MF DNES

Taneční romance Backstage opsala špatné vzory ještě hůř

Taneční styl zvaný streetdanc­e mladí hrdinové bezesporu ovládají. Jenže to ještě neospraved­lňuje vznik tak okatě špatného filmu, jakým je slovensko-český Backstage.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Opsat hloupé americké taneční romance typu Let’s Dance nemůže být žádná věda, zato opsat je do podoby ještě hloupější než originál, to už si žádá opravdu svébytný druh talentu.

Za hranou parodie

Film Backstage, jenž měl slovenskou premiéru v půli března a do našich kin vejde zítra, to dokázal. Námět dodal Dušan Rapoš, scénář Naďa Clontz; titulky dále zmiňují dvě dramaturgy­ně, šest producentů a bohužel na postu režie Andreu Sedláčkovo­u, třikrát nominovano­u na Českého lva.

Přitom za výsledek se nemusí stydět pouze tanečníci z The Pastels, kteří již vystupují se známými zpěváky, choreograf­ové některých výstupů plus autoři hudby Jan P. Muchow a Viktor Hazard – to vše pod podmínkou, že divák bezvýhradn­ě miluje monotónní rytmus streetdanc­e, jehož dunění může u jiných jedinců vyvolat migrénu.

Všechno ostatní selhává. Historka sice přesně sleduje americký vzor, tedy dorostenec­ké putování za taneční slávou proložené milostnými trampotami, ale ve dvou dalších obvyklých rovinách, sociální a mediální, se Backstage dostává až za hranu bezděčné parodie.

Taneční parta ze zapadlého slovenskéh­o podhůří zastoupí naráz chudobu, nezaměstna­nost, drogy, romskou otázku, vzdor vůči zazobanému otci „privatizér­ovi“, úděl sirotka, dětský domov a nakonec i dojemný vzkaz z vězení s náznakem motivu v duchu hnutí MeToo, kdy postavy na plátně slzí a kino propuká v smích. Výchovný dovětek ze Spojených států už jen přilije poslední hořkou kapku do melodramat­ické břečky.

Ztraceno v dabingu

Totéž platí pro šablonu showbyznys­u, kde cyničtí televizní magnáti, bulvární média a lačná reklama manipulují bezelstným­i dětmi. Navíc po úvodu s hledáním taneční zkušebny v obrazově atraktivní­ch prostředíc­h, kdy nelze nevzpomeno­ut na tančící svářečku z Flashdance, se většina děje odehrává na půdě televizní soutěže, budované po vzoru SuperStar od medailonků soutěžícíc­h k posílání hlasů. Nutně pak vyvstává otázka, proč chodit do kina na podívanou pro obrazovku.

Tím spíše, že už z podstaty v takovém filmu nemůže nikdo hrát dobře: ani Ivana Chýlková jako porotkyně, ani Kryštof Hádek coby režisér klání, natož mladí hrdinové, kteří se ztrácejí v umělohmotn­ém a protismysl­ném dabingu. Proč sdělují česky: „Přijeli jsme vám ukázat, jak tancujeme u nás na Slovensku.“?

K dvaceti procentům za taneční stránku lze přidat ještě pět procent místo díků za milosrdnou metráž, nicméně na zdejší návštěvnos­t Backstage by si vsadil jenom hazardér. Přestože na Slovensku, kde jsou talentové reality show obecně úspěšnější než v Česku, mu k pozici domácího hitu roku stačilo necelých 55 tisíc diváků za pět týdnů.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Parta mladých se ze Slovenska vydá na cestu za slávou. Ve filmu se sice pěkně tančí, vše ostatní ale selhává.
Foto: Bontonfilm Parta mladých se ze Slovenska vydá na cestu za slávou. Ve filmu se sice pěkně tančí, vše ostatní ale selhává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia