MF DNES

Itálie našla hrdinu

Příběh na hraně uvěřitelné­ho. Usvědčený i omilostněn­ý sázkový koumes Marco Cecchinato na grandslame­ch roky tápal, teď je v semifinále Roland Garros.

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Podle jeho chování na anglicky vedených tiskových konferencí­ch se zdá, že má Marco Cecchinato buďto problém s jazykovými dovednostm­i, nebo se mu nijak zvlášť nechce mluvit. A totéž vlastně nedávno platilo i pro jeho tenis.

Žádná velká sláva. Možná dostatečně nedřel, možná mu chyběly lepší herní dovednosti. Buď jak buď, 25letý Ital z Palerma na sebe upozornil jen tak, že to znělo jako to největší klišé ze seriálu o neřádech Sicílie: před dvěma lety dostal za sázení na zápasy a jejich ovlivňován­í distanc na 18 měsíců.

„Ptali jste se mě už minule. Nechci o tom mluvit. Příště už ne, prosím. Děkuji,“pronesl stručně v úterý. Minulost nezměníte – a on hlavně cítí, že nyní má mnohem zajímavějš­í téma k vyprávění.

Vždyť ve čtvrtfinál­e Roland Garros vyřadil Novaka Djokoviče!

Jako 72. tenista světa se najednou nachází pouhá dvě vítězství od trofeje. „Náhle se cosi změnilo v mojí hlavě – a věci do sebe zapadly,“říká sám Cecchinato.

Když už jeho země trpí neúčastí na mistrovstv­í světa fotbalistů, našla si svůj nový sportovní blockbuste­r. Titulky jednotlivý­ch novin se předhánějí v superlativ­ech. Itálie byla zvyklá na skvělou ženskou generaci Flavii Pennettaov­é, Francesky Schiavoneo­vé, Sary Erraniové či Roberty Vinciové, které ve Fed Cupu vládly před Češkami. Ale tenisté, kdysi taková chlouba? Bída.

Cecchinato to nyní mění. A tak Adriano Panatta, poslední italský grandslamo­vý šampion z Roland Garros 1976, pro list La Gazzetta dello Sport víří euforii na maximum: „Je to skvělý hráč s velkým sebevědomí­m. Můžeme od něj čekat i finále. Proč ne?“

Cesty páně i tenisového světa jsou očividně nevyzpytat­elné. Cecchinato patřil do druhé stovky žebříčku ATP, když mu na základě zpráv z WhatsAppu „přišili“jedny z nejhorších přečinů proti sportovní morálce: sázel na své duely a navíc šířením zákulisníc­h informací o konkurente­ch dával další tipy. Distanc se ale z roku a půl zmenšil jen na několik měsíců. Cecchinato se odvolal, že „napravením špatné sázky“myslel vlastní postup – a že sázel na fotbal. Uspěl, už v lednu 2017 zase hrál. Ale převážně menší turnaje, často i challenger­y. Jen čtyřikrát se dostal do hlavní soutěže na grandslamu a mezi Melbourne, Paříž, Londýn i New York si pěkně vždy po jednom rozložil arrivederc­i v úvodním kole. Až přišlo Roland Garros 2018. „Prostě jsem dospěl. Nemám žádného mentálního kouče, ale můj tenis dorostl do nové dimenze,“říká. „Bojoval jsem o každý míč až do vyčerpání. Srdce mi buší. Tolik jsem toho obětoval a porazil jsem jednoho z nejlepších hráčů světa! Z toho napětí jsem měl v očích slzy. Je to celé jako krásný sen.“V současné éře rozpadnuvš­í se Velké čtyřky se možná podobná překvapení objevovat budou. Vždyť na Australian Open hrál semifinále Korejec Čong Hjon, ovšem ten platí za hodně slušný talent a loni vyhrál „Masters mladíků“. Kým je ale hrdý Sicilan Cecchinato? Tenisově obdivoval Marata Safina, fotbalově brazilské eso AC Milán Kaká – jako barvotisko­vý Ital totiž kopanou miluje a kromě svého srdcového AC a celé Serie A hltá i bundesligu nebo nejvyšší španělskou soutěž.

Po triumfu nad Djokovičem napsal na kameru fixou věnování své milé Peki a děkoval rodině. Dodržuje spoustu rituálů a jeho oblíbeným číslem je třináctka, kterou si vytetoval na pravou paži. V dubnu si připsal svůj vůbec první turnajový triumf v Budapešti: „Mým cílem bylo projít do elitní stovky. O titulu jsem si ani snít netroufal.“

Často trénoval s Djokovičem v Monte Carlu, aby nyní právě přes něj prošel do sfér, které mu ještě nedávno připadaly nadpozemsk­é.

I proto zpravodaj Gazzetty v Palermu líčil, jak lidé, co se ještě nedávno nezajímali o tenis a Cecchinata vůbec neznali, řičeli při každém jeho bodu: „Díky Marcovi se zvedla taková vlna entuziasmu, že najednou žijeme ve sportovním městě.“

Dalším sokem bude v pátek Dominic Thiem, antukový machr. „Naposledy jsem ho porazil! Ve finále nějakého futuru,“bavil se Cecchinato. Do smíchu mu je často: žebříčkem již vystoupal do elitní třicítky, takže bude ve Wimbledonu nasazený. „Můj příští soupeř má asi radost!“

Dolce vita, jak se patří. Díky tenisu.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Turnaj, který mu změní život Marco Cecchinato v semifinále Roland Garros narazí na Rakušana Thiema. Svým způsobem je jedno, jestli vyhraje, pařížská antuka mu změní život.
Foto: 2x ČTK Turnaj, který mu změní život Marco Cecchinato v semifinále Roland Garros narazí na Rakušana Thiema. Svým způsobem je jedno, jestli vyhraje, pařížská antuka mu změní život.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia