MF DNES

Sklízet ovoce může každý

V metropoli je řada míst, kde si lidé mohou natrhat čerstvé ovoce. Tento měsíc třeba třešně

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Zajít pro čerstvé ovoce do parku nebo sadu. Co může znít jako utopie, je reálná možnost. Po celém hlavním městě je totiž mnoho příležitos­tí, jak zadarmo přijít k ovocným plodům. V sadech ve vlastnictv­í magistrátu či městských částí si může pro svou potřebu natrhat každý. Při česání je nutné chovat se obezřetně, aby se nikdo nezranil a aby se stromy nezničily.

Během června dozrávají hlavně třešně. Pro ty, kdo by si je chtěli natrhat, se příští sobotu 16. června koná „Třešňobran­í“na vrchu Třešňovka v Hrdlořezec­h. Akci organizuje spolek Na ovoce.

„Je to příležitos­t, při níž si lidé mohou ovoce česat koordinova­ně. Bude tam veškeré vybavení. Nemusí lézt po stromech bez žebříků,“říká hlavní koordináto­rka spolku Kateřina Kubánková.

Pro zájemce je připraven program, během nějž se naučí ovoce správně česat i moštovat. Uvidí, i jak vyrábějí „peckovníky“, polštářky z třešňových pecek. Děti se zabaví ve výtvarné dílně nebo při divadle. Akce začíná v 10.00 hodin, vstupné je dobrovolné.

V sadu na Třešňovce roste více než tisíc stromů. Většinu tvoří skutečně třešně, ale najde se tam i pár višní, jabloní a hrušek. Sad byl založen mezi válkami, ke konci minulého století však postupně zarostl a zpustl. Magistrát se před třemi lety pustil do jeho obnovy a dosadil tam 450 nových třešní, ale ty ještě neplodí. Na starých stromech však třešně stále rostou. Právě z nich se bude během „Třešňobran­í“česat.

Za třešněmi se Pražané mohou vydat i jinam. Tři stromy rostou například před Základní školou na Nedvědově náměstí v Podolí. Jsou i na nedalekém nábřeží naproti tamní vodárně. Mnoho jich je rovněž na sídlišti Petřiny, a to v okolí ulice Nad Alejí. Třešně jsou též v ulici Za Střelnicí, poblíž stanice metra Ládví. Postupně se obnovuje branická Třešňovka u Jiráskovy čtvrti, kde je rovněž možné třešně nasbírat.

Pro jahody na samosběr

V červnu dozrávají také jahody. Podle Kubánkové volně po Praze nerostou. Je ale možné na ně zajít přímo k pěstitelům na takzvaný samosběr, při kterém lidé platí za kila natrhaných jahod.

Například v Kunraticíc­h samosběr začal již dnes ráno. Další se koná tuto sobotu od 6.00 do 14.00 hodin. Cena v obou případech činí

padesát korun za kilogram. Jahodové plantáže jsou otevřeny sběračům i v Uhříněvsi, a to každý den od 8.00 do 20.00 hodin. Cena za kilo jahod je o deset korun vyšší než v Kunraticíc­h.

V červenci začnou dozrávat meruňky a broskve. První jmenované rostou například v sadě Na Klíčově mezi Vysočany a kbelským letištěm, který stejně jako Třešňovka v Hrdlořezec­h prochází obnovou.

Kromě Klíčova budou meruňky k mání i na Libeňském ostrově, u křížení Hostýnské a Počernické ulice v Malešicích, na Albertově ve svahu nad Ústavem soudního lékařství, u Kačírkovy v Jinonicích nebo v Konstantin­ově ulici na Opatově.

Broskví je v Praze poskrovnu, rostou například na Velké Ohradě v Eberlově ulici, na křižovatce ulice Dr. Zikmunda Wintra a Bubenečské či na vrchu Parukářka u stejnojmen­ného bunkru. V srpnu po nich přicházejí na řadu jablka, švestky a hrušky.

Plody bez chemie

Podle Kateřiny Kubánkové ze spolku Na ovoce se není třeba bát, že by ovoce pocházejíc­í od rušných ulic bylo zamořeno škodlivými látkami z ovzduší.

„Stačí je doma normálně umýt, pro citlivější třeba i oloupat, ale není to potřeba, bývají často akorát zaprášené,“říká Kubánková a dodává, že nejsou na rozdíl od těch ze supermarke­tů chemicky ošetřené, což považuje za plus.

Spolek Na ovoce provozuje internetov­ou mapu, kde je možné najít volně přístupné ovocné stromy i keře, bylinky a ořechy. Pořádá i poznávací výlety a stará se o tři sady.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Natrhejte si V sobotu 16. června se koná „Třešňobran­í“na vrchu Třešňovka v Hrdlořezíc­h. Akci organizuje spolek Na ovoce.
Foto: archiv MAFRA Natrhejte si V sobotu 16. června se koná „Třešňobran­í“na vrchu Třešňovka v Hrdlořezíc­h. Akci organizuje spolek Na ovoce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia