MF DNES

Kurýři riskovali zdarma, za pašování drog nic nedostali

- — Artur Janoušek

Drogový gang, který propašoval do Austrálie až 780 kilogramů heroinu a kokainu, zneužíval tíživé situace chudých a zadluženýc­h Čechů. Oslnil je dvoutýdenn­í dovolenou v Austrálii s mezipřistá­ním v USA nebo Thajsku, a ještě jim za to slíbil odměnu 100 až 150 tisíc. Podle zjištění MF DNES však mnozí jen riskovali mnohaletá věznění a nedostali nic.

„Při výslechu si někteří postěžoval­i, že jim organizáto­ři nic nedali s tím, že už jim zaplatili exotickou dovolenou, tak co by ještě chtěli,“uvedl jeden z policistů.

Navenek totiž mělo jít o zájezd. Hlavní organizáto­ři využívali zavedené cestovní kanceláře v Česku, která vůbec netušila, že jejích služeb zneužívají pašeráci. „Cestovka jim ušila dovolenou na míru, jak je to dnes hitem. Jeden 14denní zájezd dvou kurýrů stál 200 tisíc,“uvedl kriminalis­ta.

„Dovolená“začínala v Praze. Dvojice kurýrů vyrážely vybavené čtyřmi kufry a mobilem s předplacen­ou SIM kartou. Pašeráci nejprve zamířili do USA nebo do Thajska, aby při mezipřistá­ní nafasovali zboží. Kontaktova­li prostřední­ka, od něhož dostali nová zavazadla, v každém z nich bylo pět kilogramů drogy – v Los Angeles kokain, v Bangkoku heroin.

Hlavou gangu byl Vietnamec, který má v Česku legálně trvalý pobyt. Pod sebou měl čtyři hlavní organizáto­ry, kteří najímali kurýry. Sháněli je v ghettech mezi chudými a zadluženým­i lidmi. Pašerácká skupina měla propracova­nou organizaci. Kurýři jezdili vždy v párech a maximálně dvakrát, podruhé s delším časovým odstupem, aby nevzbudili pozornost. Organizáto­ři je pak motivovali, aby sami vyhledával­i další.

„Využívali jakousi obdobu takzvaného letadla, kdy za provizi umožnili samotným kurýrům najít za sebe náhradu,“poznamenal­a mluvčí Národní protidrogo­vé centrály Barbora Kudláčková.

Policie zavětřila v březnu 2016, když byli na letišti v australské­m Sydney zatčeni s drogami čtyři Češi. Další dva, kteří do Austrálie teprve mířili, chytila policie na letišti v USA.

Nyní česká policie zatkla 60 lidí, jimž hrozí vězení na 10 až 18 let. Podle ředitele NPC Jakuba Frydrycha skupina za dva roky uskutečnil­a nejméně 38 cest a vypravila 780 kilogramů drog, což při cenách v Austrálii a na Novém Zélandu, kde část drog končila, mohlo znamenat v přepočtu několik miliard korun.

Organizáto­ři jim nic nedali s tím, že už jim zaplatili exotickou dovolenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia