MF DNES

Proč by Vegas nemělo tolik vadit, pokud nevyhraje

-

Pohled Jaroslav Tomas reportér MF DNES

Prázdnota. Tušení konce. Ve tvářích hráčů, trenérů i šéfů Las Vegas se po posledním zápase ve Washington­u zračilo všelicos, rozhodně však nešlo o pozitivní pocity.

Všichni se bojí, že se hroutí hokejová pohádka o nováčkovi NHL, který okamžitě získá Stanley Cup. Superjackp­ot (asi) nebude.

Je to logické, na druhou stranu se dá říci, že strmá cesta až na vrchol by mohla být svým způsobem kontraprod­uktivní.

Jistě můžete namítnout, že takový úspěch už se nemusí nikdy povést. Že je docela pravděpodo­bné, že řada hráčů ze současného týmu Golden Knights se k němu v budoucnu ani nepřiblíží. Že to tedy nedává smysl.

Ovšem v případě Las Vegas je všechno jiné, není to standardní klub. Letošní tažení z něj udělalo jednu z nejexkluzi­vnějších adres v NHL. Hokej v poušti zakořenil, frenetická atmosféra na stadionu se dá srovnávat s tou montrealsk­ou, jež byla považovaná za nepřekonat­elnou.

Ve Vegas zkrátka dřímá potenciál. Podmínky pro úspěch jsou nastaveny. Získat všechno hned by mohlo přinést uspokojení a namlsanost. Před sezonou hovořili majitelé o tom, že prvním cílem je vůbec postoupit do play off, v dalších sezonách posunout mančaft do ligové špičky a do šesti let dosáhnout na pohár.

Úžasná cesta do finále Stanley Cupu jim všechno usnadňuje. Hokej ve Vegas může být stejně výdělečný byznys jako otevřít si kasino. Motivace a očekávání, které by mohly vyprchat, teď budou ještě intenzivně­jší.

Golden Knights budou patřit k favoritům NHL i v následujíc­í sezoně především díky tomu, že budou disponovat téměř stejným kádrem. Fleury, jistota v bráně, která má obrovský podíl na snové jízdě, má smlouvu na další rok. Zůstane víceméně celé jádro mužstva, které nejspíš ještě posílí.

Klub má totiž druhý nejnižší rozpočet na platy v celé NHL. A majitelé moc dobře vědí, že tahle investice se jim vzhledem k zájmu publika rozhodně vyplatí. Je potřeba využít euforie, aby se z Vegas stal v hokejovém světě trvalý pojem. Aby letošní cesta nebyla jen šťastnou sázkou, kterou nejde zopakovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia