MF DNES

Dlouhej kouř: Kanada zcela povolí marihuanu

- — Jana Šafaříková

Kanada se stane první zemí ze skupiny G7, která plošně povolí prodej marihuany i pro rekreační účely. O zákonu zvaném Cannabis Act dnes budou hlasovat senátoři, kteří jej podle očekávání pravděpodo­bně schválí.

Prodej by měl začít koncem léta nebo na podzim tohoto roku.

„Bude to takový sci-fi experiment,“říká adiktolog Benedikt Fischer z psychiatri­cké kliniky v Torontu. „Celý svět čeká, jak dopadne. Je to totiž úplně poprvé, kdy se k takovému kroku na celém území odhodlal bohatý stát.“Konopí už před pěti lety dekriminal­izovala Uruguay a v roce 2014 také americké Colorado.

Každá ze 13 kanadských provincií a teritorií si sama určí, jak bude prodej na jejím území probíhat. V Albertě například bude konopí k dostání ve dvou stovkách soukromých obchodů, naopak Ontario plánuje zřídit jen asi čtyřicet státem kontrolova­ných míst.

Kanadská vláda očekává, že nový zákon vezme vítr z plachet překupníků­m drog, přinese nové zdroje do státního rozpočtu a zároveň zkultivuje současný stav.

Delikátní otázkou ještě zůstává, jak určit prodejní cenu. Nesmí být příliš vysoká, aby mohla konkurovat cenám na černém trhu, ale zároveň ani příliš nízká, aby zbytečně nelákala nové konzumenty. Podle kanadského ministra financí Billa Morneaua nemá být prodej konopí zatížen žádnými velkými daněmi. „Daně musí být tak nízké, abychom se dokázali zbavit zločinců, kteří se na tomto trhu pohybují,“řekl Morneau.

Balíčky s psychoakti­vním konopím mají vypadat tak obyčejně, jak to jen bude možné, tak aby nepřitahov­aly přílišnou pozornost, ani nevzbuzova­ly velké naděje. Na obalu každého z nich budou uvedeny veškeré informace ohledně výrobce a obsahu aktivních látek, chybět nebude ani velký nápis varující před možnými zdravotním­i riziky. Spíš než výběru láhve v pěkně vybavené vinotéce se bude koupě marihuany podobat návštěvě lékárny.

Podle studie poradenské firmy Deloitte dosáhnou v roce 2019 celkové výdaje na legální i nelegální nákup marihuany výše až 7 miliard kanadských dolarů (118 miliard korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia