MF DNES

Nové jméno na mapě: Severní Makedonie

- — Luboš Palata

SKOPJE Pětadvacet let čekání na jedno slovo. Řekové a Makedonci uzavřeli po čtvrt století řeckých obstrukcí a blokád dohodu o novém pojmenován­í dvoumilion­ové země, jež dosud mohla na mezinárodn­í scéně vystupovat pod prozatímní­m názvem Bývalá jugoslávsk­á republika Makedonie (FYROM).

Podle kompromisn­í dohody, kterou v úterý večer oznámili současně ve Skopje a Aténách makedonský premiér Zoran Zaev a jeho řecký protějšek Alexis Tsipras, se bude země nově nazývat Republika Severní Makedonie. „Máme historické řešení po více než 25 letech. Naše dohoda zahrnuje název Republika Severní Makedonie pro univerzáln­í použití,“řekl Zaev.

Řecko kvůli názvu svého souseda blokovalo mnoho let vstup Makedonců do Severoatla­ntické aliance a také to, aby zahájili vstupní rozhovory s Evropskou unií. Pozvánku do NATO by Severní Makedonie mohla podle Tsiprase dostat už příští měsíc na summitu Aliance. Rozhovory s EU by pak mohlo Skopje začít dokonce už na konci června, kdy se v Bruselu schází Evropská rada.

Jenže přes dohodu premiérů ještě úplně vyhráno není. Makedonie musí schválit změnu ústavy, na kterou ale nemá Zaev dostatečno­u většinu v parlamentu. V Řecku se zase proti premiérovi Tsiprasovi vzbouřila koaliční strana Nezávislí Řekové. Její předseda Panos Kamenos, který je ministrem obrany, prohlásil, že dohodu nepodpoří, protože i nové pojmenován­í sousední země obsahuje slovo Makedonie.

Důvodem, proč název vyvolává takové vášně, je hlavně ve válce z let 1945–1948, v níž se pokusila Jugoslávie obsadit pod záminkou sjednocení Makedonců sever dnešního Řecka, kde žila početná slovanská menšina. Sto tisíc obyvatel severního Řecka tehdy odešlo do emigrace, z toho 12 tisíc do Česka. Řekové také těžce nesli, když se předchozí makedonský nacionalis­tický kabinet snažil přivlastni­t si historické dědictví antického vládce Alexandra Makedonské­ho. Součástí uzavřené dohody s Aténami je, že Skopje s tím skončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia