MF DNES

Bál se obvinění, a tak radši vraždil, tvrdí irácká policie

Irácké úřady vydaly do Německa Alího Bašára. K vraždě Susanny F., se kterou se blízce znal, se jim přiznal.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Hlavní podezřelý v kauze znásilnění a vraždy 14leté Susanny F. ve Wiesbadenu se v Iráku po svém útěku z Německa příliš neohřál. Irácké úřady hned den poté, co jej zajaly ve městě Erbíl na severu země, vyhověly žádosti Německa a Alího Bašára jako svého občana vydaly před německý soud.

Dvacetilet­ý Bašár se navíc podle policie v iráckém Kurdistánu ke znásilnění a vraždě 14leté Susanny F. přiznal.

„Byla to jeho dívka. Šli na výlet do lesa, kde požili velké množství alkoholu a drog. Pak se začali hádat a dívka se pokusila přivolat policii,“popsal průběh incidentu policejní ředitel z města Dohúk Tarík Ahmad.

„Podezřelý dostal strach, protože jí ještě nebylo 18 let. Věděl, že pokud přijede policie, bude z toho vážné obvinění,“řekl Ahmad.

Podle Bašárovy matky byl její syn v době činu opilý a na nic si nevzpomíná.

Případ nabral rychlý spád. Susanna F. zmizela 22. května. Minulou středu policisté našli její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Ve čtvrtek policie sdělila, že se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu, jako příčinu smrti uvedla „násilí na krku“.

Minulý týden Bašár se svými rodiči a pěti sourozenci narychlo opustili Německo, kde žili od roku 2015 jako žadatelé o azyl, a přes Istanbul doletěli do iráckého Erbílu. Právě tady jej speciální kurdské jednotky v pátek zadržely.

V sobotu jej Irák po dohodě vydal německým úřadům, v neděli už soud ve Wiesbadenu rozhodoval o udělení vazby.

Pro Německo je zásadní, že hlavní podezřelý v ostře sledovaném případu bez průtahů stane před německým soudem.

Případ i vzhledem k Bašárově násilné minulosti, do níž patří údajné znásilnění jedenáctil­eté dívky na ubytovně pro žadatele o azyl, napadení několika žen v centru města a útok nožem a nedovolené držení zbraně, vyvolává otázky ohledně možného zanedbání práce úřadů a policie.

Kromě toho je nutné vysvětlit i to, jak mohl Bašár z letiště v Düsseldorf­u odletět na doklady, v nichž bylo uvedené jiné jméno než na letence.

Demonstrac­e pro a proti

V Mohuči, odkud zavražděná Susanna F. pocházela, o víkendu proběhlo několik demonstrac­í. Protiimigr­ační strana Alternativ­a pro Německo (AfD) tu svolala protest za omezení imigrace pod heslem „Dost! Konečně vyvodit důsledky“. Zúčastnilo se jí zhruba sto lidí.

V podobnou dobu probíhaly další protesty, tentokrát proti rasismu a nenávisti.

Další lidé minutou ticha uctili památku zavražděné.

Případ Susanniny smrti vyvolal na německé politické scéně ostrou debatu. Řada politiků varovala před populismem a paušálním obviňování­m migrantů, podle dalších případ vyvolal pochybnost­i o práci německých úřadů.

Kancléřka Angela Merkelová vyjádřila lítost nad „otřesnou vraždou“. Integrace cizinců se podle ní může podařit jen pokud všichni budou dodržovat zákony.

 ?? Foto: Reuters ?? Zpátky v Německu Policisté si odvádějí zadrženého Alího Bašára, kterého o víkendu převezli letadlem ze severoirác­kého Erbílu.
Foto: Reuters Zpátky v Německu Policisté si odvádějí zadrženého Alího Bašára, kterého o víkendu převezli letadlem ze severoirác­kého Erbílu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia