MF DNES

Merkelová zůstává se svou imigrační politikou sama

Německá kancléřka se pře o vracení uprchlíků se šéfem vnitra Seehoferem. Nerozumí si ani s rakouským premiérem Kurzem.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BERLÍN Není to dávno, kdy Angelu Merkelovou kdekdo pasoval na nového lídra liberálníh­o světa. Teď má německá kancléřka problém ukočírovat své vlastní straníky a spojence v Berlíně, o zbytku Evropy nemluvě.

Její schopnosti nacházet kompromisy a odolávat kritice, jako by se vyčerpaly.

Patrné to bylo tento týden při střetu se dvěma jejími oponenty.

S německým ministrem vnitra za bavorskou CSU Horstem Seehoferem se nedohodla na reformě azylového systému. Merkelová odmítá jeho plán, který zahrnuje vracení části uprchlíků přímo z hranice Německa. To by se dotklo i sousedů, Rakouska či Česka.

Kontrolova­t hranice

Merkelová, která nedávno vzdala podporu imigračníc­h kvót, nechce v tomto bodu ustupovat. Odmítá se vzdát jednoho z posledních pozůstatků své původně otevřené politiky, ke které se přiklonila v době vrcholící běženecké krize v roce 2015. Nic lepšího ovšem dnes nenabízí.

Evropská politika pod její taktovkou nepřinesla životascho­pné recepty, Merkelová se ocitla v defenzivě.

Agendu určuje Seehofer. „Budeme se snažit najít řešení,“ujišťoval Seehofer, který se snaží nepřehlíže­t veřejné mínění. Německem otřásla nedávná vražda 14leté dívky, ze které je viněn irácký žadatel o azyl. Byl to jen další z řady podobných činů a trpělivost Němců se vyčerpává. Přísnější azylová pravidla mají jejich podporu.

V bloku křesťanský­ch stran CDU a CSU teď sílí pnutí, podstatná část vládních poslanců se za Seehoferov­ův imigrační plán postavila.

Ministra vnitra například otevřeně podpořil i saský premiér Michael Kretschmer ze strany křesťanský­ch demokratů (CDU).

Merkelová svou neústupnos­t zdůvodňuje snahou hledat celoevrops­ká řešení. Jenže ani na evropské půdě není její pozice pevná.

Během úterní schůzky s rakouským kancléřem Sebastiane­m Kurzem se omezila na konstatová­ní, že Evropa musí být jednotná. Působila pasivně.

Byl to 31letý Kurz, kdo ze sebe sypal nápady na řešení imigrace a s tím spojených problémů. Jeho země, která bude od příštího měsíce předsedat Evropské unii, se chce soustředit na posílení vnějších evropských hranic.

A také řešit bobtnající problémy v místě vzniku. V době jeho schůzky s Merkelovou vyšla zpráva, podle které jen z Tuniska loni odešli ve velkém počtu i vystudovan­í lékaři. Kurz tak chce posílit pomoc subsaharsk­ým zemím, aby se ekonomicky pozvedly.

„O tom, kdo přijde do Evropy, musíme rozhodovat my, nikoli pašeráci,“prohlásil Kurz. Merkelové jeho slova zjevně neladila, zopakovala k tomu svůj názor, že je třeba přijímat lidi v nouzi a „odpovědnos­t za řešení situace nesmí nést jenom pár zemí“.

Rakouské představy

Ministr Seehofer se včera vyhnul účasti na konferenci věnované integraci, kterou uspořádala v Berlíně Merkelová. Mimo jiné ho podráždilo, že by před ním měla mluvit turecko-německá aktivistka a novinářka Ferda Atamanová, která ho před časem vinila z „neonacisti­ckých tendencí“.

Místo toho dal Seehofer přednost setkání se Sebastiane­m Kurzem, aby si vyslechl blíže jeho plány na rakouské předsednic­tví EU.

„Přejeme si spojení zemí, které chtějí bojovat proti nelegální migraci,“shrnul setkání Seehofer. Odkázal na další země, se kterými si může rozumět, zejména Itálii.

Jejich italský partner, ministr vnitra a šéf protiimigr­ační Ligy Matteo Salvini, tento týden zásadně rozvířil evropskou debatu o migraci, když odmítl vpustit do sicilského přístavu loď francouzsk­é humanitárn­í organizace SOS Mediterran­ée.

Kurz i Seehofer Italy podporují. Spor o migrační politiku tak vyhloubil zákopy v Evropské unii a současně ohrožuje i jednotu kabinetu v Berlíně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia