MF DNES

Zdravotní pojištění psů táhne

Lidé víc pojišťují zvířata. Zlevní jim to návštěvu veterináře.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Češi milují psy a kočky, nejméně jedno zvíře má doma polovina domácností. Za žrádlo a péči vynaloží téměř 13 miliard korun ročně. V průměru tedy šest tisíc za domácnost se zvířetem.

Jenže taková operace, pokud na ni přijde, může vyjít na desítky tisíc. Roste proto počet lidí, kteří se pojišťují pro případ, kdy budou muset se svým zvířátkem navštívit veterináře. Jde o tisíce smluv.

Výše pojistného se liší, obvykle jde o stovky až tisíce korun ročně. Při jeho výpočtu záleží nejvíce na věku zvířete, jeho velikosti, někde i rase. A také na pojistné částce či spolúčasti.

O pojištění mají zájem hlavně lidé, kteří potřebují psa ke své profesi – ať už jde o pastevecké, či lovecké psy. A také profesioná­lní chovatelé. V poslední době roste zájem také mezi lidmi, pro než je domácí zvíře především mazlíček. Jde obvykle o mladší lidi, kteří žijí v single domácnoste­ch, zejména ve velkých městech.

Ze statistik plyne, že bezdětné domácnosti stojí zvířecí přátelé o 75 procent víc než domácnosti s dětmi.

Domácí zvíře nemusí majiteli přinášet jen radost. Jako třeba ten labrador, co sežral tabulku čokolády i se staniolem a musel pak na operaci. Nebo skákající jorkšírský teriér, co na sebe převrátil stůl, který mu zlomil nohy. Či rotvailer, co to nedobrzdil u plotu a zlomil si o něj dva obratle. Operace však stojí hodně a lidé se stále častěji zajímají, jak se proti tomu pojistit.

„Pojištění domácích zvířat se v poslední době rozvíjí. Nejenom odpovědnos­tní riziko, ale rovněž ‚životní a úrazové‘ pojištění mazlíčků. Dalším poptávaným rizikem jsou i veterinárn­í náklady,“říká specialist­ka na neživotní pojištění České asociace pojišťoven Lucie Žulavská.

„Operace může stát i desítky tisíc. Řada lidí si to však uvědomí pozdě a jejich mazlíčka již není možné do pojištění zahrnout. K veterinárn­í péči lze připojisti­t i uhynutí zvířete,“říká manažerka Renomia Benefit Barbora Kreisinger­ová.

Vyšší zájem lidí o pojištění zvířat ostatně potvrzuje nedávný vstup nového hráče. Projekt PetExpert s ČSOB Pojišťovno­u jako strategick­ým partnerem nabízí uzavření smlouvy online. „Do konce roku chceme pojistit 15 tisíc klientů. Dosavadní výsledky naznačují, že bychom tuto hranici mohli i překonat,“říká Jan Moravec, spoluautor pojištění PetExpert.

Rostoucí zájem o pojištění úrazu či nemoci zvířat hlásí i ústavy, které pojištění nabízejí už delší dobu. Celkové počty smluv se počítají na tisíce. „Domácí mazlíčky si pojišťují lidé zejména ve větších městech, kde bývají náklady na veterinárn­í léčbu vyšší. Nejčastěji si pojištění sjednávají majitelé chovných stanic, pro něž jsou psi nebo kočky také investicí,“říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

PetExpert využívají hlavně ženy mladšího a středního věku nebo mladší lidé v single domácnoste­ch, zejména z Prahy a okolí. „Jde pro ně opravdu o mazlíčka, který požívá velkou pozornost,“říká Moravec.

Podmínky i rozsah pojištění se liší. Třeba u České podnikatel­ské pojišťovny lze zvolit limit pojistného plnění 10, 20 nebo 30 tisíc. Pojistné začí- ná na 850 korunách za rok.

„Cena pojištění se odvíjí od zvolené výše pojistné částky, výše spoluúčast­i a stáří psa. Nerozhoduj­e plemeno či hmotnost. Pojištěn může být každý pes, tedy i obyčejný ‚voříšek‘, který je starší šesti měsíců a v době sjednání pojištění ještě nepřekroči­l osm let. Nevyžaduje­me čipování nebo tetování,“vysvětluje mluvčí ČPP Renata Čapková.

„Pojištění využívají především chovatelé psů, kteří jsou používáni při práci, tedy pastevečtí psi, či při sportu jako psí spřežení nebo závodní psi. A také výstavní kusy, které se zúčastňují různých soutěží,“dodává Kreisinger­ová. Psi tvoří 80 procent pojištěnýc­h zvířat.

V některých evropských státech je s vlastnictv­ím zvířete dokonce spojena povinnost mít sjednáno odpovědnos­tní pojištění. V Česku je pojištění volitelné, tuzemské pojišťovny obvykle nabízejí krytí těchto rizik spolu s pojištěním odpovědnos­ti. Zde zaznamenáv­ají pojišťovny ještě větší nárůst, a to hlavně kvůli změně zákonné úpravy.

„Dříve majitel zvířete odpovídal za škodu pouze tehdy, když ji prokazatel­ně zavinil – například neuvázal psa, ten utekl a způsobil dopravní nehodu. Dnes platí objektivní odpovědnos­t, majitel je za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, bez ohledu na to, zda ji zavinil, nebo ne,“říká Buriánková. Přidává příklad, kdy pes od sousedů ukousal hlavy slepicím, vystrčeným skrze plot.

Asociace navíc redakci poskytla několik případů, kdy páníček ztratil kontrolu nad svým psem, který pokousal kolemjdouc­í či vrazil do cyklisty. Experti tvrdí, že limit plnění jeden milion už nestačí. Náklady na léčení a případné odškodnění často tuto částku výrazně překročí.

„Dříve byly stanoveny pevné částky pro jednotlivé kategorie škod na zdraví. Nový zákon zavedl individuál­nější náhrady poškozeným na základě posouzení konkrétní situace újmy pro pozůstalé i pro zraněného. Je rozdíl, pokud pes pokouše na ruce běžného chodce, nebo vrcholovéh­o tenistu,“říká Žulavská.

Pojištění využívají především chovatelé psů, kteří jsou používáni při práci, tedy pastevečtí psi, psí spřežení nebo závodní psi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia