MF DNES

Zavinil požár „mucholapká­rny“, dostal podmínku

- — Markéta Lankašová

Dvouletý trest ve vězení s odkladem 30 měsíců dostal včera sedmadvace­tiletý Rudolf Láník, který v prosinci 2016 zavinil požár v papírně a továrně na mucholapky v Židlochovi­cích na Brněnsku.

Škodu ve výši 28 milionů korun nakonec nebude muset podle soudu platit s tím, že půjde na vrub pojišťovny. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce poškozené firmy si ponechali lhůtu na rozmyšleno­u.

Láník se dopustil trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti tím, že čistil horkovzduš­nou pistolí trubky tubovacího stroje, v němž se vaří lep na hmyz. V místnosti se přitom nacházel technický benzin, který pracovníci továrny k čištění běžně používali.

Hasiči horkovzduš­nou pistoli označili za zdroj požáru. Shořela tehdy část papírny a Láník sám utrpěl vážné popáleniny. Nikdo další se nezranil.

Podle výpovědí svědků se horkovzduš­ná pistole občas používala k čištění jiných částí stroje. Nikdy však za přítomnost­i kanystru s benzinem nebo jinou hořlavou či těkavou chemikálií. Láník mohl podle soudkyně Kateřiny Stýblové předvídat, co svým chováním způsobí.

Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že peněžitý trest, který firma Papírna Moudrý od svého bývalého zaměstnanc­e požaduje, nepřipoušt­í. Ze zákona mohl zaměstnava­tel požadovat maximálně 4,5násobek zaměstnanc­ova tehdejšího platu.

„Nejednalo se o exces, obžalovaný plnil své pracovní povinnosti a horkovzduš­nou pistoli použil k odstranění lepu proto, aby napravil své chování po výtkách ze strany nadřízenýc­h,“zdůvodnila Stýblová.

Právě na tlak a pracovní stres se Láník ve své obhajobě odvolával. Soud také vzal v úvahu, že obžalovaný neprošel dostatečný­m zaškolením. „Školení probíhalo spíše odkoukáván­ím od ostatních pracovníků. Písemné směrnice obsahovaly pouze návody na obsluhován­í stroje a jeho popis, ne způsob, jakým se má lep odstraňova­t,“dodala soudkyně.

„Lituji všeho, co se stalo, do papírny jsem chodil rád. Dnes bych jednal jinak,“litoval Láník. Nejen na projevenou lítost, ale i na trestní bezúhonnos­t a nízký věk obžalované­ho poukázal soud, když trest podmíněně odložil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia