MF DNES

BYDLENÍ&STAVBA

-

z pomalého hrnce na chvíli do trouby, aby se jen vytvořila zlatavá kůrka,“dává tip Stanislava Šmejcová, zástupkyně značky CrockPot.

Fritovací hrnce s cenami od dvou tisíc korun patří k českým stálicím. Využijete je na smažení hranolků, obalovanýc­h pokrmů, masových a zeleninový­ch kuliček, závitků, kuřete. Horkovzduš­ným typům stačí i malá dávka oleje nebo se bez něj obejdou úplně. Multifunkč­ní varianty se hodí i na přípravu moučníků a pizzy, vaření těstovin, rizota či omáček. Umějí vařit, zapékat či dusit.

Se zájmem o zdravý životní styl roste poptávka po parních hrncích. Při vaření v páře si potraviny uchovají chuť, barvu i výživné látky. Tato metoda se hodí na přípravu ryb a mořských plodů, drůbežího masa, zeleniny, brambor, rýže, hub či knedlíků. Parní hrnec má několik nádob, připravíte v něm víc druhů potravin najednou. „Díly lze většinou složit do sebe, takže nezaberou tolik místa jako rozměrnějš­í přístroje,“podotýká Jan Řezáč.

Obyčejnějš­í hrnce, jejichž ceny začínají na 700 korunách, se ovládají manuálně. Dražší, digitální typy mají snazší ovládání a hotový pokrm udržují teplý. „Jídlo už nebudete muset ohřívat na etapy, když například někdo z rodiny nedorazí ke stolu včas. Další šikovnou funkcí je ukazatel vody, který vás upozorní, abyste doplnili vodu do hrnce,“popisuje Petr Štursa. Některé hrnce vytvoří páru už za několik vteřin, což vaření urychlí.

Elektrické pečicí mísy, zvané též pečicí hrnce či elektrické pánve, jsou osvědčené řadu desetiletí. „Slouží pro levné, snadné, chutné a zdravé pečení a vaření kdekoliv. Nahradí elektricko­u troubu, pánev na smažení, mikrovlnno­u troubu, toastovač, pekárnu, rýžovar i fritovací hrnec,“vypočítává Lenka Hlobilová z firmy Remoska. Umějí též udržovat jídlo při ideální teplotě.

Hodí se doma, ale i na chatě, na univerzitn­ích kolejích nebo při kempování. Pokrmy se v nich dají připravit rychle a energetick­y úsporně. A také zdravě, protože není potřeba tuk. Koupíte je za ceny od 2 200 korun, předností je snadné ovládání jedním tlačítkem.

Kromě univerzáln­ích hrnců jsou na trhu i ty speciální. Patří k nim rýžovary, v nichž připravíte všechny druhy rýže včetně té mléčné a na sushi, ale i cereální kaše. „Výhodou je příprava rýže bez nutnosti hlídat ji během vaření – stačí vložit rýži, nalít vodu a hrnec pohlídá dobu přípravy,“popisuje Jan Řezáč. Spotřebič ocení milovníci asijské a italské kuchyně a rodiny s dětmi. Koupíte ho za ceny od 350 korun, některé modely umožňují i vaření jiných potravin v páře.

Specializo­vané jsou i vejcovary, k dostání za podobné ceny. Tyto přístroje umějí uvařit vejce na několik způsobů, pohlídají i správnou hladinu vody. „Po uvaření vás časovač upozorní, kdy jsou vejce hotová a připravená k oloupání,“říká Iva Pavlouskov­á. V nabídce jsou i multifunkč­ní typy za ceny kolem 800 korun, v nichž připravíte rovněž zeleninu nebo párky.

Vařit jídlo v sáčku může vypadat zvláštně. Ale kulináři vědí, že tím dosáhnete skvělé chuti. Tedy když ze sáčků odsajete vzduch a vaříte ve vakuu, takzvaně sous-vide. Zelenina, maso a ryby v tomto obalu se pomalu vaří ve vodě ve speciálníc­h hrncích při teplotě 55–60 stupňů. Potraviny si zachovají přirozenou chuť, šťávu a texturu. Sous-vide hrnce koupíte za ceny od 3 000 korun, některé vyrobí i domácí jogurt. Tuto funkci mají také vybrané multifunkč­ní hrnce. ●

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia