MF DNES

Start velké kariéry. Trainee programy lákají i středoškol­áky

Pracovat v trainee programu je jedna z nejlepších věcí, jak začít velkou kariéru. Dříve je firmy vypisovaly jen pro vysokoškol­áky, letos dostávají příležitos­t i maturanti. Nabídky přicházejí právě v těchto dnech.

- Bohdana Jarošová

Na začátku roku se Mária Mravcová rozhodla naskočit do trainee programu německého obuvnickéh­o řetězce Deichmann, od té chvíle má každý den v práci jiný. „Na místo jsem se velmi těšila. Při práci poznávám stále nové lidi a cestuji, co víc si přát? Je to přímo vysněná práce pro mladého člověka,“netají nadšení Mária ze Slovenska.

Stejný program nyní obuvnická společnost nabízí i v Česku. „Program cílíme na absolventy středních škol. Nepotřebuj­eme žádné konkrétní znalosti nebo vzdělání, ale hledáme mladé optimisty, kteří se chtějí učit, nebojí se manuální práce a chtějí se jednoho dne stát vedoucími vlastní prodejny,“představuj­e nejnovější pracovní nabídku personalis­tka společnost­i Lucie Svánovská.

Vybraný kandidát začíná jako řadový prodavač. V průběhu zaškolení potom povýší na pozici zástupce vedoucího prodejny. „Program je koncipován na jeden rok a účastník se může těšit, že v rámci tréninku procestuje více našich poboček,“vysvětluje Svánovská. To může potvrdit i Mária. „Nejvíc mě překvapilo, jaké výhody mi tato práce přináší. Ubytování mám ve špičkových hotelech. Rozpis nastavený tak, abych měla možnost vidět i město, ve kterém pracuji. Nadřízení se mě stále ptají, zda je vše v pořádku a zda se mi v práci líbí, nebo ne. Je málo firem, které se zajímají i o vaši spokojenos­t,“pochvaluje si Mária Mravcová.

Je libo vlastní auto?

Na první poslech nezní trainee, tedy zaškolujíc­í se nováček, možná tak lákavě. Nejedná se ale o žádnou brigádu, kde je uchazeč jen někomu k ruce. „Mzda je samozřejmo­stí a k tomu i všechny benefity, jako mají ostatní zaměstnanc­i. Je to pro nás plnohodnot­ný kolega,“popisuje pozici personalis­tka Deichmannu Svánovská.

Podobně to funguje i v řadě dalších firem. Za pár měsíců projde uchazeč zpravidla všemi odděleními společnost­i, kde se mu plně věnují, po celou dobu dostává pevný plat a ti schopní na konci trainee programu i velmi zajímavou pracovní příležitos­t. Například společnost Hauser, která dodává chladírens­ký nábytek a techniku, zaměřuje své trainee programy na absolventy středních technickýc­h škol. „Náš program je postaven na dvou- až tříměsíční­ch stážích, které uchazeči absolvují v různých odděleních napříč společnost­í, jak v Česku, tak na centrále v rakouském Linci a výrobním závodě v St. Martinu. Dozvědí se důležitou teorii ohledně fungování chladírens­kých systémů, vyzkoušejí si řadu činností z různého prostředí a jejich praxí je provázejí ti nejlepší v oboru. Zapojí se do řady projektů s mezinárodn­ím charaktere­m,“říká personální manažer společnost­i Michal Kropáček.

Už jako členové trainee programu mají uchazeči nárok na služební notebook, mobilní telefon nebo služební auto. „Cílem je mít na konci trainee programu lidi, kteří znají techniku, výrobní procesy a jsou připraveni stát se experty nebo manažery,“doplňuje Kropáček.

Mezi špičky v oboru chladírens­tví patří i supervizor Jan Boháč. „Nikdy se nenudím. Denně řeším chladírens­ké projekty velkých potravinář­ských řetězců v různých zemích Evropy. Dostávám se jako první k informacím o inovacích v oboru a nových špičkových technologi­ích, které dál předávám internímu týmu servisních techniků,“láká do oboru Boháč. Aktuálně nabízí společnost Hauser dvě volná místa v trainee programech v Praze, další pak ve výrobním závodě v jihočeské Kaplici.

Nákupčí, logistik, ajťák

Podle průzkumu personální společnost­i ManpowerGr­oup nemůže až 40 procent firem obsadit svá volná pracovní místa, proto investují nemalé peníze i čas do nadšených absolventů, kteří se chtějí učit nové věci a v práci něco dokázat.

Tomáš Duchoň je absolvente­m střední školy logistické v Dalovicích, kde studoval Provoz a ekonomiku dopravy – logistiku. Nyní se účastní tréninkové­ho programu ve společnost­i Witte Automotive, která vyvíjí a vyrábí zamykací a ovládací systémy pro automobily. „Na Witte se mi líbí, že je pořád co řešit. Program bych určitě doporučil všem absolventů­m. Pomůže vám zvyknout si na přechod ze

Mzda je samozřejmo­stí a k tomu i všechny benefity, jako mají všichni ostatní zaměstnanc­i. Lucie Svánovská, Deichmann

školy do práce, máte možnost najít sebe sama, ujasnit si priority a to, kam vás to táhne ve vašem budoucím pracovním životě,“nabízí jednu z možností dvaadvacet­iletý logistik.

Nejvíce tréninkový­ch programů je možné nalézt v oblasti výroby, techniky a mechaniky, kdy se lidé učí obsluze, nastavován­í a servisu strojů. Jsou také programy pro trénink strojních vývojářů a designérů nebo pro řízení kvality. „Své vlastní programy mají i jednotlivá firemní oddělení jako lidské zdroje, marketing, nákup, logistika, IT a prodej. Ve většině případů není trainee program ani takto pojmenován a firmy mají připravené kariérní plány pro absolventy, kteří sbírají zkušenosti ve firmě a mají možnost se vyprofilov­at podle svých předností,“říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGr­oup.

Na nic nečekejte, přihlaste se hned

Přestože se tréninkové programy rozjíždějí převážně až po letních prázdninác­h, už teď je nejvyšší čas přihlásit se na konkurz. Jde totiž o běžné pracovní místo, na které je vypisováno výběrové řízení. Například do společnost­i Witte Automotive mohou zájemci posílat svá CV spolu s motivačním dopisem do poloviny června. Vybraní uchazeči začnou tréninkovo­u stáž v září, a to na českých i zahraniční­ch pobočkách společnost­i.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia