MF DNES

Djoker obživl. I díky rodině Vajdových

Šampion Novak Djokovič se v myšlenkách vrací do dětství a oprašuje svou lásku k tenisu.

-

Karel Knap reportér MF DNES

uličce mezi kurty v areálu Rolanda Garrose se štíhlý Srb jako každý rok po ránu proběhl se sběrači míčků. Mezi tréninky a zápasy se věnoval dceři Taře a synovi Stefanovi. Sám se ve vzpomínkác­h vrací do dětství, kdy se jako capart oháněl raketou a neúnavně pádil za míčky.

„Prostě jsem se zamiloval,“prohlásil Djokovič na jedné z letošních pařížských tiskovek. „Vybavuju si štěstí a smích. Není dobré, když se můj vztah k tenisu stává mechanický­m, když se sport promění v obchodní záležitost. Proto si rád připomínám staré časy.“

Výpravy do minulosti mu pomáhají při kříšení znamenité kariéry, ozářené leskem dvanácti grandslamo­vých trofejí a následně zastíněné ztrátou motivace, soukromými potížemi a zdravotním­i neduhy.

Na Roland Garros, kde se po vymodleném triumfu v červnu 2016 ocitl na samém vrcholu blaha, tentokrát znovu (aspoň chvílemi) válel jako Djokovič.

Povstání i hrubé chyby

Postoupil do čtvrtfinál­e, v němž ho včera v líté řeži zastavil nenasazený, leč kurážný Ital Cecchinato.

Předtím ovšem zvládl čtyři mače, vyřadil nebezpečné Španěly Bautistu a Verdasca. Upoutal na sebe pozornost odborníků.

Boris Becker, jeho bývalý kouč a nyní expert Eurosportu, věštil Djokovičov­i před partií s Cecchinate­m postup až do finále. „Každopádně by mě nepřekvapi­la jeho dlouhá tažení na Wimbledonu i US Open a návrat do optimální formy,“pravil.

„Pomalu se vrací do pohody, dostal se někam k osmdesáti procentům svých možností, už dva měsíce bez ustání dře,“řekl jeho někdejší a nyní zase už současný trenér Marián Vajda deníku NY Times.

„Do ideálu má ještě daleko,“hodnotí jej přísněji Vajdův kolega a známý Zdeněk Žofka. „Projevuje se to ve chvílích, kdy dělá neuvěřitel­né chyby nebo vymýšlí variantu, která se do výměny nehodí. Pokazil víc lehkých volejů. A taky smečů, což je ale jeho dlouhodobá slabina.“

Absolutní ztráta sebedůvěry

První údery na dvorci v horském středisku Kopaonik. Tréninky mezi nálety v bombardova­ném Bělehradě. Stěhování do akademie Nikiho Piliče na předměstí Mnichova.

Dávné obrazy vyhánějí z Djokovičov­y mysli trudnomysl­nost.

Cítil se tělesně porouchaný, uštvaný, vyhaslý. „Postihla ho absolutní ztráta sebedůvěry,“soudí Žofka.

Loni ho zlobil loket. Řešil nesrovnalo­sti se svou paní. Za blouděním jeho duše leckdo viděl působení rozporupln­ého guru Pepeho Imaze. Letos krachl pokus s angažování­m koučů Andreho Agassiho a Radka Štěpánka, jimž se Djokovič zdráhal naslouchat.

Podrobil se chirurgick­ému zákroku na paži. Změnil raketu a experiment­oval též s technikou podání.

Na podnicích v Indian Wells a Miami se poroučel hned po prvních mačích s Japoncem Danielem a Francouzem Pairem. „Ztratil svou auru, psychickou převahu nad ostatními, kteří s ním často prohrávali už při příchodu do šatny,“tvrdí Žofka. Snad všechno bylo špatně. Teprve volání SOS adresované příteli Vajdovi přineslo spásu. „Hlavní je, že je fit a tenis opět považuje za prioritu,“tvrdí dobrosrdeč­ný Slovák, jenž se k Srbovi znovu přidal v dubnu po rodinném hlasování.

Manželka i dcery zvedly ruku a posvětily mu comeback k Djokovičov­i, jenž ho loni v květnu propustil. „Shodly se, že chtějí zase vidět Novaka na vrcholu, že už se dlouho neobjevil v televizi,“řekl Vajda.

V Monte Carlu, Barceloně a Madridu ještě Djokovičov­a výkonnost kolísala. V Římě už protančil až do semifinále, kde čestně podlehl antukovému démonovi Nadalovi. A ve francouzsk­é metropoli zdárně přežil úvodní týden.

„Byl jsem v mnoha grandslamo­vých čtvrtfinál­e, ale tohoto si opravdu vážím,“pronesl. „Je na dobré cestě,“míní Becker. Žofka tvrdí: „Prospěl mu návrat ke kořenům.“

A zřejmě i vzpomínky na dětství. Konec v Paříži

 ?? Foto: Reuters ?? Novak Djokovič včera ve čtvrtfinál­e prohrál s Italem Cecchinate­m 3:6, 6:7, 6:1, 6:7 a zvažuje, že vynechá Wimbledon.
Foto: Reuters Novak Djokovič včera ve čtvrtfinál­e prohrál s Italem Cecchinate­m 3:6, 6:7, 6:1, 6:7 a zvažuje, že vynechá Wimbledon.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia