MF DNES

Byt v Praze jako investice Nakupují teď hlavně Češi

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

-

Menší dvoupokojo­vý byt s dobrou dopravní dostupnost­í a parkovacím stáním před domem. Takové dispozice má typický pražský byt, který se na trhu kupuje za účelem investice. Podle developerů je nyní v hlavním městě o investiční byty historicky největší zájem a počet zájemců o tyto byty stále roste. Mezi investory navíc přibývá stále více Čechů na úkor cizinců.

„Zatímco v minulosti převažoval­i mezi investory do bytů v Praze cizinci, dnes jsou to stále častěji Češi. Napomohl tomu především růst ekonomiky, nízká nezaměstna­nost a dosud ještě stále relativně levné hypotéky,“říká mluvčí největšího pražského developera, společnost­i Central Group, Marcela Fialková.

Čtvrtinu všech bytů, které v hlavním městě Central Group dává na trh, kupují právě investoři, kteří tímto způsobem chtějí uložit nebo zhodnotit své peníze. Jen pětadvacet procent bytů, které developer prodá jako investiční, nakupují zahraniční investoři.

Podobnou zkušenost má například developer Lexxus. I ten většinu investiční­ch bytů prodává českým investorům. „Celkový zájem o bydlení je podobný jako před krizí v roce 2008, ale investorů je nyní historicky nejvíce. Česká společnost zbohatla. A trh nemovitost­í je díky averzi Čechů k riziku přirozenou příležitos­tí pro investici,“uvádí Denisa Višňovská ze společnost­i Lexxus.

Investoři těží z drahých bytů

Lidé, kteří nyní skupují byty ve velkém, paradoxně těží z jejich vysoké ceny. Průměrná nabídková cena za

byt v developers­kém projektu se v Praze za poslední dva roky zvýšila o více než třicet procent. „Pro střední třídu je proto bydlení méně dostupné než před pouhými dvěma nebo třemi lety. Ceny nemovitost­í rostou rychleji než mzdy a banky zpřísňují podmínky hypotečníh­o financován­í. Investoři logicky předpoklád­ají, že přibude zájemců o pronájmy,“vysvětluje Višňovská s tím, že zájem o investiční byty zřejmě bude vysoký i nadále. S tím souhlasí i mluvčí Central Group Marcela Fialková. „Pokud bude vlastní bydlení pro střední střídu nedostupné, prostor pro výhodnou investici do nemovitost­i v Praze tu stále bude,“říká. Už nyní je pro koupi pražského bytu na hypotéku potřeba mít v hotovosti vzhledem k cenám bytů zhruba okolo 1,2 milionu korun, což může pro zájemce o byt představov­at problém.

Na vysoký zájem lidí o nákup bytu kvůli pronajímán­í reagují developeři nabídkou bytů, které jsou od počátku prodávány jako investiční. Například společnost Geosan Developmen­t takto prodává několik jednotek v projektu Element Letňany. Central Group zase nedávno uvedla na trh čistě investiční projekty ve Vršovicích a na Zličíně. Jde o byty v dispozicíc­h, které jsou na pronájem nejvýhodně­jší, tedy 1+kk a 2+kk.

Bublina může splasknout

Podle Michala Picha z realitního serveru realitycec­hy.cz je však možné, že výhodná doba pro nákup investiční­ho bytu v blízké době pomine. Pokud totiž ceny nemovitost­í dále porostou, mohou se stát pro mnoho investorů už příliš vysoké.

Zájem může zarazit také zavádění dalších omezení hypotečníc­h úvěrů. Česká národní banka totiž plánuje zavést pravidlo, že jedna splátka nebude smět být vyšší než čtyřicet procent čistého měsíčního příjmu a celková výše dluhu nebude moci překročit osminásobe­k ročního příjmu žadatele. Obě tyto podmínky by v praxi znamenaly, že většina lidí dosáhne na nižší úvěr, než je tomu nyní.

„Začíná se hovořit také o regulaci ve vztahu ke krátkodobý­m pronájmům. Pro mnoho investorů, zejména ve velkých městech, jsou přitom krátkodobé pronájmy ekonomicky velmi zajímavé,“dodává Pich. Velký zájem o investiční byty navíc může podle Picha ceny pražských bytů ještě více zvyšovat.

Typickým investorem, který v metropoli nakupuje byty, aby je dále pronajímal, je podle zkušeností developerů samotný muž nebo manželský pár ve věku 40 až 45 let. „Typicky se jedná o starší fyzické osoby s vysokými příjmy, převážně z podnikání a z nejvyšších manažerský­ch pozic,“doplňuje Višňovská.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia