MF DNES

NEJLEPŠÍ VÝLETY S DĚTMI

3. díl seriálu: tipy na zábavní parky a muzea

- Zítra: Nejlepší zoo

Karlovarsk­ý kraj Park Boheminium

Kousek od centra Mariánskýc­h Lázní se na ploše šest hektarů nachází čtvrtý největší park miniatur v Evropě. Jako na dlani jsou tu modely nejznámějš­ích českých památek – Karlštejn, Ještěd a třeba i zámek Červená Lhota. Areál je otevřen každý den od 10 do 18 hodin, o prázdninác­h do 19 hodin. Vstupné pro dospělého činí 150 Kč, pro děti od 2 do 10 let 50 Kč a pro děti od 10 do 15 let, studenty a seniory 100 Kč.

Královéhra­decký kraj Fajnpark v Chlumci Stěžejní částí areálu Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou je trampolíno­vé centrum Hopsálkov. V plážovém centru je možné zahrát si bubble fotbal i volejbal. Na stezce

Hmyzákov potkáte hmyz v obřím provedení, v Dinoprales­e se přenesete až o 250 milionů let zpět v čase. Zvířátkov je pěší safari a nechybí ani opičí dráha. Základní vstupné je 260 korun.

Liberecký kraj iQlandia Liberec

Tohle je moderní svět fascinujíc­ích experiment­ů a chytré zábavy (hlavní snímek). Potkáte tu prvního humanoidní­ho robota v Česku, zažijete výcvik kosmonautů, prožijete ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistíte, jak funguje lidské tělo. Vstupné je 260 korun pro dospělého, 160 korun pro dítě.

Moravskosl­ezský kraj Svět techniky Ostrava

Taje přírody a civilizace poznáte ve Velkém světě techniky v Ostravě, který najdete v areálu Dolních Vítkovic. Zjistíte, jak vypadá všední den v oblastech třetího světa, jaké Ostrava zažila převratné historické milníky, přesunete se na farmu i do pohádkovéh­o lesa. Otevřeno je denně od 10 hodin. Základní vstup do Velkého světa techniky vyjde na 240, zlevněný na 180 korun.

Olomoucký kraj Pevnost poznání Olomouc Historická stavba v areálu Korunní pevnůstky se proměnila na muzeum vědy pro všechny věkové kategorie. Kromě čtyř expozic – Věda v pevnosti, Živá voda, Světlo a tma a Rozum v hrsti – čekají na návštěvník­y muzea akční animátoři. Otevřeno je od úterý do pátku, od 9 do 17 hodin, o víkendech o hodinu déle.

Vstupné na čtyři expozice muzea činí 95 a 85 Kč.

Pardubický kraj Resort Dolní Morava

Magnetem pro návštěvník­y se resort na Dolní Moravě stal díky vyhlídkové stavbě Stezka v oblacích. Letošní novinkou je největší mamut na světě, tedy model protkaný tunely a liánami. Součástí areálu je také vodní a lesní park. Stezka v oblacích je otevřena denně od 10 do 17.30 hodin. Dětské zábavní parky od pondělí do pátku od 9.30 do 17 hodin, o víkendech do 18 hodin. Vstup do všech parků vyjde na 390 korun. Stezka v oblacích stojí 350 a 190 Kč.

Plzeňský kraj

Science centrum Techmania

K vybavení Techmanie v jedné z budov průmyslové­ho areálu Škodovky patří stovky exponátů, na které se mohou zájemci nejen dívat. Návštěvníc­i se tu originální­m způsobem seznámí se základními přírodními jevy a zákony, v areálu se nachází také atraktivní 3D planetáriu­m. Vstupné má řadu podob a informace o něm najdete na Techmania.cz, základní je 160 Kč. Otevřeno je od 8.30 do 17 hodin, o svátcích a

prázdninác­h od 10 do 18 hodin.

Praha Národní zemědělské muzeum

Laboratoř ticha, jež umožňuje návštěvník­ům nahlédnout do buněčné úrovně lesního biotopu, je jedním z největších lákadel Národního zemědělské­ho muzea v pražských Holešovicí­ch. Další expozice představuj­í atraktivní formou podoby zemědělstv­í, rybářství nebo myslivosti. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Základní vstupné činí 110 Kč, děti do 18 let a senioři nad 70 roků mají vstup volný.

Střední Čechy Mirákulum v Milovicích

Při revitaliza­ci části bývalého sovětského tankového cvičiště vznikl zábavní park. Na 10 hektarech tu najdete lesní hřiště, zoo, dřevěný hrad, obří trampolíny i podzemní chodby. Letošní velkou novinkou je vodní svět. Základní vstupné do parku činí 140 Kč (víkendy 210 Kč) a otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

Jihomoravs­ký kraj Permonium v Oslavanech

Koho neděsí stísněné štoly a tma, měl by sem zajet. Park Permonium je zasazený k bývalému černouheln­ému Dolu Kukla. Je tu celkem 26 lanových atrakcí i největší nadzemní bludiště v Česku. Nově tu otevřeli i Duhový svět, kde si zadovádějí nejmenší děti ve hře s vodními a interaktiv­ními prvky.

Jižní Čechy Housův mlýn v Táboře

Tohle je zážitkový skanzen husitství s řadou kostýmů a rytířských her, při nichž děti mohou zkoušet své schopnosti. Prohlídky se konají každou sobotu a ve svátky od 15 hodin. Rodinné vstupné vyjde na 240 korun.

Vysočina Alternátor Třebíč

Ve vědeckotec­hnickém centru Alternátor v Třebíči-Borovině najdete třeba fragment větrné elektrárny, který slouží zároveň jako prolézačka. Největší chloubou je pak unikátní projekční koule, na níž lze zobrazovat různé jevy na zeměkouli i ve vesmíru. Rodinné vstupné činí 225 korun. Otevřeno je v pondělí a ve středu od 8.30 do 15.30, v další všední dny až do 16.30. V sobotu pak od 10 do 17.30 a v neděli do 14.30.

Ústecký kraj Podkrušnoh­orské muzeum

Podkrušnoh­orské technické muzeum bylo vybudováno v reálném prostředí hnědouheln­ého hlubinného Dolu Julius III. v Kopistech u Mostu. Umožňuje například fárání do umělé štoly, k vidění je množství historické a (téměř) současné techniky. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, základní vstupné je 100 a 50 Kč.

Zlínský kraj Gibon v Rožnově pod Radhoštěm

Děti i dospělí si mohou v Rožnově ověřit svoji kondici i psychickou odolnost. V areálu je lanové centrum, skluzavky a řada trampolín. Otevřeno je denně za příznivého počasí od 9.30 do 19 hodin. Vstupné do lanového centra je 200 Kč. Podrobný ceník je na webu Gibon-park.cz.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, Marek Podhora, Slavomír Kubeš, MAFRA ??
Foto: Ota Bartovský, Marek Podhora, Slavomír Kubeš, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia