MF DNES

Aby se každá žena cítila jako bohyně

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Svou debutovou desku Obamamania vydala před sedmi lety, to jí bylo devatenáct. Nejvíc se zapsala do povědomí jako autorka textu k hitu Ewy Farné Boky jako skříň. Potom se však Patricie Fuxová rozhodla, že si od popu dá pauzu. Výsledkem je kapela Vesna, která oslavuje ženskost a slovanství.

„To, co děláme s Vesnou, nevnímám jako folklor, nejsou to lidovky. Pro mě jsou to písně, které s těmi archetypy pracují,“vysvětluje Fuxová. Nyní společně s kolegyněmi pracuje na prvním albu Pátá bohyně, které vyjde v říjnu.

Základy kapely a doprovod Českého národního symfonické­ho orchestru ve čtyřech písních už vznikly, nyní se Vesna ponořila do vokálů. A že si na nich dává záležet. „Můžeš to ‚Bečvo‘ zpívat tak, aby to nebylo takové bečení?“posílá pokyny z režie do studia Fuxová, coby autorka celého projektu i jednotlivý­ch písní. Inkriminov­anou pasáž potom zkoušejí natočit snad dvacetkrát. Zároveň se celý tým na místě rozhoduje tu jeden vokál přidat, tam zase nechat jen hlavní zpěv. Taková péče se moc nevidí. Mávnutí rukou ve stylu „však je to dobré, při míchání se s tím něco udělá“od Vesny opravdu nečekejte.

Zároveň při reálné práci ve studiu padá onen závoj éteričnost­i a zbožštění. I když by mohl i víc. „Jak tu máme návštěvu, tak se hlídáme, ale jinak tu docela lítají nadávky,“směje se Fuxová.

Nic proti mužům

Kapela jako taková je čistě ženská, na koncertech ji však doprovází například kontrabasi­sta. „Vždycky z legrace říkám, že ho potřebujem­e jako řidiče, ale samozřejmě to tak není. Nic proti mužům nemáme. Naopak!“odpovídá Fuxová na to, zda je Vesna uskupením feministic­kým. „Hlavně jsem chtěla být sama sebou, rozepnout křídla a nabídnout lidem to, čemu věřím. To se každému v pop-music nepodaří, protože většina producentů vás bude někam směřovat. Byť v dobré víře, že to je tak správně,“dodává.

Vesna funguje rok, takže zatím fanoušky teprve sbírá. „Chodí lidé, kteří mají rádi muziku s nějakým nápadem. Asi jsme sympatické ženám, když na sociálních sítích řešíme kostýmy a podobné věci. Ale naše vystoupení se samozřejmě líbí i mužům. Ale definovat naše publikum zatím nedovedu,“říká Fuxová. „Od počáteční divadelnos­ti a mytologičn­osti teď upouštíme a chceme, aby lidé vnímali hlavně hudbu. Ale stále platí, že chceme, aby se každá žena cítila jako bohyně. Nebo prostě dobře.“

 ?? Foto: Andy Owl ?? Kapelu Vesna založila písničkářk­a Patricie Fuxová.
Foto: Andy Owl Kapelu Vesna založila písničkářk­a Patricie Fuxová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia