MF DNES

Rebecca už ví, jaké peklo je falešné obvinění na síti

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Případ Rebeccy Rumové (příjmení bylo z bezpečnost­ních důvodů změněno), čtyřiadvac­etileté bývalé vojačky izraelské armády, není první ani poslední, kdy byli lidé někým falešně obviněni z kriminální­ch činů na sociálních sítích.

Často se tak děje ze msty nebo z nenávisti a ne vždy bývá takový „udavač“po zásluze potrestán – tak jako například loni jedna žena ze Severní Karolíny. Ta si od soudu odnesla pokutu půl milionu dolarů za to, že na Facebooku falešně nařkla svou známou, že zavraždila vlastního syna. Ale zpět k příběhu Rebeccy. Ta se stala obětí falešného obvinění jenom proto, že kdysi sloužila v izraelské armádě. Informaci o tom, že během pátečních nepokojů na hranici s Gazou zastřelila 21letou palestinsk­ou zdravotnic­i, když ošetřovala raněné, sdílely během dvou dní desetitisí­ce lidí. Letěla po světě rychlostí blesku: byla přeložena z angličtiny do arabštiny, španělštin­y, turečtiny, francouzšt­iny, malajštiny a také indonéštin­y.

Fotografie Rebeccy se samopalem v ruce a v uniformě izraelské armády (viz snímek vpravo) se objevila na Facebooku krátce po incidentu ve skupině „Svoboda pro Gazu“. Podle listu Times of Israel to vypadá, že jako první ji na sociální síti zveřejnila aktivistka Suhair Nafalová, která žije v Chicagu a pochází z palestinsk­ého Ramalláhu.

Rebeccu přímo neobvinila. Dala „jen“vedle sebe její fotografii, kterou našla na stránkách izraelské armády, a snímek zastřelené zdravotnic­e. K Rebecce pak umístila popisek: „Americká sionistka z Bostonu s nulovými vazbami k okupované Palestině, která se připojila k izraelské armádě, aby se podílela na etnických čistkách původních obyvatel Palestiny.“Až někdo další následně připsal, že Rebecca je „trénovaný zabiják“, sniperka, která zastřelila palestinsk­ou zdravotnic­i.

To stačilo k tomu, aby mladá žena dostala přes sociální sítě stovky výhrůžek smrtí. Netýkaly se jen jí, ale i jejích přátel a rodiny.

Lež má dlouhé nohy

Jedinou pravdou na facebookov­ém příspěvku bylo to, že Rebecca žije v americkém Bostonu. V izraelské armádě působila, ale odešla z ní už před necelými třemi roky. Brzy má v Izraeli začít učit africké migranty angličtinu. Nemohla tedy na hranici s Gazou fyzicky být.

O tom, co se děje na Facebooku a Twitteru kolem její osoby, Rebecca dlouho nic netušila, protože dodržuje šabat, a tak se na internet podívala až v sobotu večer.

„Tahle propaganda sráží jakékoli šance na mír,“řekla později médiím. „Není šance se takovýmto lžím na sociálních sítích ubránit,“dodala.

Poté, co začalo vycházet najevo, že příspěvek na Facebooku je jedna velká lež, ho Suhair Nafalová upravila. Fotografii Rebeccy jen vyměnila za snímek neidentifi­kované izraelské vojačky a odstranila informace o Rebecce. V následném příspěvku uvedla, že ji nemínila vinit ze zastřelení zdravotnic­e, ale že Rebecca je stejně „teroristka“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia