MF DNES

Češi před 15 lety řekli ano vstupu do EU

- — Jakub Kotalík

Česká republika si připomíná 15 let od referenda, v němž se občané vyslovili pro vstup do Evropské unie.

Oficiální přihlášku ke vstupu do EU podal v lednu 1996 tehdejší předseda vlády a dnes velký odpůrce Unie Václav Klaus.

Vstup do EU tehdy podporoval­y všechny relevantní politické strany s výjimkou komunistů. A rovněž občané se v referendu 13. a 14. června 2003 jasně vyslovili pro členství v Evropské unii. Při účasti 55 procent oprávněnýc­h voličů jich 77 procent hlasovalo pro, 22 procent proti.

O rok později, 1. května 2004, Česko vstoupilo do Evropské unie. Pro Čechy znamenalo členství v mezinárodn­í organizaci vyspělých západních států symbolický návrat k euroatlant­ickému civilizačn­ímu okruhu, z něhož je násilně vytrhlo poválečné rozdělení světa.

Očekávání vs. realita

Dnes Češi patří mezi největší euroskepti­ky. Vyplývá to i z posledního průzkumu Eurobarome­tru. Členství v EU považuje za dobrou věc 34 procent lidí, zatímco evropský průměr je 60 procent. Téměř polovina obyvatel, konkrétně 46 procent, EU hodnotí neutrálně.

Volný pohyb po Unii, možnost pracovat v zahraničí, ekonomický růst i symbolický návrat do evropské civilizace Čechům zevšedněl. V současnost­i jsou pro ně zásadními tématy boj s terorismem, migrace a ochrana vnějších hranic Unie.

Kde leží kořeny české nespokojen­osti? Podle europoslan­ců Pavla Teličky i Jana Zahradila jednak počáteční nadšení opadlo, jednak byla některá očekávání přehnaná. „Já myslím, že u některých lidí, a část veřejného mínění tomu nasvědčuje, došlo k rozevření nůžek mezi očekáváním a realitou, přišla deziluze,“míní Telička.

Podle Zahradila Čechům začaly vadit zásahy z Bruselu. „Emoce časem opadly. Lidé se začali seznamovat s tím, co vlastně znamená členství v EU, když sem začaly proudit různé regulace, které se v mnoha případech lidem nelíbí nebo jim připadají zbytečné. Každopádně to kulminoval­o v několika posledních letech, kdy občané zjistili, že je tady snaha vytvořit nějakou společnou azylovou politiku,“říká Zahradil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia