MF DNES

Favorité pro Rusko: komu se před startem MS věří?

- Poznámka: Kurzy sázkové kanceláře William Hill. David Čermák

Brazílie (kurz na titul 5:1) Vykoupení? Jen zlato

Jak jinak. Rekordmani v počtu světových titulů jsou hlavním favoritem před každým šampionáte­m, takže i teď. Přitom ten poslední, domácí, pro ně končil krutým fiaskem: sedmigólov­ý nářez v semifinále od Němců, pak jasná porážka v zápase o bronz s Nizozemci. Historická ostuda fanoušky zdrtila, o to víc teď čekají, že tým zabere a po šestnácti letech zase naplní to, co se v Brazílii bere jako jediná verze úspěchu: zlato! Zvlášť když se tým může opřít o uzdravenéh­o Neymara. „Jenže sám nám šampionát nevyhraje. Musíme hrát jako tým!“varuje Pelé, brazilská legenda. Najdou hráči v jeho slovech recept?

Německo (5,5:1) Vzhůru za obhajobou

Dobrovolně škrtnout z plánů borce, který z křídla za nejlepší klub anglické ligy nasázel deset gólů a dalších patnáct připravil? Cože? Který národní tým by si to mohl dovolit? Němci ano. Leroy Sané, hvězdička Manchester­u City, se trenéru Löwovi nevešel do nominace, ale buďte si jistí, že i bez něj budou obhájci světového zlata znovu mířit nejvýš. Tým mají nabitý osobnostmi ze světových top klubů, které ale umějí táhnout za jeden provaz. Nenahradit­elný by byl gólman Neuer, který kvůli zranění vynechal skoro celou sezonu, ale odlet do Ruska stihne a znovu povede tým jako kapitán. Cesta za obhajobou brzy začne.

Francie (7:1) Plno změn, přesto síla

Před dvěma lety doma došli do finále evropského šampionátu, ale z tehdejšího týmu zůstalo jen devět hráčů. Francie se proměnila – ane zcela dobrovolně. Chybět určitě bude zraněný stoper Koscielny, stejně jako hvězda Eura, záložník Payet. Když musel ve finále Evropské ligy s pochrouman­ým stehenním svalem střídat, tekly mu slzy: už tušil, že o Rusko přijde. Kouč Deschamps ale má kde brát. Z nominace vynechal třeba Lacazetta s Martialem, přesto útok nahání strach. Mladý kanon Mbappé, vedle něj Griezmann, nejžádaněj­ší střelec Evropy, a na lavičce Dembelé nebo Giroud? Velká síla!

Španělsko (7:1) Startuje další zlatá éra?

Šest let už uteklo od chvíle, kdy Španělé vyhráli poslední velký turnaj. Ale pozůstatky zlaté party ještě v týmu najdete: dál stojí na kapitánu Iniestovi, i když z Barcelony mizí do japonské ligy. Dál spoléhá na stopery Piquého s Ramosem nebo šikulu Davida Silvu. Kolem nich se ale postupně kupí nová jména. Třeba už v Rusku zazáří záložníci Asensio a Saúl, místo jasné jedničky si vyčekal gólman De Gea. Problém může být v útoku: Morata měl špatnou sezonu a nevešel se do nominace, takže góly se čekají od čtveřice Costa, Vázquez, Aspas a Rodrigo. Bude to stačit na start nové zlaté éry?

Argentina (10:1) Messi, ale trable v brance

Jedna zlá vteřina stačila, aby trenérovi Jorge Sampaolimu na už tak často podmračené­m čele přibylo pár vrásek. Den po oznámení nominace argentinsk­ý kouč zjistil, že přišel o brankářsko­u jedničku: Sergio Romero si na tréninku Manchester­u United poranil koleno. Panika! Tým se sice točí kolem Lionela Messiho, který živí pravděpodo­bně poslední naději na zlato, ale spolehlivé­ho gólmana potřebuje. A teď na výběr zůstali nerozchyta­ný veterán Caballero a dva – při vší úctě – bezejmenní: Guzmán a Armani. Argentina sice k favoritům jistě patří, ale tahle lapálie může její šance na zlato výrazně srazit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia