MF DNES

Exhumace 17 těl Sto let staré přání

Muž exhumuje těla svých předků na zrušeném hřbitově. Plní tak i jejich poslední vůli.

-

Markéta Zikmundová

lavná městská rado. Veliké přání moji tchýně, Marie Breüerové, jest, že až zemře, bude pochována ve hrobě svého manžela na hřbitově Na Náměti. Nyní však jest slyšeti, že má přestati všechno pochováván­í na jmenovaném hřbitově.“Tato slova lze číst v dopise adresované­m v roce 1892 radním Kutné Hory. Pisatelem je zeť Breüerové, univerzitn­í profesor Josef Kalousek, který představen­é města žádá o výjimku. A tehdy ji nedostal.

Psaní – v němž je vysloveno poslední přání jedné staré paní – dávno zapadlo. Až nedávno ho objevil kronikář ve státním archivu v Kutné Hoře a předal ho prapravnuk­ovi Marie Breüerové, potomkovi významné kutnohorsk­é rodiny Václavu Dajbychovi.

A ten se rozhodl její poslední přání splnit. Nechá ji pohřbít vedle jejího muže Antonína. Proto aktuálně nechává ostatky svých předků exhumovat.

V době skonu Breüerové se totiž kvůli přeplněnos­ti na hřbitově v centru Kutné Hory skutečně přestalo pohřbívat a nebožka tak spočinula na pražských Olšanech.

Postupem času se pohřebiště zrušilo, zeď zbourala, hroby zarovnaly a náhrobky „uskladnily“. Areál se posléze proměnil v park s lavičkami, a dokonce i s dětským hřištěm.

Manžel půjde za svou ženou

„Když se mi dopis dostal do ruky, říkal jsem si, že je vhodné ctít přání svých předků. Ne ale tak, že bychom ji přemístili na Náměť v Kutné Hoře – její manžel bude převezen k ní na Olšany. Tam je pochovaný i jejich syn,“říká penzista Václav Dajbych, který žije v Praze.

Do hlavního města se přistěhova­l jeho děd za prací. Část rodiny tak žije v Praze a část v Kutné Hoře. „Ve čtyřech letech jsem hřbitov v ulici Na Náměti navštěvova­l často s babičkou, byl krásný. Ještě dnes tam chodím zapálit svíčku a irituje mě, že se po zaniklých hrobech šlape, lidé tu venčí psy, připadá mi to nedůstojné,“popisuje Dajbych.

Doma má schován jeden náhrobní kámen, který si vyžádal od města. Ležel na hromadě u kostela Nejsvětějš­í trojice. Druhý náhrobek je dnes již částečně rozsypaná socha klečící ženy (fotografie vpravo). Ta stávala u hrobu Antonína Breüera, manžela zmiňované Marie.

Irituje mě, že se po zaniklých hrobech šlape, lidé tu venčí psy, připadá mi to nedůstojné.

Exhumace sedmnácti lidí

Manželé zase spolu

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marie Breüerová a její manžel Antonín spočinou ve stejném hrobě v Praze. Přání jim splní potomci. FOTO: archiv V. Dajbych
Marie Breüerová a její manžel Antonín spočinou ve stejném hrobě v Praze. Přání jim splní potomci. FOTO: archiv V. Dajbych
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia