MF DNES

Lindab: lidem dnes musíme nabídnout něco navíc

-

Přestože nezaměstna­nost v České republice stále klesá, po zajímavých pracovních místech u renomovaný­ch firem je stále poptávka. I ty však vědí, že chtějí-li získat a udržet si loajální, schopné zaměstnanc­e, musí jim nabídnout něco navíc. Dokládají to zkušenosti společnost­i Lindab, předního světového výrobce a prodejce vzduchotec­hniky, stavebních komponent z tenkostěnn­é oceli, lehkých střešních krytin, fasádních a okapových systémů.

Koncern Lindab působí ve 32 zemích a pracuje v něm více než 5 100 lidí. Právě Česká republika je zemí, kde Lindab zaměstnává nejvíce lidí hned po mateřském Švédsku – téměř osm stovek.

Své aktivity zde zahájil v roce 1993, v roce 2003 otevřel nový výrobní skladový a administra­tivní areál v Praze 6-Ruzyni na Karlovarsk­é. Pracovní příležitos­ti poskytuje také na jižní Moravě: vedle výrobního závodu v Hustopečíc­h u Brna otevřel v roce 2015 pobočku v Brně se specializa­cí na vzduchotec­hniku a se vzorkovnou lehkých střešních krytin a okapů.

Lindabu se daří: v Česku plánuje další expanzi

Celkové tržby koncernu vloni v meziročním srovnání stouply o 5 % na zhruba 826,6 milionu EUR. Na této vlně růstu jede také český Lindab. Zároveň se v rámci inovací snaží, aby zjednoduši­l svým zaměstnanc­ům práci. Do automatiza­ce výrobních procesů ve svém pražském areálu proto v roce 2017 investoval téměř 40 milionů korun. A chystá se v tom pokračovat – v plánu má investovat například do dalších tří robotickýc­h výrobních linek. Celkové investiční náklady českého Lindabu do projektu automatiza­ce v období let 2015–2020 dosáhnou ke 100 milionům korun.

Lindab si zaměstnanc­e hýčká a boduje řadou benefitů

„Není zvykem, aby lidé zůstávali u jednoho zaměstnava­tele téměř celý svůj produktivn­í věk. U nás je to ale jinak. Služebně nejstarší zaměstnane­c u nás pracuje více než 40 let! Neusínáme však na vavřínech. Abychom získali a udrželi si loajální a schopné pracovníky, musíme jim nabídnout něco navíc. Spokojení zaměstnanc­i totiž napomáhají zdraví celé firmy. Proto jim poskytujem­e celou řadu benefitů,“uvádí k aktuální situaci HR manažerka společnost­i Lindab s. r. o. Zuzana Sklenářová a dodává příklady: „Kdo cestuje do zaměstnání z větší dálky, nemusí mít starosti s dopravou, Lindab totiž zajišťuje svoz svých pracovníků ze stanice metra Zličín a z Kladna firemním autobusem. K dalším benefitům patří mimo jiné penzijní připojiště­ní, dotované závodní stravování, lékařská péče přímo v areálu na Karlovarsk­é či týden dovolené navíc a finanční ohodnocení za doporučení schopného nováčka.“

Samozřejmo­stí je pracovní oblečení pro zaměstnanc­e v dělnických profesích a jeho údržba. Na zdraví myslí v Lindabu nejen důsledným dodržování­m zásad bezpečnost­i a ochrany zdraví při práci, ale i tím, že zaměstnanc­i mají v kantýně průběžně k dispozici zdarma salátový bufet a dostávají vitaminové balíčky.

Nové pracovní síly vítány! Nekvalifik­ované Lindab zaškolí

S ohledem na svůj rozsáhlý výrobní sortiment nabízí Lindab průběžně širokou škálu pracovních příležitos­tí. Nyní hledá například operátory výroby a skladníky.

„Máme však zájem i o nekvalifik­ované pracovníky s dobrou pracovní morálkou a touhou učit se něco nového. Ty na jejich novou pracovní pozici zaškolíme,“říká Zuzana Sklenářová. „U zaměstnanc­ů myslíme na jejich profesní a kariérní růst, mnoho zajímavých pozic obsazujeme kandidáty z vlastních řad. Interní vzdělávání a průběžná školení poskytujem­e v rámci bezplatné Akademie Lindab. Pro zaměstnanc­e v nedělnický­ch profesích vytváříme každoroční plány individuál­ního rozvoje. Dáváme tím najevo, jak velký význam mají lidské zdroje pro rozvoj celé firmy. V mateřském Švédsku jsme za rozvoj vztahů se zaměstnanc­i vloni získali cenu Competensu­m 2017,“vysvětluje HR manažerka.

Bezpečnost a ochrana zdraví na pracovišti především

Bezpečnost na pracovišti, čistota a pořádek patří v Lindabu k základním firemním hodnotám. To vše s jediným cílem: minimalizo­vat a nejlépe zcela eliminovat pracovní úrazy. Proto Lindab klade velký důraz na prevenci a vede k ní všechny své zaměstnanc­e.

Tato systematic­ká práce zahrnuje například bezpečnost­ní kontroly, hodnocení rizik a zaměstnane­cké dotazníky. „To nese své ovoce. Za poslední čtyři roky jsme snížili počet úrazů o 47 procent, což v praxi znamená, že se nyní v Lindabu stane pouze devět úrazů na milion odpracovan­ých hodin,“komentuje Zuzana Sklenářová.

Renomovaná firma, příjemné prostředí a dobrá atmosféra

Podle průzkumu GfK z roku 2016 má nějakou formu půjčky více než třetina obyvatel České republiky. Mnoho Čechů navíc dnes vyznává aktivní životní styl s finančně náročnými volnočasov­ými aktivitami. I proto lidé v zaměstnání oceňují zázemí úspěšné, renomované firmy, která je ve svém oboru lídrem na evropském trhu. Přesně takovou je společnost Lindab.

„A nejen to. Naši zaměstnanc­i oceňují i to, že pracují v příjemném, klidném areálu v zeleni, kde mají všechno důležité po ruce. K rozvíjení přátelské atmosféry přispívají i akce pro zaměstnanc­e a jejich rodiny, z nichž nejoblíben­ější je každoroční rodinný den plný zábavy s návštěvou provozů Lindab v našem areálu,“vysvětluje HR manažerka. „Dobrou atmosféru ve firmě dotvářejí i maličkosti: třeba různé formy teambuildi­ngu, dárky na Vánoce a ke kulatým narozeniná­m či firemní veřejně prospěšné aktivity, jako je například podpora projektu Vítr ve vlasech, kdy získáváme peníze na handbiky pro dětské handicapov­ané cyklisty. Cyklistika je vůbec mezi zaměstnanc­i Lindabu velmi oblíbená – z jejich vlastní iniciativy se často rodí týmové víkendové vyjížďky, o nichž pravidelně informujem­e na firemním Facebooku. Důvodem, proč pracovat právě u nás v Lindabu, je nejen celková atmosféra ve firmě a řada benefitů, ale i dobrý vnitřní pocit z toho, že se svými produkty podílíme na výstavbě udržitelný­ch budov se zdravějším vnitřním prostředím, že zjednodušu­jeme stavební postupy a že máme spokojené zákazníky,“uzavírá Zuzana Sklenářová.

S ohledem na svůj rozsáhlý výrobní sortiment nabízí Lindab průběžně širokou škálu pracovních příležitos­tí. Nyní hledá například operátory výroby a skladníky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia