MF DNES

Turecko a Řecko před výbuchem

Červnové turecké volby vyhrotily již tak napjaté vztahy dvou členů NATO

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Už několikrát v minulosti hřímaly na řecko-turecké hranici zbraně a konflikt byl na spadnutí. Opravdu vážné to bylo třeba v roce 1996, kdy jen hlasitý apel z Washington­u zklidnil napětí okolo egejského ostrova Imia.

Teď se situace opakuje. Z obou stran znovu létají ostrá slova.

A Spojené státy přitom mají úplně jiné starosti. To není pro Řecko a Turecko, dva papírové spojence v NATO, dobrá zpráva.

Tentokrát zažehl jiskru spor o skupinu tureckých důstojníků, kteří před dvěma lety prchli do Řecka před rozsáhlými represálie­mi po neúspěšném puči. Řekové je teď přesunuli z cely na nové místo s policejní ochranou, Turci zuří.

A vzápětí vlétla do řeckého vzdušného prostoru formace tureckých stíhaček F-16. Bylo to výmluvné gesto síly.

„Je naší povinností dopadnout tyto pučisty, ať už se nacházejí kdekoli,“prohlásil místopředs­eda turecké vlády Bekir Bozdag. Ostře kritizoval řeckého premiéra Alexise Tsiprase, že odmítl azylanty vydat.

Napětí houstne. A vypadá to, že Turci nemíní ustupovat.

Erdoganovy osmanské sny

Do předčasnýc­h parlamentn­ích a prezidents­kých voleb v Turecku zbývají jen necelé tři týdny. Autoritářs­ký prezident Recep Tayyip Erdogan je v nich favoritem, jeho preference se ale začínají povážlivě tenčit. V prezidents­kých volbách patrně nezíská dostatek hlasů už v prvním kole. Proto ten agresivní tón.

Potřebuje domácímu publiku ukázat svaly, nekompromi­sně se postavit zahraniční­mu nepříteli.

Chce vrátit Turecku pozici regionální­ho hegemona. Ukázat nějaké hmatatelné výsledky.

Jenže vyjednáván­í Turecka s Evropskou unií uvázlo po dlouhých dekádách na mrtvém bodě. Z mostu mezi světem islámu a Evropou, kterým mělo být Turecko, zůstaly jen pilíře.

Selhal také Erdoganův sen být muslimským lídrem po vzoru osmanských sultánů, se kterým přišel po výbuchu „arabského jara“před osmi lety. S tím, jak revoluce v arabských zemích přinesla jen hromady mrtvých a rozvaliny, Erdoganova role ideologick­ého regionální­ho lídra oslabila.

Ochránce Turků

Vrátil se tedy do pozice ochránce Turecka, tvrdě prosazuje zájmy země v jejím bezprostře­dním okolí. Obsadil kurdský sever Sýrie, brání Kypřanům v těžbě ropy v Levantském moři a nepřestává zpochybňov­at řeckou hranici v Egejském moři. Přiživuje v oblasti tenze.

„Všechny současné pohraniční incidenty je třeba vnímat ve světle tureckých snah o postavení regionální­ho hegemona,“komentoval napětí Vasilios Martzukos, řecký admirál ve výslužbě.

Před volbami Erdogan ještě zesílil výpady vůči „cizím mocnostem“. Aniž upřesnil, koho má přesně na mysli, činí je odpovědným­i z podpory svých rivalů i z potíží turecké měny a ekonomiky.

Jde opravdu o hodně. Řecká hranice je i hranicí celé Evropské unie. Jenže Brusel se s Tureckem dohodl na řešení uprchlické krize a spolupráci s ním potřebuje. Na agresivní turecké kroky proto odpovídá jen osamocené Řecko, nikoli celá Unie. Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g se omezil na konstatová­ní, že řecko-turecký spor není v kompetenci Aliance.

To Erdogana povzbudilo. „Turci se dnes cítí silní, vydávají na zbrojení 18 miliard dolarů ročně, nestarají se o mezinárodn­í dohody a hranice a otevřeně se odklonili od spolupráce se Západem,“připomíná admirál Martzukos.

Magazín Foreign Policy napsal, že ve chvíli, kdy Erdogan rozvíjí své mocenské hry, se stává riziko konfliktu mimořádně vysokým. „Bylo by velmi naivní se domnívat, že agresivní chování Turecka se brzy změní,“uvedl magazín.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia