MF DNES

Fialová zahraje lstivou dívku

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dobrý konec všechno spraví, hlásají klasické tmavě červeně laděné plakáty, které lákají na letošní premiéru Letních shakespear­ovských slavností. V ústřední roli Heleny se na červnové premiéře letní přehlídky objeví mladá herečka Anna Fialová. „Je to komedie, příběh o holce, která je strašně zamilovaná do kluka, který ji nechce. Ona je však přesvědčen­á o tom, že to je ten pravý, a rozhodne se udělat cokoli, aby ho získala. Díky lsti a záměně se jí to podaří,“naznačuje děj a hned dodává, že víc už divákovi prozradit nechce. „Hra je to moc krásná, také jsem ji předtím neznala,“přiznává v narážce na fakt, že si organizáto­ři každoročně patrně nejočekáva­nějšího letního hraní letos trochu překvapivě vybrali od anglického klasika nepříliš známý text.

První Shakespear­e

William Shakespear­e komedii napsal v roce 1604 či 1605, k ději jej inspiroval jeden z příběhů Boccacciov­a Dekameronu. Pro Fialovou, kterou vedle filmových úspěchů dosud bylo na divadle možné vidět v Divadle Kalich i na první scéně, to patrně bude dosud největší role. „Řekla bych, že ano. Až teď mi to začíná docházet a začínám mít trošku strach a nervy,“přiznává brzy třiadvacet­iletá herečka. „Je to i můj první Shakespear­e, když nepočítám maturitu z Macbetha,“dodává.

Režie nového kusu se chopil Jan Antonín Pitínský. „Je to úžasné, já když jsem se předtím někde zmínila, že s ním budu zkoušet, a zvažovala jsem, zda to vůbec stihnu, tak všichni říkali: ‚To musíš! S panem Pitínským musíš pracovat, to je úžasné! Krásné setkání.‘ A měli pravdu,“popisuje Fialová.

Pavelka i Dejdar

Premiéru má Dobrý konec všechno spraví až 26. června, takže ze zkoušek zatím těžko odhadovat, v jakém ztvárnění kus diváci uvidí. „V archaické době to nebude, scéna je velmi jednoduchá. Kostýmově je to tak namixované, že se drží trochu doby, ale zároveň je to dost zmodernizo­vané,“přibližuje Fialová neurčitě. Dalšími výraznými tvářemi novinky budou zkušení herci Ondřej Pavelka a Martin Dejdar. „S panem Dejdarem jsem se potkala kdysi dávno, když jsme točili Kouzla králů, kde mi hrál tatínka. S panem Pavelkou jsem se poprvé viděla na focení plakátu,“popisuje herečka. Vedle zmíněné dvojice do Pitínského inscenace zasáhnou Anna Stropnická, Martin Siničák či třeba Oldřich Vízner, který právě s Dejdarem alternuje.

Letní shakespear­ovské slavnosti letos v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě nabídnou celkem 11 inscenací, odehraje se 144 představen­í. Romea a Julii a populární Sen noci svatojánsk­é čeká derniéra.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Helena Herečka Anna Fialová se představí v hlavní roli novinky Letních shakespear­ovských slavností.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Helena Herečka Anna Fialová se představí v hlavní roli novinky Letních shakespear­ovských slavností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia