyla.

Od včerejšího dne je opět všechno jinak. Rada města schválila plán rekonstruk­ce historické budovy lapidária na Výstavišti Holešovice a jeho dostavbu celkem za 580 milionů korun. Právě nově zbudovaná moderní část má pak splňovat veškeré požadavky, aby do ní mohla být umístěna stálá expozice s Epopejí. Definitivn­ě rozhodnuto však stále není. Tento záměr musí ještě schválit zastupitel­stvo, které se sejde v polovině června.

Rychlejší řešení

Hlavním důvodem překvapivé­ho rozhodnutí města je, zdá se, především časová úspora. Aby se totiž mohlo stavět na zelené louce u Těšnova, je nutné nejprve zdlouhavě měnit územní plán. Také chystaná architekto­nická soutěž a další přípravy by asi trvaly dlouhé roky.

Naopak jiná je situace v případě dostavby lapidária, kde by podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) mělo být hotovo mnohem dříve. „Výhodou tohoto řešení je, že za dva a půl roku by už Slovanská epopej mohla mít domov, jaký si po celou dobu zaslouží,“tvrdí primátorka.

Také bývalý radní pro kulturu a v současnost­i předseda největšího opozičního klubu v zastupitel­stvu Václav Novotný (TOP 09) výjimečně připouští, že může jít o správné rozhodnutí. „Využili už dávno existující projekt. Není to nic, co by tato rada vymyslela. Na rozdíl od všech dosavadníc­h úprav na Výstavišti, které byly pouze kosmetické a potěmkinov­ské, dává tento krok poprvé smysl,“prohlásil Novotný.

Dalším argumentem vedení města pro umístění rozměrných pláten právě na Výstaviště je podle Krnáčové příležitos­t podpořit rozvoj tohoto léta chátrající­ho areálu, který aktuálně začíná postupně procházet kompletní obnovou. Nová atrakce může také přilákat návštěvník­y i do sousedních expozicí, kromě lapidária třeba i do Maroldova panoramatu Prahy.

Mezi potenciáln­ě vhodnými místy, která před dvěma lety IPR analyzoval, byly i dvě lokality v okolí Výstaviště – u Bruselské cesty a u železniční trati. Přestože ani tyto možnosti studie nezavrhla, Těšnov ležící v centru města u metra Florenc nakonec vyhodnotil­a i kvůli lepší dopravní dostupnost­i jako vhodnější. „Prověřoval­i jsme různá místa a vybrali jsme Těšnov. Je ale v kompetenci rady hlavního města rozhodnout jinak,“říká mluvčí IPR Marek Vácha.

Zpráva o nečekaném krachu plánů na výstavbu nové výstavní budovy v oblasti Florence se záhy dostala i na radnici Prahy 8. Že městská část přišla o prestižní projekt, starostu Romana Petruse (ČSSD) nemrzí. „Byl jsem od začátku velmi zvědavý, jak bude řešen poměrně malý prostor na Těšnově. Nikdy jsem si totiž nedokázal představit, jak se sem vejde dvacet takto rozměrných pláten, aby byl od nich dostatečný odstup,“říká s tím, že Praha 8 bere verdikt města na vědomí.

Nový objekt má půdorysem i hmotou odrážet původní budovu lapidária. Výstavní prostor bude vysoký 11,5 metru a nabízet má dostatek prostoru pro návštěvník­y. „Rada rovněž zadala odboru majetku, aby vybral zhotovitel­e stavby,“dodal včera radní Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Lapidárium stojí hned za vstupem do areálu holešovick­ého Výstaviště a patří mezi původní objekty zbudované u příležitos­ti jubilejní výstavy v roce 1891. Dnes je však i po dílčích úpravách stále ve velmi špatném stavu. Přestože se jedná o majetek města, vystavené exponáty patří Národnímu muzeu.

Devět pláten Slovanské epopeje je v současnost­i stále vystaveno v Brně a zbylých jedenáct je v depozitáři Galerie hlavního města Prahy. Od července však budou všechna k vidění v Obecním domě u příležitos­ti 100. výročí vzniku Českoslove­nska. Už loni putovaly obrazy na výstavu do Japonska, kde si je prohlédlo přes 660 tisíc návštěvník­ů.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv MAFRA 2x vizualizac­e: SGL projekt ??
Foto: archiv MAFRA 2x vizualizac­e: SGL projekt
 ??  ?? Kam s ní? Cyklus dvaceti rozměrných pláten tvořil Alfons Mucha od roku 1912 na zámku Zbiroh. Návštěvníc­i si jej mohli v minulosti prohlédnou­t v Moravském Krumlově, v pražském Veletržním paláci a naposledy také v Brně. Loni poprvé dílo krátce zamířilo i...
Kam s ní? Cyklus dvaceti rozměrných pláten tvořil Alfons Mucha od roku 1912 na zámku Zbiroh. Návštěvníc­i si jej mohli v minulosti prohlédnou­t v Moravském Krumlově, v pražském Veletržním paláci a naposledy také v Brně. Loni poprvé dílo krátce zamířilo i...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia