MF DNES

Prázdninov­é tipy: Nejlepší zoo

Prázdninov­é tipy MF DNES

-

Jižní Čechy Zoo Hluboká nad Vltavou

Útulná zoo u hlubockého zámku je častým cílem rodin s dětmi. Založena byla téměř před 80 lety jako součást loveckého muzea v zámku Ohrada. Žije tu okolo 300 druhů zvířat, zoo se zaměřuje na chov druhů z Evropy a mírného pásu Asie. Unikátem jsou třícentime­troví velemraven­ci, od dubna je hitem i mládě vzácného medvěda plavého. Otevřeno je denně od 8.30 do 19 hodin až do konce letních prázdnin. Vstupné pro dospělé je 110 korun, dítě do 90 centimetrů neplatí, za vyšší děti až do 15 let se platí 70 korun.

Karlovarsk­ý kraj Ekocentrum Ostrov

Součást Městského domu dětí a mládeže Ostrov nabízí ve třech pavilonech sto druhů zvířat. Prohlédnou­t a po dohodě i pohladit si můžete želvičky, barevné agamy, sysly, kozy, leguány či různé drobné hlodavce. Mazlíčkem je i místní kajman. Ekocentrum je otevřené denně od 13 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Královéhra­decký kraj Zoo Dvůr Králové nad Labem

Safari Park ve Dvoře Králové vás přenese do Afriky. Největším hitem poslední doby je lví safari ve speciálně upravených vozech, oblíbené je i tradiční safari, kde si lze rezervovat noční jízdy. Letos zoo otevřela velkou expozici koster, mezi nejvzácněj­ší patří skeleton ptakopyska podivného či samice Nabiré, jednoho z posledních severních bílých nosorožců na světě. U výběhu slonů stojí replika domorodé vesnice Tiébélé v Burkině Faso a populární je i hroch Mike, který je v zoo od podzimu.

Liberecký kraj Zoo Liberec

V nejstarší zoologické zahradě na území bývalého Českoslove­nska, která byla založena v roce 1919, ale její kořeny sahají až na začátek 20. století, můžete obdivovat na 160 druhů zvířat ze všech kontinentů. K nejzajímav­ějším patří pavián pláštíkový, nestor kea, lev berberský, slon indický, mnoho druhů opů a samozřejmě bílí tygři. Vstupné je 130 Kč pro dospělé a 90 Kč pro dítě, otevřeno je denně od 8 do 18 hodin.

Olomoucký kraj Zoo Olomouc – Svatý Kopeček

Víc než 1 700 zvířat ve 350 druzích chová Zoo Olomouc ukrytá v lese na Svatém Kopečku. Specializu­je se na žirafy, africké kopytníky, severskou faunu a mořská akvária. Její raritou je žraločí akvárium, které je objemem přes 40 tisíc metrů krychlovýc­h největší svého druhu u nás. Zahrada také postupně zpřístupňu­je safari. V létě 2013 otevřela první část nazvanou Eurasie s výběhy kozorožců kavkazskýc­h či jelenů sika, dva roky poté safari Afrika a na letošní léto chystá otevření safari Amerika s bílými vlky Hudsonovým­i. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin, základní vstupné činí 110 korun.

Moravskosl­ezský kraj Zoo Ostrava

V ostravské zoo, jejíž historie sahá až do počátku 50. let, dnes najdete Pavilon evoluce, kde zjistíte, jak se vyvíjel život v západní Africe, pavilon Tanganika s hrochy a krokodýly, ale i pavilon primátů či slonů s historicky prvním odchovaným slůnětem v Česku i na Slovensku. Celkem zoo chová přes 200 druhů a na své si přijdou i milovníci rostlin, je tu i botanický park. Otevřeno je denně od 9 hodin, základní vstupné je 110 korun, zlevněné 80 korun.

Plzeňský kraj Zoologická zahrada Plzeň

Jeden z nejnavštěv­ovanějších turistický­ch cílů v plzeňském regionu, kam ročně zavítají stovky tisíc lidí, nabízí pestrou směs živočichů z celého světa. Mezi lákadla patří pavilon nazvaný Tajemný svět africké noci, výběhy šimpanzů, lvů, Království jedu plné hadů či ostrov lemurů. Součástí je i statek Lüfnerka s domácími zvířaty a Dinopark s modely pravěkých zvířat. Otevřeno je denně od 8 do 19 hodin, vstupné je 150 a 110 Kč.

Praha Zoo v Troji

Pražskou zoo loni návštěvníc­i z celého světa zvolili v anketě portálu Trip Advisor pátou nejlepší na zeměkouli. Věhlas získává i díky tomu, že se jí daří odchovávat mláďata. V poslední době se tu narodila třeba dvě mláďata vzácného soba karelského či psů pralesních, známými přírůstky byla v minulosti i mláďata goril a slůňata. Zoo má otevřeno denně od 9 do 18 hodin, vstupné je 200 a 150 Kč.

Ústecký kraj Zoopark Chomutov

Už 30 let je zoopark oázou klidu a zeleně na průmyslové­m Chomutovsk­u. Žije tu 160 druhů vesměs vzácných či chráněných zvířat z Evropy, Asie a severní Afriky. Vedle dikobraza tu najdete buvoly, medvěda, rysy či vlky. Součástí areálu je i skanzen, kde se děti seznámí se starými řemesly, a unikátem je ovocný sad, který vyrostl ze štěpů historický­ch odrůd jablek ze zaniklých vsí Krušných hor. Vstupné je 100 a 60 korun, otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Vysočina Zoo Jihlava

Více než 200 druhů exotických zvířat ze všech koutů světa chová zoo v Jihlavě. Specializu­je se na chov kočkovitýc­h šelem, má jednu z největších kolekcí drápkatých opiček či moderní tropický pavilon. Těšit se můžete na řadu mláďat. Zřejmě nejatrakti­vnější jsou dvě koťata tygrů sumaterský­ch, na 24. června se chystají jejich křtiny. Brzy začnou vylézat ven i trojčata rysů a levhartů sněžných. Otevřeno je denně od 8 do 18 hodin, vstupné je 60 a 110 korun.

Zítra: Zajímavá místa v Ústeckém kraji

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia