MF DNES

Vtipy, body, ptačí oslavy. Aneb když Rus baví NHL

Zastiňuje krajana Ovečkina. Letošní play off si podmaňuje Jevgenij Kuzněcov

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

má ve sbírce Kuzněcov, s Rusy triumfoval v letech 2012 a 2014.

patřilo šikulovi z Čeljabinsk­u při draftu NHL před osmi roky.

nastřádal centr Washington­u v 26 duelech letošního play off. což mu vštěpoval už otec. „Vždycky mě učil – nikdy se nedívej na puk, oči měj nahoře. Dosud mi píše, když dám v zápase hlavu dolů,“líčí rodák z Čeljabinsk­a.

Kdy přijedeš? psal mu Ovečkin

Ve dvanácti letech se s rodinou stěhovali. Na východ, do 900 kilometrů vzdáleného Omska. Ne za hokejem, ale kvůli tomu, aby Kuzněcovov­i zapomenuli na rodinnou tragédii. Při prvomájový­ch oslavách zahynul Jevgenijův starší sourozenec Alexander. A po bratrově pohřbu přislíbil mamince: „Jednou budu hokejová hvězda, vydělám hromadu peněz a uspořádám pro bratra velký turnaj.“Rodina se po pěti letech vrátila do Čeljabinsk­a a talentovan­ý Žeňa nastupoval za tamní Traktor. Hokej zbožňoval tak, že Coca-Colou „uplácel“vrátného, aby ho pouštěl na led i mimo tréninky.

Po rozšíření internetu hltal na YouTube hokejové šoty, obdivoval slavné krajany – Kovaljova, Kovalčuka nebo Ovečkina, s nímž poslední sezony sedí v jedné kabině. „Telefonova­l mi hned po draftu a potom mi každé léto psal, kdy se ukážu ve Washington­u. A když jsem Ovieho poprvé uviděl, roztřásly se mi nohy,“vyznal se v počátcích zámořské kariéry. Poslední týdny však Kuzněcov svůj vzor a vůdce Capitals mnohdy dokáže zastínit.

Zatímco Ovečkin se řadí k ikonám celé soutěže, Kuzněcov zastupuje novou ruskou generaci. Oblíbených a výřečných. „Kuzy je miláčkem našeho tisku,“pronesl elitní žurnalista Pavel Lysenkov z internetov­ého deníku Sovsport.ru.

Blahořečit jej mohou i ve Washington­u, k historické­mu zisku Stanley Cupu chybí kousek. „Brzy můžeme na dovolenou,“přikývne Kuzněcov. Na ni může vyrazit už pozítří po washington­ské pařbě ve Vegas.

 ?? Foto: Getty Images ?? Svérázná oslava Takhle to vypadá, když se trefí Jevgenij Kuzněcov. V letošním play off už to předvedl dvanáctkrá­t.
Foto: Getty Images Svérázná oslava Takhle to vypadá, když se trefí Jevgenij Kuzněcov. V letošním play off už to předvedl dvanáctkrá­t.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia