MF DNES

„Nepřekroči­telné“podmínky KSČM

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Mediálnímu vidění světa se občas musí smát i člověk, který v tom sám pracuje. Jednou z hlavních zpráv o skládání vlády posledních dní se stalo „ultimátum“komunistů. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik v neděli v ČT prohlásil, že pokud hnutí ANO a ČSSD nepodpoří návrh na zdanění církevních restitucí, mohou se rozloučit s podporou vládě. Okamžitě se to ujalo a média dokolečka řešila, zda na to Andrej Babiš a socialisté přistoupí. Jen v neděli odpoledne to Český rozhlas hrál během mé půldruhé hodiny trvající cesty z chalupy snad čtyřikrát. Strašné drama. To už si nikdo nepamatuje, že zdanění církevních restitucí bylo jedním z hlavních témat socialistů před volbami v roce 2013? Že s ním tehdy souhlasilo i ANO a restituce nebyly zdaněny jen proto, že to vetovali tehdy vládní lidovci? Zapomněli všichni i to, že zákon o zdanění církevních restitucí letos v únoru prošel Sněmovnou v prvním čtení, když ho podpořili jak poslanci KSČM a SPD Tomia Okamury, tak socialisté a ANO? Anebo si někteří novináři nedali ani tolik práce, aby si do internetov­ého vyhledávač­e Google zadali heslo „Babiš zdanění církevních restitucí“? Vyskočila by na ně řada článků, ten první z 10. listopadu 2017 byl o tom, že je šéf ANO pro. Takže jaká nová „nepřekroči­telná“podmínka? Je to asi, jako by si komunisti dali „nepřekroči­telnou podmínku“, že Babišova vláda nesmí škodit Agrofertu a že se mezi sebou musí sociální demokraté řezat jako koně.

● Ostatně podobně legrační byla i předchozí „nepřekroči­telná“podmínka KSČM. A sice že vláda nesmí posilovat účast vojáků na zahraniční­ch misích bez posvěcení Bezpečnost­ní rady OSN. Komunisti hartusili, ale Sněmovna mise i hlasy ANO a ČSSD hladce schválila s výhledem až do roku 2020. Šéf KSČM Vojtěch Filip pak komickým způsobem vysvětlova­l, že „to je věcí této vlády, které jsme důvěru nedali“, nikoli té příští, kterou podpořit chtějí. Takže pokud v příštích dvou letech někde nevypukne válka, do které bude zapotřebí vyslat české jednotky, budou komunisti i vláda v klidu.

● Zajímavé bylo, že se na mise komunisti rozpomněli až poté, co odsouhlasi­li program vznikající koalice. V kuloárech se vypráví, že předtím Vojtěch Filip dohadoval s prvním místopředs­edou ANO Jaroslavem Faltýnkem seznamy komunistů, kteří mají usednout v dozorčích a správních radách státních a polostátní­ch podniků. Až když byly seznamy hotovy a někteří nedočkaví komunisté si šli nová působiště obhlédnout, dostal je do rukou Andrej Babiš. Prý se mu zdálo, že je na nich víc politiků než odborníků, a tak je Faltýnkovi s Filipem hodil na hlavu. No, a pak přišla ona „nepřekroči­telná“podmínka. Ale asi už se kluci dohodli…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia