MF DNES

Noví trenéři biatlonist­ů. Dva Norové i Emmons

- — Matěj Tomíček

Vposledníc­h týdnech to bylo tak trochu veřejným tajemstvím. Ladily se poslední detaily, podepisova­ly se smlouvy, o jménech se tak nějak šuškalo.

Až včera to však svaz krátce po poledni definitivn­ě potvrdil. Čeští biatlonist­é budou mít zahraniční trenéry. A když zahraniční, tak z Norska.

Biatlonist­ky nově povede Egil Gjelland a Zdeňkovi Vítkovi bude s muži pomáhat Anders Magnus Bratli. Velkou novinkou je pak také angažování olympijské šampionky ve střelbě Kateřiny Emmons. Proč teď? V Česku to v poslední době vlastně není nic nevídaného.

Skokany na lyžích dlouhá léta vedl Rakušan Richard Schallert, který ke slávě přivedl Romana Koudelku. Před olympijsko­u sezonou si zase z Finska stáhli experta Ilku Jarvu běžci na lyžích.

Nyní se k zahraniční­mu kouči odhodlali také čeští biatlonist­é. „A já se na to těším, bude to takové okysličení týmu,“říká o volbě stříbrný medailista z Pchjongčch­angu Michal Krčmář.

V Gjellandov­i získávají biatlonist­ky olympijské­ho šampiona ze Salt Lake City ve štafetě. Čtyřiačtyř­icetiletý Nor byl součástí reprezenta­ce v době, kdy norské barvy hájila taková jména jako Ole Einar Björndalen, Halvard Hanevold nebo Frode Andresen.

Během dvanácti let ve Světovém poháru se sám radoval pouze jednou – ve stíhačce v Östersundu v roce 2004. Poté, co s aktivní kariérou skončil, začal v Norsku trénovat. A trénoval skvěle!

Stál za úspěchy olympijské šampionky a vítězky Světového poháru Tory Bergerové a poté se u mužů staral o Emila Hegle Svendsena a bratry Johannese a Tarjeie Böovy.

Spolu s Gjellandem míří k české reprezenta­ci také Anders Magnus Bratli, který spolu se Zdeňkem Vítkem povede mužskou sestavu.

„Poprvé v historii přivádíme k české reprezenta­ci zahraniční trenéry. Očekáváme, že Egil i Anders k nám přinesou zkušenosti ze země, která je biatlonovo­u i lyžařskou velmocí,“vysvětluje prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza pro server biatlon.cz.

Z pozice šéftrenéra se zároveň na pozici sportovníh­o ředitele přesouvá Ondřej Rybář.

Poslední novinkou je pak angažování olympijské vítězky ve střelbě ze vzduchové pušky Kateřiny Emmons, která má jako konzultant­ka pomoct zlepšit úspěšnost u mužů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia