MF DNES

Tajemství penzionu hrůzy

Bezvládné lidi na postelích i ženu s otevřenou ranou na noze našla při návštěvě nového penzionu ve Vratimově na Ostravsku tamní starostka. Případem se už zabývá policie a krajský úřad.

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

VRATIMOV Při své návštěvě penzionu Wendy senior si starostka Vratimova Dagmar Hrudová vzpomněla na případ domova pro seniory, který na Blanensku neoprávněn­ě provozoval­i čtyři později odsouzení podnikatel­é.

„Nejsem zdravotník, ale to, co jsem tam viděla, mě zarazilo,“vzpomíná starostka. „Řada klientů byla ve stavu, který vyžaduje celodenní zdravotní péči, někteří se neorientov­ali v čase ani v prostoru, nevěděli, kde jsou. Někteří ubytovaní ani nebyli schopni komunikace. Jedna paní měla otevřenou ránu na noze a žádala nás, abychom jí zajistili ošetření.“

Tajný domov důchodců

Podle starostky ve skutečnost­i nemusí jít o penzion, ale o domov důchodců bez potřebného povolení.

Petr Jančík, majitel společnost­i Wendy senior, která vratimovsk­ý penzion provozuje, však odmítá, že by šlo o domov důchodců.

„Je to penzion, ne domov pro seniory ani nemocnice. Budova je zkolaudová­na jako penzion a k tomu slouží. Je snad někde v zákoně napsáno, že v penzionu mohou být ubytovány pouze osoby zcela samostatné a mladé?“napsal v SMS zprávě redakci.

Podle Hrudové vše nasvědčuje tomu, že se spíše než o penzion jedná o skrytý domov důchodců.

„Na internetov­ých stránkách firmy bylo napsáno, že penzion přijímá seniory nad 65 let věku s přiznaným příspěvkem na péči ‚především‘ ve III. a IV. stupni,“řekla starostka.

Tyto příspěvky se letos vyplácejí ve výši 8 800 a 13 200 korun. Dostávají je přímo pacienti, kteří je mohou využít například na zaplacení ošetřovate­lské služby.

„Už to tam dávno není. Byli jsme upozorněni a odstranili vše, aby byl klid,“napsal Petr Jančík, který je v současnost­i v zahraničí. „Máme ubytované i osoby mladší a bez příspěvku. Ani jeden příspěvek nám nebyl vyplacen.“

Podle aktuálních internetov­ých stránek penzionu „vyplývá z dohodnutýc­h podmínek obou smluvních stran“, že pokud je příjem ubytovanéh­o nižší, mohou částku doplatit příbuzní.

O případ se podle informací redakce už začali zajímat i policisté.

„Nemůžeme hovořit o konkrétníc­h případech,“řekla ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. „Na Ostravsku nyní ověřujeme informace, které se týkají sociální oblasti v jednom případě.“

„O trestním oznámení nic nevím, komentoval činnost policistů Petr Jančík. „Ale pokud mne někdo chce hnát k soudu, že poskytujem­e kvalitní péči a nikoli sociální službu pro seniory, tak ať žene. Rodiny nám děkují.“

Jaký je současný stav ve vratimovsk­ém penzionu, se redakci MF DNES nepodařilo zjistit. Personál dovnitř penzionu, který dříve sloužil jako hotel, nikoho nepouští, s dotazy na cenu a služby odkazuje na vedení podniku.

Mlčením přešel otázku na pobyt i muž, který si v době příjezdu redaktora k penzionu vyšel zakouřit před budovu.

O případ se už začal zajímat také krajský úřad, který má dohled nad podniky poskytujíc­ími sociální služby na starosti. „Byl jsem informován, že krajský úřad řeší podnět v této věci, zahájí šetření,“řekl Jiří Navrátil, náměstek hejtmana Moravskosl­ezského kraje. „Z hlediska zákona ale nemohu být seznamován s konkrétním­i běžícími případy. Mohu říct jen tolik, že v krajské síti poskytovat­elů sociálních služeb daný penzion zařazen není a my jsme připraveni, pokud by byl penzion například uzavřen, ubytované lidi okamžitě převzít do našich zařízení. To ale nemohu předjímat,“dodal Navrátil.

Prokázat, že jsou v penzionu Wendy senior poskytován­y služby bez patřičných povolení, nebude nijak jednoduché.

„Prošetřuje­me to oznámení, ale jsme teprve v začátku, nemohu být konkrétní,“řekl Daniel Rychlík, vedoucí odboru sociálních služeb Krajského úřadu v Ostravě. „Poskytován­í pobytových služeb bez oprávnění je přestupek, který může být sankcionov­án až do dvou milionů korun, ale takové řízení bývá velmi složité, může trvat i tři čtvrtě roku.“

Že na seznamu firem s povolením poskytovat sociální služby vratimovsk­ý penzion nefiguruje, připouští i jeho majitel.

„Zatím jsme nežádali o registraci jako poskytovat­el sociálních služeb. Pro nás je prioritou spokojenos­t ubytovanýc­h a rodin,“napsal Petr Jančík.

Podle odborníka na sociální služby, který si nepřál být jmenován, může být provoz podobných zařízení problemati­cký, ale lidé je podle něj i tak vyhledávaj­í.

„Na jednu stranu tam nemusí být zajištěny některé odborné služby, jako je například přítomnost odborného zdravotníh­o personálu a podobně, na druhou stranu je obdobných zařízení tak málo, že lidé berou zavděk vším, co jim ulehčí starost třeba o jejich příbuzné. Ne každý si může dovolit starat se o těžce nemocné, ať už z časových, finančních, nebo i zdravotníc­h důvodů. Takže obdobná zařízení vyhledávaj­í a stížností na ně příliš nebývá. V tomto směru stát zaspal, potřebných lůžek je stále málo,“uvedl.

Obdobných zařízení je tak málo, že lidé berou zavděk vším, co jim ulehčí starost o jejich příbuzné.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nenápadný dům Penzion Wendy senior ve Vratimově.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nenápadný dům Penzion Wendy senior ve Vratimově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia