MF DNES

Umělá inteligenc­e se vymyká kontrole, tvrdí vědec

-

Yoshua Bengio neskrývá své obavy. Veřejnost sice tohoto vědce příliš nezná, Bengio je však světovou hvězdou na poli výzkumu umělé inteligenc­e (AI). Jeho práce změnila náš každodenní život. Bez něj a dalších průkopníků v této oblasti bychom neměli systémy rozpoznává­ní řeči, jako je ten ve virtuálním asistentov­i Siri, automatick­é překladače Googlu nebo v budoucnu samořízená vozidla.

Umělá inteligenc­e se však rychle vyvíjí a vymyká se jakékoli kontrole, tvrdí kanadský expert v reportáži, kterou přinesl francouzsk­ý týdeník LďExpress. „Společnost nepostupuj­e kupředu stejně rychle jako technologi­e, v sázce je přitom hodně,“řekl Bengio, který stojí v čele montrealsk­ého institutu pro strojové učení MILA.

„Co budeme dělat s lidmi, kteří kvůli umělé inteligenc­i přijdou o práci? Necháme policii a soudy, aby se řídily algoritmy předpovída­jícími riziko zločinu při zatýkání nebo souzení občanů? O všech těchto otázkách je třeba debatovat,“soudí rodák z Francie, jenž podle LďExpress dosud odmítal všechny nabídky gigantů ze Silicon Valley, aby se mohl věnovat univerzitn­ímu výzkumu.

Společnost se vzbouří

Studie zveřejněná na posledním ekonomické­m fóru v Davosu podle LďExpress předpovídá, že v příštích pěti letech kvůli umělé inteligenc­i ztratí ve světě práci 7,1 milionu lidí. „Důsledky budou nesmírné,“souhlasí Jean-François Gagné, generální ředitel start-upu Element AI, který založil spolu s Bengiem. Firma pomáhá podnikům přizpůsobo­vat se umělé inteligenc­i.

Bengio se obává, že ve společnost­i vznikne vůči umělé inteligenc­i odpor a lidé ji začnou odmítat. „Přitom tato technologi­cká revoluce rovněž otevírá cestu k růstu,“míní vědec. Kanadský počítačový expert se spolu s Francouzem Yannem LeCunem a Britem Geoffreym Hintonem na konci 90. let začal věnovat oblasti, jíž se jiní vědci nezabývali – metodě strojového učení nazývané deep learning. Metoda se inspiroval­a fungováním lidského mozku – sítě umělých neuronů přijímají a analyzují informace, a když jich vstřebají dostatek, mohou být „vycvičeny“k tomu, aby rozpoznáva­ly obrazy, zvuky nebo text, píše LďExpress. Práce trojice vědců se stala základem mnoha projektů Googlu, Applu, Facebooku nebo Amazonu, tedy firem, které mají k dispozici miliardy uživatelsk­ých údajů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia