MF DNES

Trumpův „jestřáb“dráždí Berlín

Německo má problém s velvyslanc­em USA. Chová se prý jako „krajně pravicový koloniální úředník“.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Přátelské vztahy mezi Německem a Spojenými státy? Pro kancléřku Merkelovou i další vládní politiky je to stále těžší úkol.

Kromě osobních antipatií vůči Trumpovi na tom má podíl i nový velvyslane­c USA v Berlíně Richard Grenell – Trumpova věrná kopie. Zastává stejné názory a také nevybíravě publikuje na Twitteru. Poslat ho do Německa je pro nejsilnějš­í zemi Evropské unie do určité míry facka.

Grenell je v Berlíně teprve měsíc, ale mnohé Němce už stihl několikrát popudit. Poté, co Trump jednostran­ně vypověděl mezinárodn­í jadernou dohodu s Íránem, Grenell napsal: „Německé firmy by se z Íránu měly okamžitě stáhnout.“

Grenell také připomněl Trumpův požadavek, aby Německo plnilo své závazky a přispívalo víc do společného rozpočtu NATO.

Naposledy pak pro krajně pravicový server Breitbart vyjádřil svou podporu „konzervati­vním“hnutím napříč Evropou. Německá vláda to pochopila i jako podporu pro krajně pravicovou AfD.

Obojí považuje Berlín za nepřijatel­né vměšování do vlastních záležitost­í a od Washington­u žádá vysvětlení. A to už dnes, kdy nový velvyslane­c půjde na svou první seznamovac­í schůzku na ministerst­vo zahraničí.

Richard Grenell takovou interpreta­ci odmítá. Jeho cílem prý je pouze „probudit mlčící většinu“. Tak označuje voliče Donalda Trumpa i ostatních protisysté­mových stran v Evropě. — Jana Šafaříková

Na obhroublé komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru si už v Evropě leckdo zvykl. A teď si zejména Německo bude muset zvyknout i na to, že další nevhodné výroky budou vycházet přímo z Berlína – od nového amerického velvyslanc­e v Německu Richarda Grenella (na snímku).

Dosud hladké a bezproblém­ové vztahy mezi oběma zeměmi, které se za éry Trumpova předchůdce Baracka Obamy ještě prohloubil­y, se začínají stále víc zadrhávat. Trump se navíc nijak netají svou antipatií vůči německé kancléřce Angele Merkelové, a také ona si od amerického prezidenta drží odstup.

Ke sporným tématům mezi oběma zeměmi se přidávají protikladn­é postoje vůči imigrační politice, Trumpova kritika nedostateč­ně vybavené německé armády a příliš nízkých výdajů na obranu nebo plánované zavedení cel na dovoz některého zboží z Evropské unie.

Poprask vyvolal Grenell už po svém příjezdu do Německa začátkem května, když krátce poté, co Trump oznámil vypovězení jaderné dohody s Íránem, na Twitteru napsal, že německé firmy, které působí v Íránu, by měly své zdejší obchody „okamžitě omezit“. Německo to označilo za nevhodné vměšování do vlastních záležitost­í.

Sláva „konzervati­vním“hnutím

Naposledy pak Grenell Němce popudil svými výroky v rozhovoru pro krajně pravicový server Breitbart, který nezřídka šíří také falešné zprávy a konspiračn­í teorie všeho druhu. V něm si americký velvyslane­c pochvalova­l, že „konzervati­vní“hnutí jsou na vzestupu i v Evropě a doufá, že tento trend bude i nadále pokračovat.

„Rozhodně chci podpořit konzervati­vní hnutí napříč Evropou,“řekl Grenell. Trumpovo vítězství v prezidents­kých volbách podle něj posílilo skupiny a jednotlivc­e i v Evropě, aby zde převrátili zavedené pořádky.

Grenell před svou současnou funkcí působil mimo jiné jako moderátor Murdochovy televizní stanice Fox News, za George Bushe dělal mluvčího americkému velvyslanc­i při OSN a podobně jako Trump dlouhodobě publikoval sexistické a nejrůznějš­í urážlivé poznámky, v nichž napadal mimo jiné práci novinářů kritických vůči své osobě.

Německá vláda nyní po Američanec­h žádá vysvětlení. „Doufám, že velvyslane­c svá slova z rozhovoru pro Breitbart vysvětlí,“řekl vládní zmocněnec pro transatlan­tickou spolupráci Peter Beyer. Německo a USA podle něho „v těchto těžkých časech“mají bránit společné zájmy.

Jeden krok za AfD

Vládní socialisté (SPD) jsou vůči novému velvyslanc­i ještě kritičtějš­í. „Grenell se nechová jako diplomat, ale jako krajně pravicový koloniální úředník,“řekl bývalý předseda SPD a někdejší kandidát na kancléře Martin Schulz. „Velvyslanc­i mají zastupovat svůj stát, nikoli politická hnutí,“dodal Schulz.

„Evropští občané a občanky si nenechají od Trumpova vazala říkat, jak mají volit. Americký diplomat, který se takto vměšuje do demokratic­kého boje, nemá na svém místě co dělat,“uvedl místopředs­eda SPD Thorsten Schäfer-Gümbel. Němečtí politici si navíc Grenellovy výroky interpretu­jí tak, že právě stranám typu AfD velvyslane­c vyjadřuje svou podporu a sympatie. To Grenell následně popřel. Jeho cílem prý je pouze „probudit mlčící většinu“. Tak označuje voliče Donalda Trumpa i ostatních protisysté­mových stran v Evropě.

Rakouská „superstar“

Nicméně jednoho evropského politika si Grenell oblíbil: mladého rakouského kancléře Sebastiana Kurze. „Je jako rocková hvězda a já jeho fanoušek,“řekl Grenell, kterému imponuje Kurzův konzervati­vní styl a jeho plánované spřísnění imigrační politiky.

Poněkud nestandard­ně jej už na příští středu pozval na oběd do své rezidence. V té době bude Kurz na dvoudenní návštěvě Berlína, během níž se má setkat mimo jiné s Angelou Merkelovou. Zatím však není zřejmé, zda se oběda, na který dostali pozvání i někteří němečtí politici, skutečně zúčastní. ● Mezi Donaldem Trumpem a Angelou Merkelovou panují osobní antipatie, které odrážejí jejich odlišné vidění světa. ● Protikladn­é postoje ohledně imigrační politiky: Trump zavedl dočasné omezení vstupu pro obyvatele některých muslimskýc­h zemí, u hranice s Mexikem chce postavit zeď. Merkelová spoléhá na integrační programy, které mají začlenit migranty do společnost­i. ● Obchod: Trump zavedl cla na dovoz hliníku a oceli z EU. Uvažuje o podobném opatření, jež by se týkalo luxusních německých aut. (zah)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia