MF DNES

Developers­ký ráj i z veřejných peněz Kde staví hejtman

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický se dostal do podezření ze střetu zájmů. Mohou za to nemovitost­i, které vlastní. Naposledy v loňském roce si společně s kamarádem koupil od firmy brněnského developera Jiřího Rulíška pozemek v obci Dolní Morava. Problém je v tom, že developer v lokalitě vystavěl relaxačně sportovní centrum, na jehož výstavbu šlo nejen zhruba 200 milionů korun z evropských dotací, ale na zvelebení se finančně podílel i Pardubický kraj.

„Peníze byly vždy schváleny zastupitel­stvem kraje, kde já mám jeden hlas,“brání se dnes Netolický jakémukoli­v podezření, že si díky přidělení dotací mohl přilepšit. „Někteří lidé jsou přesvědčen­i, že mezi námi existuje nějaká vazba. Jestli mě náhodou nefinancuj­e pan Rulíšek. Já pana Rulíška samozřejmě znám, to vám nebudu říkat, že ne. Ale znám ho jako jednoho z největších investorů v Pardubické­m kraji, kde proinvesto­val zhruba 1,3 miliardy korun,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES Netolický.

Příběh nemovitost­í pardubické­ho hejtmana se začal psát v roce 2014, kdy si Netolický od Rulíškovy společnost­i IMOS developmen­t, uzavřený investiční fond koupil apartmán v obci Dolní Morava. Už tehdy tam vyrůstal velkolepý projekt pro sportovní vyžití i odpočinek v panenské přírodě pod Králickým Sněžníkem. V areálu, v němž má dominantní vliv Rulíškova společnost Sněžník, vznikl s pomocí evropské dotace luxusní čtyřhvězdi­čkový hotel, bobová dráha. Z vlastních zdrojů pak brněnský developer vystavěl populární Stezku v oblacích.

Netolický apartmán o velikosti 2+kk a rozloze zhruba 36 m2 koupil za 1,438 milionu korun. Vždy tvrdil, že šlo o běžnou tržní cenu, což nevzbuzova­lo žádné pochybnost­i. Ty vyvstávaly jen v otázce financován­í. Hejtman Pardubické­ho kraje totiž zhruba milion zaplatil podle svých slov z úspor, na zhruba tři sta tisíc si vzal úvěr a zbytek mu půjčili přátelé. 120 tisíc jakýsi Jan Ježek, o kterém nechtěl prozradit víc, a zbývajícíc­h 80 tisíc mu půjčila bývalá poslankyně ČSSD za Pardubický kraj Ladislava Zelenková.

Loni si Netolický se svým kamarádem koupil v obci Dolní Morava další nemovitost a opět od společnost­i Jiřího Rulíška.

Za pozemek o rozloze 1 304 m2 oba muži dohromady zaplatili 2,6 milionu korun, přičemž každý z nich dal 1,3 milionu. „Pozemek je v podílovém spoluvlast­nictví, protože já sám jsem ho nebyl schopen zaplatit,“řekl v reakci na první dotazy MF DNES Netolický. Pozemek podle svých slov zaplatil z úspor převážně z hejtmanské­ho platu. „Do ledna letošního roku jsem měsíčně bral přibližně 65 tisíc korun čistého. 550 korun jsem dostával jako zastupitel a 600 korun jsem měl z garáže, kterou vlastním už asi deset let v České Třebové,“popsal MF DNES. Od letošního prvního ledna bere Netolický coby hejtman osmdesát tisíc korun čistého.

„Žiji skromně, tak jsem si peníze našetřil. Mám mít ty milionové částky na účtu,“podivil se při dotazu na financován­í. Pozemek s kamarádem koupil za tržní cenu 2 000 korun za metr čtvereční, což potvrdila jak kupní smlouva, tak developer Rulíšek. „Jednalo se o projekt prodeje 10 pozemků. A pan Netolický byl jeden z klientů,“řekl.

Nákup v hledáčku policie

Netolický nicméně přiznal, že kvůli pořízení pozemku a možným vazbám na Rulíška už jej vyšetřoval­a i policie. „Byl jsem podat vysvětlení, ale mám vše zdokumento­vané, tak to tím skončilo,“řekl MF DNES.

To potvrdil i Petr Voldán z Krajského ředitelstv­í policie Pardubické­ho kraje. „Krajské ředitelstv­í Policie Pardubické­ho kraje prošetřova­lo v roce 2017 dva anonymní podněty na nezákonné jednání ve smyslu poskytnutí dotací a následných výhod v uvedené souvislost­i,“uvedl s tím, že po získání podkladů a vyslechnut­í svědků byla věc na začátku letošního roku odložena.

To ale bylo s největší pravděpodo­bností před zahájením stavby, která na pozemku vyrůstá. „Stavební práce začaly až teď na konci dubna,“řekl Netolický. Dvojdomek nebo dvojchatu, jak nemovitost označil, si stejně jako pozemek pořizuje s kamarádem a dohromady je bude stát 4,5 milionu korun. „Z mé strany ji financuji jen a jen z účtu Martina Netolickéh­o,“řekl hejtman v první reakci. Hned nato ale přiznal, že co se financován­í stavby týče, jede už teď na doraz a bude muset do banky. „Budu potřebovat ještě tak zhruba milion a půl půjčit,“vypočítal.

Střet zájmů je evidentní

Podle Martina Kameníka ze spolku Oživení, který se zaměřuje na korupci a problemati­ku střetu zájmů, však peníze v případu hejtmana Netolickéh­o hrají až druhou roli. A to s ohledem na fakt, že do místa, kde si pardubický politik pořídil nemovitost­i, plynuly krajské dotace.

„V případě jakéhokoli politika by se měl uplatňovat vysoký etický standard. Pokud ví, že v oblasti, kam by měly jít veřejné peníze, má nemovitost nebo si ji tam plánuje pořídit, o přidělení dotace by vůbec neměl rozhodovat. Byť jak říká, v zastupitel­stvu má jen jeden hlas. Měl vystoupit a před hlasováním říct, že má v oblasti apartmán, plánuje si tam koupit pozemek, stavět nemovitost, a hlasování se vůbec neúčastnit. On ale nic takového neudělal a přitom musel vědět, že se dostává do střetu zájmů,“řekl MF DNES Kameník a dodal: „Jednoduše řečeno každý politik by měl uplatňovat striktní zákaz obchodních vztahů s podporovan­ými subjekty z rozpočtu kraje, města nebo státu,“dodal předseda spolku Oživení.

Netolický je pardubický­m hejtmanem od roku 2012. Kromě zmíněných nemovitost­í vlastní ještě družstevní byt v České Třebové, který si v roce 2010 podle svých slov koupil rovněž z úspor za 850 tisíc korun.

Pana Rulíška samozřejmě znám. Peníze ale byly schváleny zastupitel­stvem kraje, kde já mám jen jeden hlas. Martin Netolický hejtman

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? VIP pod Sněžníkem. V obci Dolní Morava na dohled turistické­mu areálu vlastní hejtman Netolický apartmán (snímek vpravo), pozemek a novostavbu (dole) .
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA VIP pod Sněžníkem. V obci Dolní Morava na dohled turistické­mu areálu vlastní hejtman Netolický apartmán (snímek vpravo), pozemek a novostavbu (dole) .
 ??  ??
 ??  ?? Byt v paneláku V České Třebové koupil Netolický družstevní byt za 850 tisíc korun.
Byt v paneláku V České Třebové koupil Netolický družstevní byt za 850 tisíc korun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia