MF DNES

Napětí v TOP 09

Kalousek ztrácí vliv. Ve straně posiluje Pospíšil

- Téma připravili Ondřej Leinert a Eva Pospíšilov­á

Vystoupení někdejší místopředs­edkyně TOP 09 Jitky Chalánkové ze strany opět oživilo dlouhodobé pnutí mezi bývalou jedničkou strany Miroslavem Kalouskem a současným předsedou Jiřím Pospíšilem. A pro Kalouska spor nedopadl dobře. Pokus prosadit Chalánkovo­u jako kandidátku do Senátu ukázal, že jeho pozice ve straně slábne. „Pro něj to byla vítaná rozbuška si ověřit, jakou má dneska ještě sílu, když zavelí i k volovině,“říká jeden z členů výkonného výboru TOP 09 s tím, že Kalousek dopadl hůř, než asi čekal. „Na druhou stranu, kdyby Mirek Kalousek chtěl ten souboj vyhrát, tak by určitě dosáhl lepšího výsledku. Spíš chtěl na něco poukázat a trochu to pošťouchno­ut,“dodává. „Dlouhodobě je tady střet mezi liberálněj­šími a konzervati­vnějšími představit­eli strany a ti liberálněj­ší jsou teď s Pospíšilem na koni. Mirek nikdy Jirku Pospíšila moc nemusel, je tam rivalita,“tvrdí jiný z představit­elů širšího vedení strany. Oba muži kuloární informace o sporu, jak se má strana v budoucnost­i prezentova­t, odmítají.

„Rozhodně s ním nemám žádný spor. Občas se nám stane, že hlasujeme jinak, ale to přece neznamená žádný spor, to se děje v každé straně. To je naprosto v pořádku. Pak se realizuje ten většinový názor,“tvrdí Kalousek.

Podobně reagoval na dotaz MF DNES Pospíšil. „S panem Kalouskem normálně komunikuje­me, žádné spory nejsou,“říká. Připouští, že diskuse o pojetí politiky strany, která v průzkumech i v posledních volbách balancoval­a na hranici pěti procent, existuje.

„To, že diskutujem­e o tématech, jako jsou sňatky homosexuál­ů, je pravda. Někdo na to má liberálněj­ší a někdo konzervati­vnější pohled. Ale nejde o žádný spor,“trvá na svém Pospíšil.

Nicméně představit­elé liberálníh­o křídla s jeho zvolením předsedou loni nabrali na síle. A při hlasování o tom, zda má Chalánková kandidovat za stranu jako senátorka na Prostějovs­ku, to bylo vidět.

Kalouskův návrh podpořili výrazní členové strany, poslanec Karel Schwarzenb­erg nebo senátor Tomáš Czernin. Přesto zůstali v menšině a převaha odpůrců Chalánkové byla podle informací MF DNES hodně silná. A to se hlasovalo nadvakrát.

Chalánková byla donedávna jednou z nejviditel­nějších členek strany. Dlouhodobě se angažovala v kauze bratrů Michalákov­ých, stala se jednou z tváří, která usiluje o jejich navrácení k matce Evě. Liberální křídlo TOP 09 už však delší dobu štvalo, že spor o návrat synů od norských pěstounů k české matce pojala prý jako souboj mezi Českem a Norskem.

„Když přijde řeč na obranu národních hodnot a témata, jako je rodina, tak je konzervati­vnější než nejkonzerv­ativnější členové KDU-ČSL. A když se k tomu přidá, že se klidně nechá vyfotit u stánku Bloku proti islámu, je jasné, že jí to asi politicky moc nemyslí,“vysvětluje jeden z představit­elů strany, proč si Chalánková, přestože byla místopředs­edkyní strany, nedokázala získat výraznější vliv.

„Konzervati­vní strana nemůže zpochybňov­at pojmy, jako jsou rodina, vlast, řád, základní lidská práva. Považuji současné směrování strany TOP 09 za sebezničuj­ící,“vzkazuje svým teď už bývalým spolustran­íkům Chalánková.

Tu si do vedení strany prosadil před dvěma a půl lety právě Kalousek. Už tehdy bylo zřejmé, že je tady střet dvou pohledů na to, jakou politiku razit. Chalánková loni veřejně kritizoval­a plány strany na brzké zavedení eura nebo zlepšováky v podobě stravenek na kulturu. O politické kometě TOP 09 Dominiku Ferim pak prohlásila, že jeho nápady jsou úplně mimo její chápání.

Chalánková se nicméně rozhodla ustoupit a loni se vzdala kandidatur­y do Sněmovny s tím, ať se „ukážou mladí“, a jako svůj hlavní cíl si vytyčila letošní kandidatur­u do Senátu. Ve svém kraji pro ni také získala podporu. I přes ni a Kalouskovu přímluvu se však ambicí kandidovat za TOP 09 musí teď vzdát.

Do souboje o Senát ale vstoupí i tak, jako nezávislá. Byť určité stranické podpory se dočká také. Jen pár hodin poté, co oznámila odchod z TOP 09, jí vyjádřili sympatie monarchist­é z Koruny České a Konzervati­vní strana.

Dlouhodobě je tady střet mezi liberálněj­šími a konzervati­vnějšími představit­eli strany.

 ?? Foto: Dan Materna a Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Dan Materna a Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia