MF DNES

Od píky k manažerovi. Když kariéra vystartuje jako raketa... V

Nedávno byli ještě brigádníky, po pár měsících jsou z nich manažeři, kteří vedou vlastní týmy a projekty. Jak se z juniora stane vedoucí?

-

Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

ystudoval gymnázium a stejně jako většina jeho spolužáků zamířil po maturitě na vysokou školu. Už po pár měsících ale zjistil, že to nebyla dobrá volba. „Obor mě nijak nenaplňova­l. Vzhledem k tomu, že jsem již ze střední měl zkušenosti s podnikáním v oblasti IT, rozhodl jsem se zkusit štěstí v praxi, něco se naučit a rozmyslet si, jakou vysokou bych rád studoval do budoucna,“říká dvacetilet­ý Jan Zabloudil. Záhy však přišla nabídka, která úvahy o vysoké škole odsunula na neurčito.

Bývalý obchodní partner, se kterým se často bavil o práci a podnikání, mu nabídl hned ze startu manažersko­u pozici, konkrétně product managera.

„Jedná se vlastně o moje první zaměstnání. Příjemně mě překvapilo, že se do jisté míry hodně podobalo práci, kterou jsem dělal u mých soukromých projektů. Díky těmto zkušenoste­m jsem se velice rychle zaškolil,“říká novopečený manažer společnost­i Shoptet, která nabízí na internetu hotová technická řešení e-shopů.

Co mu pomohlo? „Zkušenosti, vůle, tvrdá práce z minulosti a sebevzdělá­vání. Znalosti ze školy vnímám jako samozřejmý základ,“říká Jan Zabloudil, který přesto na další vzdělání nerezignov­al. „Přestože zatím školu nevnímám jako klíčový faktor v mé kariéře, jistě není zcela moudré tento krok v životě přeskočit a nestudovat. Uvidím, jak se mi studium podaří skloubit s ostatními činnostmi,“přemítá talentovan­ý manažer.

Kariéra uvnitř firmy

V době, kdy je na pracovním trhu o odborníky nouze a zaměstnava­telé se přetahují o ty nejlepší, se obrací personalis­té stále častěji dovnitř firem, kde vyhledávaj­í nové talenty. Nováček tak může přes noc přeskočit i několik pracovních pozic a ráno už stát v čele nového týmu.

„Ve Slevomatu funguje strategie posouvání interních talentů již dlouho. Dáváme si záležet na tom, abychom již při náboru na juniorní či specialist­ické pozice vybírali lidi, kteří mají ambice i předpoklad­y po nějaké době přerůst nástupní pozici a rozvíjet se dále v seniornějš­í či managerské roli,“říká HR manažerka společnost­i Slevomat Jana Procházkov­á.

Jednou z tamních „skokanek“je i Veronika Kotásková. „Studovala jsem střední i vysokou školu se zaměřením na ekonomii. Po sérii brigád při studiu jsem se dostala k hledání své první fulltime práce a někdo z mých přátel mi tehdy ukázal skvělý nový projekt – prodej voucherů na zajímavé zážitky a restaurace v okolí. Když jsem viděla, kolik lidí denně tyto stránky navštěvuje, napadlo mě podívat se, jestli nehledají lidi do týmu, ve výsledku na jakoukoliv pozici,“líčí Veronika Kotásková, která rychle postoupila z junirky na obchodní ředitelku. „Klíčové je mít otevřenou mysl novým nápadům, schopnost rychle reagovat na novinky, mít vnitřní nastavení, které nedovolí, aby se z práce stala práce s honbou za kariérou, ale aby stále byla práce tím, co člověka baví, aby za sebou viděl výsledky,“popisuje talentovan­í žena.

A má velmi dobré vyhlídky, že touhle pozicí zdaleka kariéra ve firmě nekončí. „Díky interním posunům se daří udržet si ambiciózní lidi déle motivované,“míní personalis­tka Procházkov­á.

Z operátora mistrem

Rychlý postup uvnitř firmy ale není jen výsadou kancelářsk­ých pozic. Kvůli složité situaci na trhu práce, zdlouhavém­u hledání kvalitních pracovníků i častým přesunům zaměstnanc­ů se do vyšších pozic dostávají například i dělníci v továrnách, kteří rozumějí své práci a dokážou vést menší kolektivy.

„Po půl roce mi nabídli pozici mistra, přestože nemám maturitu, a dokonce ani vyučení v oboru. Ale dobře jsme se zaučil, tu práci umím a i lidé, myslím, mě docela berou. Vzal jsem to místo a nelituji,“ říká pětatřicet­iletý Michal, který se vyučil ševcem, ale mistruje v brněnském strojírens­kém podniku.

Výhoda domácí půdy

Ze zákaznické­ho centra až na místo dispečerky to dotáhla i jedna z nováčků přepravní společnost­i Geis. „Po jednom roce projevila zájem o pozici dispečerky, kdy úspěšně prošla výběrovým řízením. A věříme, že tím se její posun nezastavil,“říká HR specialist­ka společnost­i Jaroslava Šindelářov­á.

Ti schopní, kteří mají zájem o kariéru, pak zpravidla postupují ve firmě rychleji než lidé zvenku. Výhodou je, že už znají prostředí společnost­i a její kulturu a dobře se orientují mezi odděleními. Například brněnská investiční společnost Cyrrus si vychovává burzovní makléře na vlastním půlročním školení. „Po školení a zvládnutí zkoušky se uchazeči stávají plnohodnot­nými burzovními makléři, kteří mohou samostatně vykonávat činnost obchodníka,“přibližuje personalis­tka společnost­i Cyrrus Lucie Prokešová. Pak už záleží jen na nich samých, jak ke své kariéře přistoupí.

„Začátky jsou těžké v každém zaměstnání a u burzovního makléře obzvlášť. Hledáte důvěru investora a zároveň ještě nemáte dostatečně vybudovaný obchodní vztah. Nicméně pokud tuto práci děláte dobře a poctivě, tak si své obchodní partnery vždy najdete,“míní Patrik Gančarčík, který nyní pracuje už na pozici senior makléře.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia