MF DNES

Kdo demonstrov­al v Jankově? Místní řeší záhadu

- — Markéta Zikmundová

Pořadatelé úterních demonstrac­í proti KSČM a Andreji Babišovi hlásili účast tisíců lidí. Podle nich bylo zhruba dvě stě míst, kde se protestova­lo. Včera organizáto­ři ve zprávě rozeslané mediím zveřejnili i dílčí výsledky z menších akcí.

Vyjmenoval­i v ní mimo jiné i to, kolik lidí kde přišlo demonstrov­at. V seznamu se objevila také středočesk­á obec Jankov, kde se do protestu zapojil jediný člověk. Pro místní jde o záhadu. Jisté je jen to, že to byla žena. V obci ji totiž nikdo nezná. „Máme tady z toho legraci. Viděla ji známá, lidi u ní žádní nebyli, ani snad o podpisy pod petici nežádala. Nechápeme, kdo by si sem šel stoupnout,“reagovala včera místní trafikantk­a.

Na obecním úřadě žádnou akci nikdo nenahlásil. „Jela jsem okolo a viděla mladou slečnu s culíkem, jak stojí před školou s malou cedulkou, a nikde ani noha, jen pár dětí si hrálo v parku. Netuším, o koho jde, a

Soukromá exhumace ostatků v místě veřejného parku je vskutku nebývalá akce. A navíc: vykopává se devět hrobů, kde odpočívá pravděpodo­bně sedmnáct pohřbených lidí. Troje ostatky Dajbych převeze do Prahy, zbylé do rodinné hrobky v Kutné Hoře na hřbitov Všech svatých. Kdo přesně v hrobech leží, bude jasné, až se vyzvednou všechny tělesné schránky. Existuje seznam pohřbených a také staré fotografie náhrobků s nápisy. Avšak údaje se trochu liší.

Pohřbena je tu totiž nejen rodina Breüerova, ale i Hockeova či Štietkova a všichni jsou příbuzní. Dokonce to se tu známe všichni,“řekla starostka obce Jitka Jonzstová.

Na návsi u autobusové zastávky visel plakátek, který na demonstrac­i upozorňova­l. „Sice tu často sedíme, ale v šest večer jsme už doma. O politické dění se už moc nezajímáme a volit nechodíme,“podotkla šestaosmde­sátiletá Marie.

„Lidé si tu o tom povídají, několik mých známých politiku řeší, ale myslím, že tu každý má svých starostí dost. Plakátek jsem nějaký viděla, Libčice nad Vltavou Náměšť nad Oslavou Zlaté Hory Počeplice Havlíčkův Brod Tuchoměřic­e Zlaté Hory Blatná Kutná Hora Litoměřice 17 19 13 10 30 12 12 23 70 64 Zábřeh Olomouc 1 90 500 až 1 000 2 50 80 10 250 40 Králíky Klatovy Vysoká u Malé Moravy Beroun Znojmo ale myslela jsem, že jde o starou informaci, když demonstrov­ali lékaři,“poznamenal­a prodavačka z místního obchodu.

S jediným účastníkem na úterní demonstrac­i se Jankov ocitl na posledním místě pomyslného žebříčku hned za Dobruškou.

Nejmasivně­jší demonstrac­e proběhla v hlavním městě, kdy protestují­cí zaplnili horní polovinu Václavskéh­o náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia