MF DNES

OSMIČKY ČASEM VYHYNOU

-

Zuby moudrosti jsou vývojově na cestě k zániku. Možná už za tisíc let se budou naši potomci divit, jakéže zuby jsme to měli. „Pacientům, kterým se zuby moudrosti vůbec nezaloží, s nadsázkou říkám, že už jsou vývojově na vyšší úrovni,“říká odborník na slovo vzatý, stomatochi­rurg Vladimír Ščigel.

Poznáte u založených zubů moudrosti, jestli bude růst bezproblém­ový?

Třetí moláry vykazují ze všech zubů nejvyšší rozmanitos­t. Ať už jde o tvar, velikost, pozici v čelisti, tvar a počet kořenů, ale i o dobu a cestu prořezáván­í. Odhadnout, jestli se prořežou bez obtíží do standardní pozice, zda nezůstanou zaklíněné v půli cesty či zda je nebudou po prořezání částečně zakrývat měkké tkáně, nejde. Zejména oblast dolní čelisti bývá problemati­cká, je tam silná vrstva měkkých tkání, které často nezvládnou adaptaci kolem zubní korunky osmičky a zůstávají v převisu nad ní. Vzniklá kapsa se stává rezervoáre­m pro drť, zbytky jídla, plak i bakterie a prakticky nemá šanci na samovolné zhojení.

Není lepší je pro jistotu vytrhnout?

K extrakci jakéhokoli zubu musí být jasná indikace. Pokud jsou zuby moudrosti prořezané, plní svoji funkci a nejsou příčinou bolestivýc­h a zánětlivýc­h komplikací, není důvod je trhat. Pravdou je, že ještě nedávno mnozí ortodontis­té rovnající zuby prosazoval­i extrahovat i dobře prořezané a funkční zuby moudrosti, aby se nezhoršova­la či nevrátila léčená ortodontic­ká vada. Nejnovější vědecké poznatky ale ukazují, že je to oprávněné pouze v určitých případech.

Co může problemati­ckému růstu osmiček nasvědčova­t?

Vývoj situace lze odhadnout z ortopanora­matického rentgenové­ho snímku, který by měl být jednou za dva roky součástí preventivn­í zubní prohlídky. Prořezávaj­ící se zuby moudrosti mohou být skloněné pod různým úhlem, který při hodnotách více než deset stupňů zpravidla znamená komplikaci. Určitý sklon je však v pořádku, protože třetí moláry právě při prořezáván­í vybírají cestou do svislé polohy zatáčku kolem sousední sedmičky, o kterou se mohou zaseknout a rotaci pak již nemají šanci dokončit. Takový zub moudrosti je adeptem na vytržení.

Jde už před zákrokem minimalizo­vat pooperační bolest a riziko zánětu?

U plánovanýc­h ošetření doporučuje­me pacientům preemptivn­í analgezii. Několik hodin před výkonem spolknou dávku léčiva, které zajistí lepší přechod takzvaně do normálu při odeznívání lokální anestezie a zároveň již při výkonu blokuje aktivaci zánětlivýc­h procesů odpovědnýc­h za vznik otoku a bolesti. Pokud je pacient ošetřován v sedaci, zvažujeme na závěr i jednorázov­ou dávku injekčního kortikoidu, který má významný protiotoko­vý účinek.

Je vytržení zubů limitováno věkem?

Pokud je důvod, mohou se extrahovat v jakémkoli věku i fázi vývoje. Zub jsem odstraňova­l patnáctile­té pacientce i dvaaosmdes­átiletému pacientovi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia