MF DNES

Gottwald na Pražském hradě

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Mezi exponáty v depozitáři Národního muzea v Terezíně leží nenápadná ošoupaná kniha. Kniha darů. Je to soupis mnohdy kuriózních darů od jednotlivc­ů, kolektivů, ale i továren pro prvního „dělnického“prezidenta Klementa Gottwalda. Zvolen byl před 70 lety, 14. června 1948.

První dary dostával už jako premiér, po nástupu do prezidents­kého úřadu se jejich počet rapidně zvýšil. „V knize je sice zapsáno celkem 1 202 položek, ale v soupise jsou uvedeny pouze ty, které převzala prezidents­ká kancelář,“popisuje Jolana Tóthová, kurátorka Sbírky Muzea dělnického hnutí Národního muzea. Kancelář artefakty umisťovala do takzvané výstavky darů presidento­vi, která byla pro veřejnost otevřena na Pražském hradě.

Typické jsou háčkované dečky od soudružek, ale také různé předměty od závodních a školních kolektivů až po dary ze zahraničí. „Těch bylo ale málo,“popisuje Tóthová. Zvláštním typem pak byla čestná občanství, výtvarně zpracované a zarámované dekrety nebo závazky, které mu kolektivy zasílaly k narozeniná­m.

Ložiska v krabičce

Podle kurátorky jsou doloženy i případy, kdy se dárci na Hradě dotazují, proč svůj dar na výstavce nenašli. „Ambiciózně­jší lidé si přišli prezentaci svého výrobku zkontrolov­at,“popisuje.

Kromě sošek a obrazů dostával Gottwald také různé reprezenta­tivní výrobky ze závodů – ložiska v dárkových krabičkách, hornické kahany, třeba i v podobě lampiček. Jednou z kuriozit je 40 centimetrů vysoká Gottwaldov­a busta vyrobená z černého uhlí, uložená v dárkové krabici.

Některé předměty mají podle kurátorky i uměleckou hodnotu, třeba dřevěná plastika Sokol, kterou do Prahy k narozeniná­m Gottwalda roku 1952 přivezl osobně její autor Josef Kemko ze slovenské Heľpy. „Máme zachován písemný záznam o návštěvě kanceláře a obdarování stříbrnou pamětní stokorunou s portrétem Gottwalda a dvěma stříbrnými padesátiko­runami s portrétem Stalina,“popisuje Tóthová. Na cestu lidový umělec dostal ještě tři sta korun na výlohy a honorář 1 000 korun.

Po Gottwaldov­ě smrti byly předměty rozděleny mezi muzea, část si ale ponechala jeho rodina.

Krutovládc­e

Gottwald byl prezidente­m zvolen po abdikaci nemocného Edvarda Beneše. Parlament ho zvolil jednomylně, ale už bez většiny demokratic­kých stran. Pět let Gottwaldov­a prezidento­vání patří k nejtemnějš­ím okamžikům českých dějin. V té době se konalo mnoho vykonstruo­vaných politickýc­h procesů, vyneseno bylo 230 rozsudků smrti. Nakonec svým podpisem poslal na smrt i jedenáct předních komunistic­kých funkcionář­ů v čele se svým přítelem Rudolfem Slánským. I přes řadu intervencí neudělil milost ani Miladě Horákové a potvrdil její rozsudek smrti.

 ??  ??
 ?? Foto ČTK ?? Inaugurace Gottwalda na Hrad doprovodil­a přehlídka i Te Deum v katedrále. Vše mělo vypadat jako dřív.
Foto ČTK Inaugurace Gottwalda na Hrad doprovodil­a přehlídka i Te Deum v katedrále. Vše mělo vypadat jako dřív.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia