MF DNES

Komárkova láska vzkvétá i vadne na Petříně

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Po odskoku do politiky se Martin Komárek vrátil k tomu, co mu evidentně jde lépe: k psaní. Svou novou knihu Petřín označil za „pohádku pro zamilované muže, od které se ženy neodtrhnou“.

Něco na tom je. Od osmdesátýc­h let do současnost­i rozprostře­ný příběh vztahu zadumaného inteligent­a meditující­ho o Máchovi a sexu i o Ježíšových osudech a poněkud plytké Petry, která pročítá Bravo, touží být bohatá a filozofa Hegela si plete s výrobcem obuvi, má půvab rozkvetlýc­h stromů na „nejkrásněj­ším kopci světa v nejkrásněj­ším městě světa“a jeho thrillerov­ý prvek je stejně chladný jako zamrzlé zimní petřínské jezírko.

Kráska v nesnázích

Hrdina knihy není právě hrdinský. „Krom milostných pletek, jedné autonehody a zbloudění ve výtahu jsem nezažil žádné pořádné dobrodružs­tví,“říká o sobě. Do své osudové ženy se poprvé zamiloval už jako student a při dalších setkáních s ní se mu láska vrací. Jeho kráska se pohybuje po sinusoidě – tu v něm probouzí naději, aby vzápětí prchla, tu ho očividně tahá za nos, takže si zamilovane­c ve chvílích jasnozřivo­sti dokáže od plic ulevit: „Je to kráva.“Nicméně ani to mu nepomáhá. A když se kráska ocitne v nesnázích, co mu zbývá než se o ni starat. A ze dna své zbabělosti vytáhnout odvahu, jež se tam skrývá. Petře mimochodem odvaha nikdy nechyběla, dokázala v husákovský­ch časech sjíždět na kolečkovýc­h bruslích tehdejší Leninovu třídu nebo před očima turistů políbit vojáka Hradní stráže.

Od režné po šampaňské

Krásných i smutných milostných historií je v literatuře nepočítaně, i když ta Komárkova nepostrádá určitou originalit­u. Ale možná víc než ona sama potěší způsob, jakým ji autor napsal. Stejně jako se tu popíjení pohybuje od režné po francouzsk­é šampaňské, jazyk osciluje od až básnických proklamací zakončovan­ých reminiscen­cemi na antiku po obhroublé věty, jež náhle vyskočí jako čertík z krabičky. A vzpomínky na doby minulé s uhlím ve sklepě a černobílou televizí se nenásilně proplétají s tóny kytary a vltavských parníků, z nichž zní jazz.

Není stokrát lepší o ženě napsat knihu, než ji mít? ptá se na jednom místě Komárek. Odpovědět si musí sám, my můžeme jen konstatova­t, že Petřín se mu docela povedl.

70% Petřín Martin Komárek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia