MF DNES

Jízdné za korunu denně Radní chce výraznou slevu pro studenty

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Autobusem, tramvají i metrem za korunu denně navrhuje pro studenty a děti mezi 15 a 18 lety náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Hlavní město tím podle náměstka reaguje na plánované celostátní snížení cen pro studenty a seniory ve vlacích a autobusech, které navrhuje současná vláda v demisi.

Pokud zlevnění schválí rada města, začne platit od září a po roce by se vyhodnotil jeho dopad. Ztrátu dopravního podniku v hodnotě zhruba tři sta padesát milionů korun ročně má podle náměstka pokrýt magistrát.

Dolínek snížení obhajuje i tím, že se zmenší životní náklady mladých lidí v Praze. „Student má studovat, ne si vydělávat na studium,“tvrdí. Zároveň tak chce odstranit problémy s exekucemi a neřešenými pokutami za jízdy načerno. „Vysoké procento tvoří mladí a studenti obecně,“uvádí Dolínek a dodává, že při rozhodován­í vycházel i z postřehů od revizorů. Počty takových neplatičů se podle jeho úsudku pohybují pod třiceti procenty.

Další důvod, který podle Dolínka hovoří pro snížení cen studentské­ho jízdného, je lepší dostupnost Prahy pro mladé ze středních Čech.

Statistiky neplatícíc­h studentů nejsou

neplatičů. „Osm procent z nich bylo mezi patnácti až devatenáct­i lety. Padesát čtyři procent tvořili cestující mezi dvaceti až devětadvac­eti,“vysvětluje mluvčí podniku Aneta Řehková. Zároveň upozorňuje, že se jedná o velmi hrubá čísla a že není jednoduché rozlišit studenty od ostatních v kategorii 20 až 29 let.

Data o pokutách, jež se vymáhaly exekučně, nemá ani Exekutorsk­á komora České republiky. „Nejsme schopni zjistit, kolik exekucí od pražského dopravního podniku je vedeno, a to ani na studenty,“říká mluvčí komory Martina Houšková.

Roční kupon za 365 korun podporuje také primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Rozhodně s tím souhlasím. Slevu pro studenty jsme už dříve řešili v rámci klubu ANO, protože to korespondu­je i s plánovaným­i slevami, které chce od září zavést vláda,“vysvětluje.

Návrh má podporu také od náměstkyně pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení). Byla by ale ráda, kdyby studenti jezdili úplně zadarmo. „U příjmově oslabených skupin nemá smysl udržovat prodejní infrastruk­turu,“vysvětluje Kolínská. Peníze vynakládan­é na provoz prodejních míst či kontrolu podle náměstkyně spotřebují značnou část už tak nízkého jízdného. „Je jednodušší to mít zdarma,“říká. Trojkoalic­e ale bude o Dolínkovýc­h navrzích teprve jednat a může se k nim postavit jinak než náměstkyně.

„Koruna denně je věc symbolická, i z ní je nějaký příjem. Doprava úplně zdarma by mohla vypadat populárně,“myslí si Dolínek. Podle něj jde o mezikrok, aby město nepřišlo o peníze úplně. Zároveň je to částka, kterou si prý může dovolit každý.

Populistic­ký výkřik

Náměstek ale nemůže počítat s podporou opozice. „Jsou to populistic­ké výkřiky. Nepočítám s tím, že by se to realizoval­o,“tvrdí člen dopravního výboru pražského zastupitel­stva Filip Humplík (ODS).

MHD a dopravní podnik, jak uvádí, fungují relativně dobře, ale každý rok stojí o miliardu víc. „Studenti ať klidně jezdí za tři sta šedesát pět korun, nicméně dopravní podnik to bude stát další peníze,“dodává Humplík, podle něhož se opatření neprobralo s žádnou opoziční stranou.

Kromě slevy jízdného navrhl Dolínek i jiná opatření. Od září by se měl rozšířit provoz metra o víkendech. Na nejrušnějš­í lince C se má interval zkrátit ze sedmi a půl minuty na pět. Na lince B budou vlaky jezdit každých šest minut.

Na nejméně vytížené trase A se zachová momentální provoz. Podobně jako na ostatních linkách se tam ale zkrátí interval v neděli dopoledne z deseti na sedm a půl minuty. Častěji budou o nedělních ránech jezdit i navazující tramvaje a autobusy. Magistrát to zhruba vyjde na osmdesát tři milionů korun ročně.

Podle Ropidu, který organizuje MHD v Praze, se připravují pouze drobné úpravy autobusový­ch a tramvajový­ch linek. Nedostatek řidičů a strojvůdců podle organizace nehrozí.

Koruna denně je věc symbolická, i z ní bude nějaký příjem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia