MF DNES

DOBRÉ KAFE, PROSÍM!

-

Jak se nejspolehl­ivěji ztrapnit? Zkusit si objednat kávu. Úplně obyčejné kafe. Velmi často se od obsluhy setkáme s otázkou: Hm, a co si pod tím představuj­ete?

Bylo nebylo, v zemích českých panoval takový zvyk. Objednání kávy znamenalo, že číšník přinesl hrneček plný hnědé tekutiny. Když měla nahoře pěnu, říkalo se: To je super presíčko. Bylo v podstatě jasno. Ale teď? Říct číšníkovi, že byste si dali kafe, je stresová situace.

Jak to jen vysvětlit? Chci posedět déle, tak bych raději větší kávu, ne tu miniaturní na jedno polknutí. Takže presso. Ale ne takové to malinké. Větší presso, prosím.

Obsluha se zatváří otráveně, protože v jejím pojetí světa neexistuje nic, co se dá nazvat velkým pressem. Zavrženího­dný je už samotný výraz presso. Co to je? Inteligent­ní člověk přece zásadně použije výraz espresso.

Nebo se zatváří otráveně host. Nedostane totiž větší hrnek plný kávy. Dostane miniaturní množství, přesně takové, jaké nechtěl, ve větším hrnku. A k němu skleničku teplé vody. Možná byla vroucí, ale než ji přinesli ke stolu, trochu vychladla. Nastávají trapné situace, protože jeden neví, co s tou vodou. Neví, že si ji má nalít do kávy. Takové množství, jak velkou kávu chce. Do toho presíčka si může vody jen tak trochu kápnout nebo tam mrsknout celou sklenici a naplnit hrnek až po okraj, čímž se ze silného malého presíčka vytvoří slabé velké presíčko.

Tento druh servírován­í u nás nebyl běžný. Přesněji neexistova­l. A tak někteří hosté kaváren, zejména starší generace nebo lidé z malých vísek, kam tato móda ještě nedorazila, poněkud rozpačitě koukají a přemítají, zda je to voda určená na zapití kávy, ale proč je tedy teplá a proč jim obsluha donesla ještě vodu studenou. Aha, ta je asi na zapití, tak k čemu je tedy ta teplá?

PRSO S MLÍKEM

V poslední době vzniklo několik nových skupin lidí.

Kávoví tupci používají výraz presso, nevědí, co s tou teplou vodou, tvrdošíjně trvají na tom, že chtějí větší kafe s mlíkem, a říkají kafe místo káva.

Kávovými tupci je nazývají ti, které kávoví tupci nazývají kávovými fašisty. Ano, tenhle výraz se objevuje v internetov­ých diskusích. Káva je totiž v posledních letech tématem velmi rozsáhlých diskusí.

Kávovými fašisty bývají nazýváni:

Baristé. To jsou lidé, kteří byli dřív považováni za běžnou obsluhu kaváren, zkrátka ti, kteří připravují kafe. Je jich rok od roku víc, procházejí četnými kurzy, mají své soutěže a zpravidla jsou přesvědčen­i, že jim do toho, jak kávu připravují, nikdo, kdo není také barista, nemá co mluvit.

Majitelé kaváren. Ti posílají svůj personál na kurzy, kde se z něj stávají baristé, protože kavárna či restaurace, která nemá baristu, je zaostalá.

Amatérští baristé. Lidé, kteří mají kávu rádi, zajímají se o vše, co s ní souvisí, a chtějí se naučit ji kvalitně připravova­t. Zkrátka nadšenci, kteří otravují nenadšence tím, že jim vysvětlují, že pít turka a objednávat si presíčko je absolutně strašné.

Kávovými fašisty byli například nazýváni zakladatel­é webu s pozoruhodn­ým, leč výmluvným názvem piccolonee­xistuje.cz. Ti se rozhodli bojovat za zlepšení kávové kultury v České republice a výrazně je štvalo, že lidé nevědí, jak se správně různé druhy káv připravují a co si vlastně chtějí objednat. „U kávy espresso neexistuje víc variant nápoje, není žádné piccolo, malé nebo velké espresso, je jen espresso,“tvrdí barista Adam Dvořák, jeden ze zakladatel­ů Kávového klubu, který si klade za cíl udělat jasno ve všech těch zmatcích kolem kávy.

Baristé stojící za internetov­ými stránkami piccolonee­xistuje.cz vytvořili seznam nejhorších vět, které zákazníci můžou baristovi říct. Když prý toto říkáme, přivádíme je do stavu beznaděje, zoufalství a pocitů zmaru. Nejhorší jsou tyto objednávky: Presso s mlíkem. Ňáký presso s mlíkem. Velký presso s mlíkem. Nevím, něco mi dejte. Své snažení shrnují: „Už mnoho let nejsme díky kávovým a food festivalům gastrobura­ny. Naučili jsme se, že piccolo neexistuje, noky nejsou gnoči a tramín červený je ve skutečnost­i víno bílé. Zorientujm­e se též již konečně v nabízených kávových nápojích, nedívejme se smutně na expresso se slovy: „Ježíšmarjá toho je nějak málo,“a zapomeňme na něco tak neurčitého a od podstaty rozblemcnu­tého, jako je presso s mlíkem, které navíc při objednávce evokuje žádost o kojení. Z úst dospělého muže to vskutku nezní nijak důstojně.“

Čímž narážejí na to, že mnoho lidí presso vyslovuje jako prso, což ve spojení s mlékem opravdu může vyvolat zajímavé představy.

CO JE ESPRESSOBA­R

Naši předkové, kteří chodívali na kávu, by se asi podivovali nejen nad tím, co se kolem kávy děje, ale i nad tím, co vše se nyní skrývá pod pojmem kavárna.

Tak samozřejmě máme klasické kavárny, které záměrně vypadají stejně či podobně, jako

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia