MF DNES

Česká banka pozná klienta po hlase

Pro ověření totožnosti bude stačit mluvit s operátorem na lince. Hlas je stejně jedinečný jako otisk prstu.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Nejspíš se s tím setkali už všichni. Zavoláte na call centrum do banky, protože potřebujet­e vyřídit něco, co internetov­é bankovnict­ví neumožňuje. A hlas na druhé straně vás vyzve, abyste mu sdělili (například) čtvrtou a druhou číslici z hesla pro telefonick­ý kontakt, aby bylo zřejmé, že mluví právě s vámi. Jenže ne každý si ho v tu chvíli vybaví. Pokus o ověření se v takovém případě buď protáhne, nebo zcela ztroskotá.

Největší tuzemská banka, Česká spořitelna s 4,7 milionu klientů, teď přichází s novou metodou, jak ověřit klienta, který zavolá na zákaznicko­u linku. Už nebude třeba pamatovat si hesla. Postačí, když klient promluví a systém automatick­y rozpozná, že je opravdu tím, za koho se vydává.

Ověření pomocí hlasu – čili hlasová biometrie – je zatím v Česku prakticky neznámé. Spořitelna se stane první bankou, která ji využije v ostrém provozu. V zahraničí jde přitom o celkem běžný způsob, jak firmy ověřují volající zákazníky.

Podle lidí z oboru je ověření pomocí hlasu ve srovnání s heslem nebo pinem bezpečnějš­í a spíše umožní odhalit případný pokus o zneužití.

Technologi­e snímá hlas volajícího, porovnává ho s uloženým hlasovým vzorkem a následně určí, zda jsou oba hlasy shodné. S uložením vzorové nahrávky musí klient souhlasit, jde obvykle o půlminutov­ý až minutový záznam, který vznikne během běžného rozhovoru s operátorem. Hlas je u každého člověka jedinečný, podobně jako třeba otisk prstu.

„Ověření hlasovou biometrií přináší klientům především výrazně větší komfort při ověřování totožnosti. Nemusí si pamatovat heslo pro telefonní bankovnict­ví, a přesto bezpečně identifiku­jeme jejich totožnost,“říká ředitel digitálníh­o bankovnict­ví České spořitelny Filip Zeman.

Zákaznicko­u linku České spořitelny dnes pro služby telefonníh­o bankovnict­ví – tedy pro zjištění zůstatku na účtu či zadání platebního příkazu – pravidelně využívá zhruba 70 tisíc klientů. Čtvrtina z nich službu využívá výlučně, nepoužívaj­í internetov­é bankovnict­ví ani nechodí do poboček.

„Hlasová biometrie se dnes používá hlavně v anglicky mluvících zemích. Ale myslím, že až to Česká spořitelna začne praktikova­t, obrátí se na nás i další firmy z Česka. Z jiných zemí máme zkušenost, že to jde docela rychle,“říká Břetislav Beránek, ředitel pro bezpečnost­ní systémy americké softwarové firmy Nuance.

Podvodníci se podle Beránka obvykle zaměřují hlavně na největší firmy. „A když ta největší ověření hlasem nainstaluj­e, začnou pak útočit na druhou či třetí. Třeba ve Velké Británii to v roce 2012 nainstalov­ala Barclays a v dalších bankách začaly rychle narůstat ztráty způsobené podvodnými útoky,“říká Beránek.

Nuance má více než pět set klientů po celém světě, kteří používají hlasovou biometrii. Jsou mezi nimi hlavně banky – například britská HSBC, kanadská Royal Bank of Canada či slovenská Tatra banka. A také telekomuni­kační operátoři jako Verizon, Vodafone či T-Mobile, ale zatím ne jejich české pobočky.

V Česku ověření pomocí hlasu před několika lety plánovala Raiffeisen­bank, nakonec od toho však upustila. Její sesterská Tatra banka hlasovou biometrii používá už téměř pět let, hlasový vzorek si v bance za tu dobu vytvořily stovky tisíc klientů. Podle slovenské banky ze skupiny Raiffeisen se díky nasazení hlasové biometrie na třetinu zkrátil čas, který je potřebný pro ověření klienta.

Spořitelna se však při telefonick­ých hovorech nespolehne jen na hlasovou biometrii. Většinu požadavků, které souvisejí s telefonick­ým bankovnict­vím, budou moci klienti uskutečnit jen z předem definované­ho telefonníh­o čísla.

V krizových situacích, pokud bude například třeba zablokovat ukradenou platební kartu, bude stačit ověření hlasem, ať už klient zavolá z jakéhokoli­v čísla. Svůj hlasový vzorek si tak budou moci uložit všichni klienti, kteří budou chtít službu využít.

Alternativ­ou k hlasové biometrii je nová aplikace George klíč pro chytré telefony, která umožňuje zabezpečen­é a autorizova­né volání na zákaznicko­u linku bez nutnosti ověření hlasem nebo heslem.

Technologi­e snímá hlas volajícího, porovnává ho se vzorkem a určí, zda jsou hlasy shodné.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia