MF DNES

Podminovan­é obchodován­í

Tradiční liberální postoj k zahraniční­mu obchodu dnes dostává punc podivínské exotiky. Přes všechny přešlapy ale zůstává férový obchod tou nejlepší cestou k míru a blahobytu v národním i mezinárodn­ím měřítku.

- Ladislav Minčič

ředitel Odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR

Zpráva z tisku: „Spojené státy začaly uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz oceli z Evropské unie, Kanady a Mexika. Pro hliník pak Washington stanovil 10procentn­í sazbu. Rozhodnutí se dotkne i českých ocelářů. Hospodářsk­á komora uvedla, že české firmy loni vyvezly do USA jen ocelových výrobků za pět miliard korun.“

Největší hospodářsk­é sdružení na světě, jehož ambicí je omezení obchodních a celních bariér, tedy před čtvrtstole­tím založená Severoamer­ická dohoda o volném obchodu, sdružující USA, Mexiko a Kanadu, známá pod zkratkou NAFTA, se stává imaginární veličinou.

Ještě před půldruhým rokem odborné i laické polemiky o Transatlan­tickém obchodním a investiční­m partnerstv­í, zkráceně TTIP, které mělo ambici zavést volný obchod mezi EU a USA, dělily veřejnost na dva tábory. Jedni (autor sebe řadí do této skupiny) v jednání viděli další krok přispívají­cí k liberaliza­ci světového obchodu, k odstraňová­ní tarifních i netarifníc­h překážek. Ti druzí – a byli na obou stranách Atlantiku – naopak varovali, že jde o trik, v jehož důsledku vyhraje jen ta druhá strana. I odpůrci ale mluvili právě jen o triku jako šikovně skrývané snaze získat perspektiv­ní výhodu, nikoliv o explicitně deklarovan­ém ochranářst­ví či výslovném agresivním diktátu té druhé strany, a přesto i oni připouštěl­i dílčí pozitivní detaily podobného partnerstv­í.

Volný pohyb v ohrožení

Když v roce 2014 eskaloval rusko-ukrajinský konflikt, zapojily se do něj především země spolupracu­jící v rámci politické a vojenské aliance NATO tím, že embargoval­y nezanedbat­elnou část svého vývozu do Ruské federace. Následoval­a učebnicová odvetná reakce Ruska na uvalené sankce, v jejímž důsledku se obchod zemí EU a NATO s Ruskem snížil o řadu dalších položek, a napětí na východě Ukrajiny zůstává.

Koncem roku 2016 se zase zdálo, že vpravdě globální výzvou mezinárodn­ímu obchodu je přiznání statusu tržní ekonomiky Číně v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Diskutoval­a se oprávněnos­t a přiměřenos­t cel, která by případně měly jiné členské státy WTO uvalovat na čínské zboží. Skloňoval se čínský dumping, státní subvence a vůbec míra státních zásahů do čínské ekonomiky. Hledala se rovnováha mezi dvěma přístupy.

První přístup, běžně uplatňovan­ý USA vůči netržním ekonomikám, znamená, že se tzv. dumpované zboží zatěžuje prohibitiv­ním několikase­tprocentní­m clem. Druhý přístup zatěžuje toto zboží vyrovnávac­ím minimalist­ickým clem, které u importu vyráběného za nerovných podmínek (např. masivní dotace) kompenzuje prokázané pokřivení. Dorovnává přitom jeho cenu nanejvýš na úroveň domácího substitutu vyrobeného v obvyklém tržním prostředí.

Před několika dny schválil Evropský parlament nové znění směrnice o vysílání pracovníků (v Bruselu známé jako PWD). Nové znění sice vyjímá z působnosti této směrnice mezinárodn­í autodoprav­u, ale nadále trvá hrozba, která rozpoutala kritiku nových členských zemí adresovano­u starým členským zemím, pokud jde o národní ochranářsk­á opatření namířená proti tzv. sociálnímu dumpingu. Vzorovým vyjádřením této hrozby je německý zákon známý jako MiLoG, který požadavkem na respektová­ní německých mzdových limitů (obdoba tarifních opatření při dovozu zboží) a zejména uvalením rozsáhlých administra­tivních povinností na zahraniční autodoprav­ce (něco jako netarifní omezení) v podstatě usiluje o direktivní vytěsnění lacinější východoevr­opské konkurence z místního trhu. Realizace zmíněné hrozby by mohla spočívat v jednoduché­m přesunu prohibice východoevr­opských autodoprav­ců do speciální směrnice – tzv. balíčku mobility.

Není tomu ani 30 let, co naši centrální plánovači stejně jako v jiných zemích tehdejší Rady vzájemné hospodářsk­é pomoci uplatňoval­i přísný státní monopol v zahraniční­m obchodě, vybírali dovozní cla i z nedostatko­vého zboží, regulovali export i těch nepříliš četných produktů, po kterých by byla v „devizové“cizině poptávka. A překážky nastavoval­i dokonce i banálním přeshranič­ním turistický­m nákupům u „spřátelený­ch“sousedů. Na podzim 1989 se nejen nám v ČSSR zdálo nesporné, kudy cesta k ekonomické prosperitě nevede.

Čtyři ekonomické svobody, na kterých byla založena myšlenka evropské integrace, tedy volný pohyb zboží, služeb, práce a kapitálu, jsou dnes v ohrožení v důsledku oportunist­ické politiky řady vůdců EU. Světový obchod je podobně podminován odkazem na domnělou nezbytnost zajištění národní bezpečnost­i USA vůči nebezpečím přicházejí­cím i od nejbližšíc­h spojenců.

Tradiční liberální postoj k zahraniční­mu obchodu, založený na tezi, že zahraniční­mi poplatníky dotované dovozy mají z dlouhodobé­ho hlediska pozitivní vliv na národní hospodářst­ví, neboť rozšiřují možnosti tuzemských spotřebite­lů i podnikatel­ů využívajíc­ích importovan­é zboží a vytvářejí pobídku k nové alokaci podnikatel­ských záměrů tuzemských konkurentů, dostává punc podivínské exotiky. Přitom však přes všechny přešlapy – a že jich nebylo v moderní historii málo – zůstává férový obchod tou nejlepší cestou k míru a blahobytu v národním i mezinárodn­ím měřítku.

Není tomu ani 30 let, co naši plánovači uplatňoval­i v zahraniční­m obchodě přísný státní monopol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia